Boerenblog

54 reacties

Zware tijden in Noord-Australië

Voor de akkerbouw ziet het komende seizoen er goed uit. Maar niet overal gaat het voorspoedig. Het Noorden heeft het zwaar door het wegvallen van export en het uitblijven van regen.

Vorige week was het hier in Australië de kortste dag van het jaar. Voor de akkerbouwgebieden ziet het komende seizoen er goed uit. De granen zijn in het algemeen goed opgekomen en goed aan het uitstoelen. Door het warme weer is alles enkele weken te vroeg. Het koolzaad staat elf weken na zaaien al flink te bloeien en het is nog drie maanden tot de oogst. Ik weet niet of dit wel goed gaat. De agronoom heeft dit nog nooit eerder meegemaakt.

Nederlandse hulp bij de oogst
Na de drukke zaaiperiode zijn de Nederlanders die meehielpen op weg naar huis. Onderweg maken ze nog een vakantiestop van enkele weken in Thailand, voordat ze in oktober weer terugkomen. De voorbereiding voor de oogst in oktober begint al goed te lopen. We hebben al zeven van de ongeveer twaalf mensen die we verwachten nodig te hebben aangenomen. Het  ziet er naar uit dat de oogst  hier voor een groot deel een Nederlandse aangelegenheid wordt.

Noord-Australië heeft het zwaar

Niet overal in Australië gaat het voorspoedig. Vooral het Noorden heeft het zwaar te verduren. De eerste grote domper was dat de Australische regering vorig jaar de export van levend vee naar Indonesië van de ene op de andere dag stillegde. Dat deed ze als gevolg van een filmpje waarin te zien was dat tijdens de slacht in Indonesië de koeien bar slecht behandeld worden.

Prijs daalt door wegvallen export
De afzetmarkt naar Azië bestaat voor een groot deel uit levend vee, omdat de vraag naar ritueel geslacht en vers vlees het grootst is. Naar diepgevroren vlees is weinig vraag. De Australische slachterijen konden die extra tienduizenden stuks vee uiteraard niet aan en de prijzen begonnen te dalen. Meerdere cattle stations kozen noodgedwongen voor een grotere bezetting in afwachting van betere tijden. De prijs is inmiddels gedaald tot onder €1 per kilo levend-gewicht.

Droogte in regenseizoen
Het is vrij normaal dat het vee in gewicht afneemt in de droge periode en weer groeit zodra het begint te regenen. De laatste zomer pakte echter anders uit; in het Noorden was sprake van een regenseizoen zonder regen. Het gevolg was dat door de combinatie van het extra aantal dieren en weinig regen het voer snel op raakte. Op veel bedrijven is een panieksituatie ontstaan.

Onverkoopbaar vee
Veel rundvee is zo vermagerd dat het niet te verkopen is. Op de markt in Longreach brachten hele koppels minder dan €20 per dier op, terwijl het transport naar de markt op zijn minst het dubbele kost. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel vee omkomt.

Veel bedrijven staan te koop
Ook de prijzen voor grasland en landbouwgrond zijn enorm gedaald. Er staan in het noorden en westen van Australië veel boerderijen te koop. Deze boerderij van 177.000 hectare, inclusief 6.000 stuks vee is verkocht voor €3.035.000 (€17 per hectare en het vee gratis). Dit bedrijf telt 77.900 hectare en 1.300 stuks vee. Bedrijven worden hoofdzakelijk door Chinese en Amerikaanse investeerders opgekocht en daarna dikwijls verhuurd. De gebruikelijke huurprijs is tegenwoordig 5 à 6 procent van de aankoopwaarde. Dit is voor de meeste investeerders een lucratieve zaak, er van uitgaande dat bovenop dit percentage nog 3 procent inflatievoordeel gerekend mag worden.

Foto

 • Zware tijden in Noord-Australië

Laatste reacties

 • boerke brabant

  gelukkig weer een bericht van een van de interessanste bloggers !

 • wijntje41

  Ik ga nu mijn koffer pakken.

 • poldes

  Hier ergens in noord brabant werd grond voor 1jaar verpacht voor € 1850,--per Ha.
  De prijs van 1Ha landbouuwgrond is hier ongeveer € 70 000,--
  Goede slachtkoeien brengen ongeveer € 3,60 per Kg geslacht gewicht op.

 • pieterdejong

  Ik ben het helemaal eens met het boerke uit Brabant en zou graag meer blogs van Gerrit willen lezen.

 • boerke brabant

  Gerrit is terug, nu nog bert van Lier !

 • Romeijn

  Schandelijk, dat ze zo met grote grazers omgaan. Je kan de ribben tellen. Op zo'n klein stukje grond. Als ze de rasters weghalen kunnen de dieren tenminste hun eigen kostje kunnen opscharrelen. En anders kunnen ze beter afgeschoten worden, zodat het lijden tot een einde komt. Hadden ze het beheer maar aan de Australische jagers overgelaten...

 • gjcamps

  Lijkt een beetje op de oostvaardersplassen.

 • jordi 1455

  Romeijn wat ben jij hypocriet zeg.

 • minasblunders1

  Romeijn, er is één groot verschil tussen de 2 situaties. In Australië is het pure overmacht. De mensen hebben hier niet voor gekozen. In de Oostvaardersplassen is het een bewuste keuze om dieren te laten creperen. WILLENS EN WETENS!!

 • pkleizen

  Ik denk dat dit een foto is van een veemarkt

 • Romeijn

  @ minasblunders1: wanneer was je voor het laatst in de Oostvaardersplassen en met wie van SBB heb je toen gesproken? Waar begint het lijden van een grazer nu precies? En waarom kunnen de koeien in Australië zichzelf zo slecht redden als er ruimte genoeg is?

 • klashorst

  Prachtige collums van Gerrit,

  en inderdaad wij willen Bert van Lier en Han van Riel terug!!

 • fvdboomen1

  Het is een feedlot ,en de problemen zijn ontstaan door het exportverbod van de overheid dat kwam door de onmenselijke manier van slachten in enkele slachterijen in Indonesia.De overheid is zoals in Nl erg gevoelig voor een paar schreewende activisten en nu is het dierenleed veel groter.En in au wordt niet door jagers op vee gejaagd ,in het noorden lopen miljoenen stuks vee rond die schiet je niet zomaar even af in die enorme gebieden daar.Dus als je niet weet waar je het over hebt zeg dan niets hier noemen ze zo iemand een tosser.en er valt met al dat goedkope land daar nog niks te verdienen anders zouden al die bedrijven niet te koop staan. grt w Verdonschot

 • l coumans

  best romein geen water is geen eten ,was hier misschien ook wel eens goed

 • Romeijn

  Wie zijn nu de schuldigen fvdboomen1? Dierenactivisten die alleen maar de boodschapper zijn, boeren die te veel vee houden of de slachterijen die dierenleed veroorzaken? Als boer hoor je te weten waar je vee heen gaat. Je hebt ketenverantwoordelijkheid. Natuurlijk schiet je die miljoenen stuks vee niet zomaar even af, maar het ging hier om een vergelijking met de minstens zo slecht geïnformeerde kritiek op het beheer van grote grazers van de Oostvaardersplassen in Nederland. Het gaat daarbij niet om de verschillen, maar om de overeenkomsten. Plenty of 'tossers' on the Internet.

 • Bison

  Broerde toestand daar.
  Maar 177000 ha met 6000 koeien is bijna 30 ha per koe, niet bepaald vruchtbaar land in de best of times!. Met een droogte groeit er dus niks.

  Fydboome het is een ranch,de cattle zijn op de stockyard voor verkoop.

  Romeijn je ben een ongeletterde opruier en weet geen kloot van niks.

 • jordi 1455

  De mensen die het exportverbod naar indonesie hebben doorgejaagd, in dit geval de regering en de activisten (omdat ze de regering onder druk zette)

 • gjcamps

  De beste oplossing voor het 'onmenselijke'/ondierlijke manier slachten is dus gewoon zorgen dat de verantwoordelijke mensen in Indonesie iets veranderen, ik zou zeggen verzamel wat geld voor een modern slachthuis en methodieken (alles beschikbaar in NL). iedereen blij, Indonesie, Nederlandse bedrijfsleven, Australische boer en regering, het rund dat nu honger heeft en ja ook de activisten. eenvoudig net zoals geld sturen naar Griekenland....

 • henk fledderus

  de foto is inderdaad een stock yard zo bison al zegt.
  het vee op de foto is in knappe condietie vergeet even niet dat hier runderen zijn ( de witte hang oor met de bult op zijn nek rechts onder in de foto) die in beste conditie er nog mager uit zien.
  als dit vee in slechte conditie was werd het niet bij elkaar gedreven en gin het niet op transport.
  @ romeijn een nieuws ploeg is op bepaalde plaatsen wezen filmen, met name in indonesie, dit was iets uit verband getrokken maar het resultaat was geweldig. de overhead bemoeide zich er mee en de groenen meenden hier, net als in Nederland, dat ze het in andere landen het ook voor het zeggen hebben.
  vervolgens gooien de ontvangende landen de grens dicht.
  de indo's halen het vlees wel ergens anders weg, en wij zitten met het dierenleed.

  @ Gerrit kurstjens
  wij zijn aan de west kant ook weer aan de beurt. na behoorlijk regen in autumn, een geode 50 mm in may is de kraan nu dicht. juny amper 10 en deze maand valt het ook wat in kleine beetjes ver van ons af.

 • fvdboomen1

  bison en henk gezien de bordjes bij de pens en het feit dat ze een volle pens hebben denk ik dat het een feetlot is als ze bij ons 1 dag in de yards zijn zijn ze echt niet meer zo vol.of de foto is niet van vee dat honger heeft geleden en is zomaar een foto.henk ik heb vee gezien dat in de saleyards was waarvan ik me afvroeg hoeveel vlees eraan zou zitten niks dan vel en botten en die gaan op transport er is bijna altijd wel iemand die koopt.romeijn ga met je geloofsgenoten op een eiland zitten maak je Eigen paradijs and be happy ,eens zien hoeveel er blijven want er zal hard gewerkt moeten worden .

 • k.bouter

  @klashorst: valt er niet wat te schilderen?

 • Romeijn

  Ik constateer alleen maar dat met twee maten gemeten wordt. Door links èn rechts.

  Vraag me af of het vel en botten voor de export is. In een paar jaar meer dan een half miljoen koeien tijdens het transport gestorven wil toch wel iets zeggen. Geen wonder dat de Indonesiërs zelf meer koeien zijn gaan houden.

 • fvdboomen1

  nee die gaan naar iemand die nog wel gras heft,verder zijn er helemaal geen half miljoen australische koeien tijdens transport gestorven fantaseer maar door.en de indonesiers zijn na het exportverbod hun Eigen veestapel sneller aan het opeten dan dat het kan groeien door Eigen aanfok,ik ben niet links of rechts maar ga uit van de feiten.

 • trekker123

  Een half miljoen koeien in een paar jaar tijdens transport gestorven? Geloof je het zelf? Of heb je over de laatste 1.000 jaar alle transporten wereldwijd bij elkaar opgeteld? Ben erg benieuwd waar die wijsheid vandaan komt. Wat een dom gezever. Houd het bij de feiten of houd gewoon je mond.

 • boerke brabant

  Heb geen kennis van de veehouderij in australie, moeilijk oordelen of de koeien op de foto wachten op transport, of staan in een feedlot. Er slecht uit zien of niet (heb zelf vee, maar dit is een heel ander type koe/ras)
  Weet wel dat er onnodig dieren lijden in de oostvaarderplassen, en dat de koeien in australie en oostvaarderplassen niet te vergelijken zijn; hier is voer maar mogen ze niet hebben, daar is geen voer, anders kregen ze het wel.

  Als je dierenvriend/freak bent, ga naar de oostvaarderplassen in februari, maak foto's en zet ze op het net, voeren we dan een nieuwe discussie.

 • Romeijn

  Lees het zelf maar even na:
  <>
  'Over 550,000 animals are reported to have died en route during live export journeys between 2000-2012'
  Bron:
  <>

 • trekker123

  Oh, nou snap ik het. Het staat op Wikipedia. Dan moet het wel waar zijn. Dan hoef je er verder ook niet meer over na te denken. Kun je het zo voor waarheid aannemen. Zeg maar een 46.000 sterfgevallen tijdens het transport per jaar. Een dikke 900 in de week (ik ga voor 2 weken vakantie per jaar). Nou, dat lijkt me heel aannemelijk. Hebben ze zeker de vliegen meegerekend? Dan hebben die levende varkens op transport naar Italië het hier altijd erg goed gehad.

 • pkleizen

  tussen de 0,1 en 0,2 % sterfte tijdens transport

 • trekker123

  Dat zou dus in het slechtste geval betekenen dat er 450.000 dieren per week worden getransporteerd. Misschien over de hele wereld maar toch niet van Australië naar Indonesië lijkt me. Dat zijn er de klok rond 7 dagen per week maar 45 per minuut. Daarvan zijn er dan ieder uur 5 die het niet redden. Hoeveel mensen zouden er per uur wereldwijd 'tijdens transport' dood neervallen? Hartinfarct etc? Moeten we daar ook maar eens ophef over gaan maken.

 • Bison

  Vraag me af of Bbob weer terug is in de naam van Romeijn?.
  Die kon ook zo lekker doordrammen.

 • Flyinghollander

  Bison nee die is verbannen. Romeijn is zo PvdD aanhangers en die zien dit als hun geloof. Als je wiki er bij pakt als bron <geschreven door mensen<dus feiten niet gecontroleeerd altijd>> en niks anders... ja dan is je wereld klein,

 • kleitokkers

  gemiddelde sterfte 10 grote dieren per dag op de oostvaarderplassen

 • henk fledderus

  @fvdbomen je hebt gelijk dat er brood mager vee getransproteerd word.
  hier vlak bij Perth hebben we de nodige 'her opvoedings kampen'
  station beesten (chapen en koeien)komen daar om te ontstressen en kilo's te maken. en dan een korte rit naar de boot.
  de yards lijken erg op de holding nabij de haven, maar kan om mij wel een feedlot zijn. het is geen verhongerd vee dat ben je wel met me eens.
  de half miljoen dode waar romeijn het over heeft zijn australische beestern over een periode van 12 jaar
  in 2012 warden er 2.44 miljoen schapen en 617000 runderen verscheept dat was een slecht jaar want die nummers zijn ook wel een dubbel en meer gewees.
  Hier slachten en zou meer efficient zijn .... maar goed we hadden het over droogte.
  gister net 11 mm gehad .... diepe zucht van verlichting in de district

 • Romeijn

  Dank je Henk voor je bijdrage: ook al is het 'maar' een half miljoen dode beesten over 12 jaar in plaats van 2 jaar. Dat blijft natuurlijk wel heel erg veel toch? Ik zie hier al wat bewustwording opkomen.

 • fvdboomen1

  hoi henk hoe lang helpt 11 mm daar hier in het oosten is het na 2 dagen weg maar misschien geeft de regen je het gevoel dat het nog steeds kan regenen na jaren van droogte en er toch nog een toekomst voor iedereen daar is .

 • Hemink

  @Romeijn Met cijfers komen is prima, maar ga wel even relativeren en de cijfers in context plaatsen. Zomaar schreeuwen er zijn 550k dieren gestorven tijdens transport is enkel stemmingmakerij. De gemiddelde sterfte cijfers liggen voor 2012 voor Cattle op 0.11% voor Buffalo op 0.12% voor Schapen 0.88% en voor Geiten 0.08%. Dan is er uiteindelijk maar 1 ding te concluderen dat het transport netjes gebeurd als slechts 1 op de 1000 het niet haalt.

 • Romeijn

  Dit is een mooi geval van selectieve perceptie:
  Het verschil is dat de mortaliteit ca. 10 maal hoger ligt dan op de boerderij. Het grootste deel van deze grofweg jaarlijks 50.000 dieren zijn met een lege maag en/of darmproblemen gestorven want bijna de helft van de dieren kan op de boten niet eten door de stress op de 'drijvende concentratiekampen'.
  Dat is jaarlijks 30 maal meer dan in de Oostvaardersplassen (als werkelijk 1700 dieren door honger gestorven zouden zijn). En 250 maal meer dieren gestorven per jaar zonder menselijke interventie .
  En dan hebben we het nog niet eens over de mortaliteit op de feedlots in Australië en in ontvangende landen vooraf aan het slachten. Die zou nog veel hoger kunnen liggen.

 • jordi 1455

  Romeijn percentueel gezien sterven er meer dieren in de OVP dan in de Australische feedlots. Als het aantal dieren in de OVP tien keer zo hoog was zouden de aantallen gestorven dieren ook op tien keer zo hoog worden. Verhoudingsgewijs gaan er meer dieren in de OVP dood dan daar in Australië.

 • Romeijn

  Dat percentueel meer dieren in de OVP sterven komt omdat de populatiesamenstelling niet te vergelijken is. In de OVP heb je een gemengde populatie van versleten oude dieren, reproductieve dieren en zeer jonge dieren. De Australische dieren op de feedlots zijn op leeftijd (en conditie?) geselecteerd. Bovendien verblijven zij daar kortere tijd. Dezelfde dieren worden na aankomst in de ontvangende landen veelal aan grove mishandeling blootgesteld. Daar zullen de sterftepercentages die van de transportschepen niet veel ontlopen bij eenzelfde tijdseenheid (gemiddeld twee en een halve week transport). Hier heb je als verkopende Australische boer ook ketenverantwoordelijkheid. Je dochter geef je ook niet aan iedereen mee...

  De dieren uit de OVP kunnen niet meer sterven tijdens het transport. Zij lijden dan ook niet meer tijdens het transport, zoals de Australische dieren dat wel deden. Als het Australische vee geslacht verkocht kon worden zou het lijden sterk verminderen en de opbrengst omhoog gaan (7x?). Dat is dan ook de reden waarom de Australische overheid (kiezer/burger) heeft ingegrepen.

 • Mels

  Romeijn,je wordt een pietsie vervelend nu.......

 • jordi 1455

  Romeijn dieren die in een feedlot staan zijn niet op transport, was jij niet degene die met die cijfers over diertransport kwam aanzetten? een beetje hypocriet van jou.

  Overigens zodra het dier het bedrijf heeft verlaten is de veehouder niet meer verantwoordelijk voor wat er na gebeurt.

 • Bison

  Romeijn zijn naald blijft hangen in de zelde groef piep piep piep piep.lol

  Die foto is volgens mij geen feedlot,..in een feedlot hebben de koeien veeeel meer ruimte(ik zie geen voer of water bak ook)

 • Romeijn

  Over selectieve perceptie en gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel gesproken. Dan zijn de wilde dieren in de Oostvaardersplassen ook niet jullie verantwoordelijkheid.

 • fvdboomen1

  Romeijn in indonesie kost beef bij de slager $ 7 .-aus /kg wij krijgen $ 3.- /kg dus die 7 keer meer ? waar je die vandaan haalt dat zou ik wel eens willen weten mvg w verdonschot.

 • Flyinghollander

  Ga toch niet de discussie met haar aan. Bord voor de hoofd, aanhanger van WD en PvdD etc, kan je niet met discussieren.

 • Romeijn

  Heeft iemand al herkend dat met twee maten gemeten wordt?
  Dus dat bij agrarische productie (vleesvee, wildschadebestrijding) meer dierenleed wordt getolereerd dan bij niet-agrarische productie (hobbydieren, natuurbeheer).

  Die 7x stond ergens maar kon ik niet controleren; vandaar dat vraagteken erachter. Bedankt voor de informatie. Er zit dus toch wel een aanzienlijk verschil tussen. Diertransporten zijn blijkbaar te voorkomen als de organisatie van de afzet veranderd. Jammer dat de Australische veetelers niet goed hebben kunnen anticiperen op de veranderde omstandigheden. Toch lijkt er vooraf voldoende publiciteit geweest te zijn. Bijvoorbeeld over geweigerde schepen met van honger en dorst stervende dieren en maatschappelijke weerstand m.b.t. de transporten. Het ziet er naar uit dat de ontkenning in de hele veeteeltketen te lang heeft aangehouden.
  Wat kunnen we hiervan leren in Nederland?

  Bedankt voor het compliment, maar ik ben geen vrouw. Met dierenleed hield ik mij niet bezig tot ik hier enkele slecht onderbouwde reacties las. Waar komen die vooroordelen toch vandaan?

 • henk fledderus

  @ fvdboomen 11mm helpt inderdaad niet zo veel ik denk dat het de nodige zelfmoord acties voorkomt metname omdat het hoop geeft
  dikke gewassen zullen het niet worden.
  maar ja je weet nooit hoe het loopt het kan in augustus wel niet meer ophouden met regenen en dan verzuipt je ook nog een deel.

  ik laat de andere leden maar uitvechten of de beestejes nou wel of niet op de boot moeten....

 • fvdboomen1

  hoi henk ,dan is 11 mm toch nog ergends goed voor nu maar hopen dat het allemaal goed in de silo komt ,veel success ermee .waar zit je ergends in WA?
  Ja ze vechten het maar uit het is makkelijk praten als je het problem niet hebt.
  grt

 • joannes

  Beste Romeijn, de schoolmeester! Met je slecht onderbouwde reacties..... Die twee maten die jij ziet zou je ook eens het perspectief van de agrariër kunnen noemen. Een boer die het zijn beroep is voor dieren te zorgen lijdt -met een lange ij- wanneer hij dieren ziet lijden door beheers of bestuursfouten die je zelf in de hand hebt. Jij bent diegene die met twee maten meet in het boeren persectief met de australische boeren verantwoordelijk te stellen voor zaken die buiten hun invloed sfeer leggen. Je kan je vee niet beschermen voor onkunde of moedwil wanneer het niet meer je eigendom is of buiten je invloedsfeer. En daarin zijn de ¨voorbeelden¨ OVP en Indonesie weer vergelijkbaar; onkunde of moedwil wat dierenleed veroorzaakt. Het is onredelijk een boer daarvoor verantwoordelijk te houden. De maatschappij zou wat moeten leren van boeren in de zin dat wanneer vee van je afhankelijk is moet je het ook goed behandelen.

 • ed12345

  Jongens als we nu met z'n allen niet meer reageren op Romeijn dan is dat nuttelozze getik tak ook over

 • Romeijn

  @ joannes: vee heeft een verantwoordelijke eigenaar, wild per definitie niet. Blijkbaar heeft de Australische kiezer meer invloed op het welzijn van Australisch vee dan de Australische veeboer. Misschien moeten we daar dan maar blij mee zijn.

 • Romeijn

  Joannes in een eerdere reactie: 'Vlees eten of levende wezens pijn doen is door de eeuwen heen een deel van de evolutie van de mens en vele levende wezens geweest. Zoals de gehele natuur is opgebouwd uit leven wat elkaar voedt door te eten en gegeten te worden. '
  Maar ja, dat was in een totaal andere context...

 • joannes

  @Romeijn, dank voor je trouwe volgen van uitspraken! En precies, die tekt is van mij maar contrasteert niet met wat ik in #49 verdedig. De boer heeft het zijn beroep gemaakt met dieren ,die hij verzorgt, voedsel voor de gemeenschap te produceren. Het is de maatschappelijke bijdrage en functie van het beroep. Hij ziet het dan ook als zijn plicht verantwoordelijk te zijn voor onnodig dieren leed. Vandaar de reacties op OVP. Het pijn doen bij de boer is geëvalueerd in ¨minimaal pijn doen¨ omdat dieren uiteindelijk gedood moeten worden voor consumptie. En vwb de Australische kiezer: logisch hebben ze meer invloed; zij bepalen de regels via wetgeving. Alleen jammer dat ze ipv minder, meer leed veroorzaken, in iedergeval op kort termijn omdat het vee nu verhongert bij gebrek aan voldoende voer.

 • henk fledderus

  @ fvdbomen
  ik zit 200 km noorderlijk van Perth in Moora.

Laad alle reacties (50)

Of registreer je om te kunnen reageren.