Boerenblog

2 reacties

Kersenoogst

Door het koude voorjaar is de kersenoogst in Hongarije later dan normaal.

Het voorjaar was ook in Hongarije aan de koude kant, met in mei opeens zeer hoge temperaturen. Net voor de start van de kersenoogst bereikten de temperaturen zelfs de 36 graden. Bizar warm. De afgelopen dagen heeft het opnieuw regelmatig geregend en was het koud, 16 tot 20 graden. Voor Nederlandse begrippen is dat nog steeds warm, maar voor hier is het koud en worden bij wijze van spreken de eerste mutsen alweer tevoorschijn gehaald. Maar vanaf nu gaat het in een steile lijn omhoog richting 35 graden.

Prima kwaliteit
De kersenoogst is laat begonnen: woensdag 19 juni. De kersen staan er dit jaar overigens goed bij. De eerste soort, Erdi, staat er zelfs heel goed bij. De hoeveelheid is prima, evenals de afmeting en smaak van de kers. Normaal gaan we dan uit van slechte prijzen, maar dit jaar is ook de prijs af land naar tevredenheid: €0,80 per kilo exclusief btw. De handel betaalt het transport en de koeling en zorgt voor de kisten. Vorig jaar hadden we grofweg een derde van de huidige hoeveelheid, maar de prijs is zo goed als gelijk. De Hongaarse belastingdienst zal tevreden zijn. Vandaag is de laatste ‘schud-dag’ voor de Erdi, vanaf 1 juli starten we met de tweede soort, de Debreceni.

Twee vrachtwagens per dag
Omdat er flink meer kersen aan de bomen hangen vergeleken met vorig jaar, is de dagproductie aanmerkelijk hoger. Met 25 medewerkers schudden we 35 tot 40 ton kersen per dag. Dat zijn twee grote vrachtwagens. Opvallend is dat dit jaar een aanzienlijk groter deel in Hongarije zelf lijkt te blijven. De afgelopen jaren gingen onze kersen naar Duitsland, maar dit jaar trekken de Hongaarse conservenfabrieken hard aan de kersen. Voordeel van afzet in Hongarije is dat we kunnen werken met grote kunststof bakken (vaste bakken. Voor de export werken we met inklapbare bakken, die we eerst handmatig moeten uitklappen en vervolgens van een papieren inlegvelletje moeten voorzien. Dat lijkt niet veel werk, maar ik geef het je te doen met 4.000 kisten per dag.

Van matig naar zeer matig
In Nederland wordt tijdens journaaluitzendingen en in kranten enorm geklaagd over de crisis en hoe slecht de Nederlanders het wel niet hebben. Voor een deel van de bevolking zal dat ook wel zo zijn, zeg 10 tot 20 procent. Het overgrote deel moet echter van luxe naar goed. Hier in Hongarije had 80 procent het matig en die moet naar zeer matig. De Hongaren hadden voor de crisis al weinig te besteden, en dat is er niet beter op geworden de laatste twee tot drie jaar.

Bewaking op de velden
Dit jaar zijn we gestart met het wegen van de kersen op het land: elke pallet met 48 kisten kersen wordt voorzien van een geprint etiket met gewicht. Wegen doen we zelf, dat laten we niet door de medewerkers doen. We hebben op alle kersenvelden dag en nacht bewaking. Ook bij de aardappelen wordt de wacht gehouden. Hoewel bewaking ook geen garantie is, is het beter dan niets: het schrikt immers toch af. Treurig, maar waar.

Foto

 • Kersenoogst
  Foto: Foto: Ronald Scholten

Laatste reacties

 • ed12345

  Ronald wat moet ik me voorstellen bij dat eventuele jatten b.v.iemand die eigenhandig kersen plukt of aardappels rooit voor eigen gebruik of gaat dit op grote schaal

 • jan123123

  kersenreport van Ronald gelezen.
  aanvulling op NE situatie:
  30 % heeft het uitstekend en wordt met de dag rijker
  40 % met werk sabbelt als de job wegvalt: en dat gaat door tot 2018 e.v.
  30 % sabbelt al langere tijd; en heeft niet door dat het nog schraler wordt

Of registreer je om te kunnen reageren.