Redactieblog

14 reacties

Geld alleen is geen doel

Met het optimisme dat het voorjaar met zich meebrengt, is het goed om 
na te denken over uw drijfveren. Wat wilt u echt bereiken met uw bedrijf?

Het groeiseizoen is in volle gang. Gelukkig is de lange winter voorbij en zijn we lekker buiten aan de slag. Het zaaien en zien groeien van het gewas geeft altijd een voldaan gevoel. Daar doe je het voor! Naast ondernemer is en blijft de akkerbouwer ten diepste toch een plantenteler.
Wanneer de zon gaat schijnen en het voorjaar 
begint, is altijd het dieptepunt van de winter voorbij. De zorgen die in de winter speelden, lijken verdwenen. In de winter is er meer tijd om lang na te denken. Er spookt dan van alles door het hoofd: over het weer, de toekomst, het bedrijf, de markt en nog veel meer. Van de ene gedachte rol je in de andere. Positieve signalen, die er tijdens de winter uiteraard ook waren, vallen rond deze voorjaarstijd meer op. De zon schijnt sterker, er is meer licht, ook in de gedachten en filosofieën. Heerlijk, het groeiseizoen!
Maar dan is er nog de crisis.
Mondiaal lijkt die het dieptepunt zo langzamerhand gepasseerd. De afgelopen jaren kenmerkten zich door neo-kapitalisme. Geld bepaalde alles. Rechtvaardigheid en lange termijn deden er niet meer toe.
De markt en geld dicteerden in alle opzichten wat goed voor ons is en hoe onze samenleving wordt ingericht. De wereld leek maakbaar, met geld en de markt als bepalende instrumenten.
Maar in deze crisistijd zijn we hard geland en hebben we ondervonden dat geld ons niet gelukkig maakt.
Geld is een gevolg, een middel, maar ongeschikt als doel. Zeker in het groeiseizoen, als alles lekker groeit en tot wasdom komt, herkennen we dat.
Akkerbouwers hebben het voorrecht om bezig te zijn in de natuur. Ze zien de waarde van groei en bloei in het juiste perspectief ten opzichte van geld.
De waarde van het akkerbouwbedrijf en het leven als boer wordt vooral bepaald door het plezier en genot dat de omgeving, klanten en relaties, aan het bedrijf beleven. Binnen het akkerbouwbedrijf kunnen mensen zich ontwikkelen en hun dagelijkse boterham verdienen, zodat ze hun gezinnen kunnen onderhouden, kinderen naar school kunnen en de samenleving blijft functioneren.
Geld is dus, zoals gezegd, een middel en zeker geen doel. Als geld een doel op zich wordt, krijg je scheefgroei in de economie of in het bedrijf. Met name daaraan hebben we onze huidige crisis te danken. Natuurlijk heeft ieder bedrijf winst nodig. Want winst betekent een beter vooruitzicht en meer mogelijkheden om te investeren in vernieuwing, optimalisatie en in de medemens.
Streef naar duurzame, winstgevende groei, waarmee je kunt verdienen wat nodig is, zodat we met elkaar de samenleving in stand kunnen houden. Als u regelmatig wat meer overhoudt, investeer dan in de toekomst. Genoeg is meer dan veel! Echte winst druk je niet uit in geld. Hiermee zijn we weer terug bij het begin van deze column. De rijkdom van het bezig zijn in de natuur, het zien groeien van uw gewas geeft voldoening en een goed gevoel. Het geld verdienen moet daarop volgen; maar laten we er voor waken alleen op geld gericht te zijn. Wat is het echte doel van uw onderneming?

Laatste reacties

 • vladeuze

  Wat een jaren 70 hippie l#lverhaal, en daarmee is alles gezegd.

 • agratax2

  Deze collum zou in de glossy moeten voor geld verslindende directeuren en handelaren, die de hele dag met Dollar teken brillen rondrijden in hun veel te milieu onvriendelijke auto's.
  Boeren weten al lang dat boeren betekent je geluk halen uit je werk, je gezin, maar dat het nooit uit enorme geldelijke inkomsten zal komen.

 • trekker123

  Gezien de manier waarop de banken zich momenteel opstellen met Deutsche Bank voorop - die onlangs nog verklaarden geen commentaar te geven omdat ze de Telefgraaf al te woord hadden gestaan, flinke vent ben je dan als directeur met je miljoenensalaris - dan heeft de visie van Jacco nog niet bij iedereen indruk gemaakt....

 • agratax2

  trekker123. Jacco zijn visie is bedoelt voor het armere deel van de bevolking, voor de rijken gelden andere normen en waarden bestaan bij handelaren en bankiers alleen maar uit waardepapier.
  Zo gauw bankiers en handelaren met pensioen gaan en tot de conclusie komen dat ze geen tijd van leven meer hebben om alle waardepapier op te consumeren, gaan ze over op nieuwe normen en waarden 'Het milieu' en dan gaan ze de armen vertellen hoe die moeten leven en hoe die moeten omgaan met de aardkloot om gelukkig te worden. Gelijk tijdig krijgen de heren de gelegenheid hun waarden fiscaal veilig weg te sluizen voor hun nabestaanden. Over eerlijk delen en ander socialistisch geneuzel gesproken van de nieuwe rijken.

 • ed12345

  Agratax en Jacco helemaal met jullie eens .Als akkerbouwer heb ik ook hele moeilijke jaren gekend hier was in de begin tachtiger jaren de rente tot 27% en 15% was normaal ik hoef niemand verder iets uit te leggen en we hebben ook slechte oogsten gehad maar het gehecht zijn aan de akkerbouw heeft ons en zo velen met mij door doen gaan

 • joannes

  Wat een naïve visie op het akkerbouw gezin! Akkerbouwers zijn het station ¨rijk zijn¨ gepasseerd toen ze het bedrijf overnamen van hun familie. Op dat moment werden ze, in plaats van groot grond bezitter, schuldenaar van de bank. En moeten nu met allerlei landbouw subsidies en toeslagen maar afwachten of de oogst het dit jaar gaat maken of dat het weer gewoontjes blijft. En dan maar hopen dat die grondprijzen, gesteund door die banken, maar door blijven stijgen, want dat is het pensioen, daarmee worden de oogst risico´s, iedere keer weer, een beetje dragelijker. En dan, zonder dat financiële juk, kan je ook genieten in die naïve opvatting van jouw, Jacco. Geld is capaciteit is de stelling van Warren Buffett en zo bondig kan je de focus op het geld omschrijven. Het is niet voor niets dat we die focus hebben!

 • ed12345

  joannes als ik in NL ben en een rondje door agrarisch nederland maak heb ik niet de indruk dat echt slecht gaat met de akkerbouw veel groot vrij jong materiaal en vaak mooie gebouwen Hier in oost canada trouwens ook veel erg groot recent materiaal als ik dat vergelijk met pakweg 30 jaar terug is de grote van het materiaal veel harder gegroeit dan de oppervlakte van de bedrijven De graanprijzen van de laatste jaren hebben hier debet aan

 • trijnie

  Heel goed geschreven en gedacht, ik woon tussen de boeren en ik zie ze, de boeren die hun weilanden laten begroeien met pinksterboemen en andere kruiden. Met minder koeien dan sommige en toch een groot gezin. Ze zorgen uitstekend op een rustige manier voor hun vee en ze zijn gelukkig op een ontspannen manier.
  Maar ik zie ook de boeren ijver, op een verkeerde manier, meer koeien, nieuwe stallen, altijd haast. Niet gezellig, niet echt gelukkig..... Ziek worden ze van eenpaardebloem, een mol in het land....Jammer, zo te moeten leven.

 • Mels

  Trijnie,heb je enig financieel inzicht in die bedrijven?????Bij de een kan dat wel en bij de ander namelijk niet.Vergeet ook niet dat elke boer met liefde VOOR en MET zijn dieren werkt.

 • trijnie

  Mels, mijn idee is dat als je teveel wilt, dit nooit goed is voor een mens.
  Al dat gejaag naar meer en meer en groter daar gaat de mens, deze wereld kapot aan. Kijk naar arme landen waar banken( w.o.De Rabobank) grote stukken land op koopt, huurt, en daarbij de plaatselijke bevolking het land afneemt, dit was vanavond nog op tv. Dit is dus ook de schuld van hebberigheid. En zo is het met veel mensen waaronder ook boeren ook bezit, geld, maakt alleen gelukkig als je er goede dingen mee kunt doen.

 • abtje

  Het bezit van een boer IS zijn vee.

 • Bison

  Overal waar 'te' voor staat is vekeerd, behalve bij.. tevreden.
  Geld maakt niet gelukkig maar beter mee verlegen dan om gelegen.

 • Mels

  Trijnie,utopische gedachten van een heel klein deel der mensheid. Een mens is een wezen wat van nature streeft naar meer.beter.makkelijker.goedkoper en vul maar in. Er zijn natuurlijk stromingen op deze aardkloot die alleen maar terug willen of blijven hangen in de tijd maar dat is meer gedachten en indoctrinatie dan natuurlijk gedrag. Jij meent dat het genoeg is. Nou anderen niet. Helaas misschien.

 • trijnie

  Ja, helaas, maar wat je zaait, zul je vroeg of laat oogsten. En roofbouw, of het nu met je geest, lichaam of met moedertje aarde is, dat gaat nooit en te nimmer goed.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.