Redactieblog

7 reacties

Leve het late seizoen

Akkerbouwgewassen lopen wat achter in groei. Een laat groeizeizoen is niet per se een nadeel. Hogere prijzen kunnen veel goedmaken.

Het weer en het klimaat zijn van slag. Iedereen spreekt er over: het was lang koud, nat en er is geen groei in de gewassen te krijgen. In de eerste week van juni lopen de gewassen zeker drie weken achter. Is dit per se negatief?

Een rondje langs verschillende regio's leert mij dat er meer voor- dan nadelen zitten aan het late groeiseizoen. Vanaf januari tot en met mei was het te koud. Records zijn gebroken, en de winterjas werd langer doorgedragen dan ooit.
Door de droogte die tot begin mei duurde, zijn de meeste voorjaarswerkzaamheden onder goede omstandigheden uitgevoerd. Als gevolg van de kou gaat de gewasontwikkeling traag en is het groeiseizoen later gestart en wellicht korter. Bovendien is er lokaal veel windschade.
Er zitten positieve aspecten aan het late groeiseizoen. Denk aan het feit dat er minder gewasbescherming nodig is dan normaal. Insecten blijven met dit koude weer langer verborgen. Onkruidbestrijding lukt beter dan ooit. Dus 'kalenderspuiten' met standaard etiketdoseringen werkt zeker dit jaar kostenverhogend. Als gevolg van het te verwachten korte groeiseizoen zijn minder bespuitingen nodig om het gewas te beschermen.
De late gewassen bieden een hoopvol perspectief, hoe vreemd dat ook klinkt. Vroege consumptieaardappelen zijn later dan ooit. Voor de komende maanden is een tekort te verwachten in de markt.
De tarwe loopt achter qua groei. De ontwikkeling van de plant gaat als gevolg van de daglengte wel door. De verwachting is dat het gewas dit jaar erg kort blijft. De tarwemarkt is momenteel gespannen, er worden goede prijzen afgegeven door inkopende partijen. Verkoop uw tarwe en lever ze niet in.
Plantuien zijn eveneens later. Ook dit gaat effect hebben op de prijzen voor de nog zittende uiten van vorig seizoen, en op de eerste plantuien van het nieuwe jaar. Echter, niets is zo onvoorspelbaar als de uienmarkt.
De suikerindustrie heeft de verwachtingen voor de suikeropbrengst naar beneden bijgesteld. Dit is met name ingegeven door de trage start van het seizoen, en de weinige uitloopmogelijkheden van het groeiseizoen; de fabriek moet tijdig gaan draaien.
Al met al een positief beeld van het seizoen, met name door minder kosten, trage start, derhalve een te verwachten korter seizoen met als gevolg lagere kilo-opbrengsten en kans op hogere prijzen.
Maar we hebben nog een lange periode te gaan. Een groeizame zomer kan nog veel kilo's goedmaken.
De extremen in het weer leren de teler dat hij slagvaardig moet zijn. Bedenk vooraf hoe u de werkzaamheden zo adequaat mogelijk kunt aanpakken, houd u deze perioden niet bezig met bijzaken en pak door op de 
geschikte momenten.
De natuur blijft ons verrassen. Niemand weet hoe het groeiseizoen verder gaat verlopen. Echter, benut op tijd de voordelen van het late groeiseizoen, wacht niet te lang op nog betere prijzen, maar handel tijdig. Een mooie zomer kan veel positieve prijsstemming tenietdoen.

Laatste reacties

 • Jan Zonderland

  Zo, die open deuren zijn ook weer open.

 • marten87

  Ik weet niet waar de schrijver heeft gekeken, maar alle percelen met pootaardappelen die ik zie zijn moeilijk onkruid vrij te houden. Daarnaast is voor pootgoedteelt een laat seizoen niet erg positief i.v.m. luizen en late gewassen.

  Artikel wat mij betreft in de prullenbak

 • Mels

  Ach natuur he,beetje bijsturen kan maar t roer dwars om??nee zeker niet.

 • ed12345

  Ten eerste als je geen kleinere maar een kleine opbrengst hebt wordt het maar zelden kompleet goedgemaakt door een betere prijs ten tweede denk dat zo gauw het warmer wordt het onkruit alsnog gaat kiemen behalve in fruit ben ik meer gecharmeerd van een vroeg groeiseizoen

 • agropak

  Ach was dat niet de zelfde Jaco die een tijdje geleden schreef hoe belangrijk het is omhet groeisezoen te verlengen door vroeg te zaaien en te poten. Marten vergeet niet dat Jaco uurtje factuurtje schrijf bij DLV, en daarom met alle winden mee moet waaien, en artikelen moet schrijven waarmee je vandaag links om kunt en morgen rechtsom

 • ronald73

  Voor mij in Polen is elk voorjaar zo laat als dat het nu bij jullie in Nederland was. Dan zou elk jaar hier dus een topjaar geweest kunnen zijn? Ik heb er nog nooit iets van kunnen merken.

 • beer

  aan zulke stropdas verhalen heb je niks aan je kan zien dat dat soort mensen geen praktijk ervaring hebben en alleen maar iets schrijven waar ze zelf beter van worden in hun beurs achter je bureau even een collum schrijven met totaal geen achtergrond van praktijk ervaring dat is makkelijk doen ze in den haag ook en als het heel anders uit pakt dan hoor je ze niet meer

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.