Commentaar

8 reacties

Alarm voor ondergrond (2)

Het laatste woord over ondergrond minder belasten is nog niet gezegd. Dát er over wordt gesproken, is al goed.

Drie weken terug ging het op deze plek over het rapport over ondergrondverdichting, dat onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen UR begin dit jaar presenteerde. De strekking: het risico dat bij het huidige landgebruik en met de huidige mechanisatie de ondergrond wordt verdicht, is op veel gronden zeer groot, ook op zandgrond. Volgens het rapport zijn bijna alle Nederlandse ondergronden min of meer verdicht.
Dat kost opbrengst, zegt de Wageningse bodemfysicus Jan van den Akker in een interview in dit nummer van Boerderij. Hij praat over opbrengstdervingen van 20 procent door verdichting tot soms wel 40 procent. Met daarbij de opmerking dat sommige percelen inmiddels verdicht zijn zoals kopakkers jaren geleden. 'Uiteindelijk wordt het homogeen slecht, dan is de ondergrond egaal verdicht.' Een alarmsignaal voor de ondergrond is terecht, zeker omdat de ondergrondverdichting zich nooit volledig herstelt.
Over de mogelijkheden de bodem via lage bandenspanning te behoeden voor verdichting is het laatste woord nog niet gesproken. De druk moet omlaag. Maar over hoe ver kun je twisten, blijkt uit een discussie op www.boerderijconnect.nl. Waar de één zegt profijt te zien van bietenland klaarleggen met een trekker op banden met 0,25 bar (!), vraagt een ander zich af of een zo lage bandendruk niet meer slijtage dan extra bieten oplevert.
Andere kwestie: wat is nu beter, lange rupsen of brede soepele banden op lage druk? Michelin schermt met een Franse studie waarin de band als betere optie te voorschijn komt. Bodemtechnici in Wageningen op hun beurt hebben zo hun twijfels. Zij willen die studie eerst wel eens zien.
Ondertussen dubben boer en loonwerker over waarin te investeren. De keuze is niet eenvoudig. Het goede nieuws is: het is kiezen tussen twee goeden. Dat is al beter dan onachtzaam met een te harde, zwaarbelaste band over vochtige grond rijden.

Laatste reacties

 • agratax2

  Zou lichter materiaal niet een optie zijn? Is de mechanisatie ten koste van een (te) goedkoop voedselpakket niet doorgeschoten? Moet de mens meer denken aan voedsel in de toekomst dan aan goedkoop nu. Anders gezegd gaat economische groei voor de productie van ons eten. Of doen we wat we al eeuwen doen; 'Laten we een woestijn achter voor de volgende generaties?'

 • WesthoffBert

  Ben in januari 1989 een keer bij een lezing van prof. Inge Hakansson geweest op de universiteit van Hanover waarin hij stelde: 'Zware machines op brede banden verpesten het voor de volgende generatie!' En je ziet het nu gebeuren.......
  Als er één expert op dat gebied is moet je bij hem zijn, voorbeeldje: <>

 • abtje

  Er wordt alleen gekeken naar kg en vierkante centimeters oppervlakte.
  Wat ik dan mis is de rijsnelheid. Hoe harder er gereden word over het land, hoe meer het denderd en zo de boel nog meer verdicht.

 • ed12345

  Als ik de fotos bekijk van de inwording komen van de Wieringermeer en Noordoostpolder van die rupdtrekkers met de rupsen verbreed door houten balkjes die reden waar geen wieltrkker zijn konen lopen al vaak niet vanzelf ging en rupstrekkerchauffeur Anton de Wit dacht die b.w.v.spreken over water kon rijden maar dat net iets te veel verwachting was .Denk ik toch dat de rups de oplossing wordt

 • Mels

  Dan kan wel zijn maar het blijkt erg moeilijk om met een rups de druk per vierkante cm constant te houden,het blijkt dat de nieuwste afplattechnologie van Michelin daar wonderbaarlijk beter in slaagt.Met een rups heb je piekdruk ter plaatse van de rollen,helemaal met een rubber rups,bij een stalenrups met beukenhouten blokken,ik ken de plaatjes Ed,zal dat zeker in de breedte,minder zijn maar hoe gaan we over de weg???

 • abtje

  Krijgen we dan in de toekomst een rups op luchtdruk?
  Of is dat weer te ver gezocht?

 • marten87

  Die zijn er al. Looprollen worden pneumatisch of hydraulisch ondersteunt.

 • ed12345

  Mels ik ben met je eens dat een rubberen rups eigenlijk te flexibel is vooral als de looprollen ook nog schommelend opgehangen zijnen vaak zijn ze naar mijn smaak te kort(gemonteerd i.pv. wiel), en de stalen rups ? ja de dieplader
  Maar als ik zie hoe weinig insporing 'n pakweg 30tons kraan heeft geeft het toch te denken. Mijn buur heeft een Cat op rubberen rups
  als je ziet hoe weinig insporing dat ding maakt in het voorjaar
  mooi om te zien maar toegegeven de cultivator is getrokken als je iets in de hef hebt zal verhaal wel eens heel anders kunnen zijn
  Eigenlijk moet je metingen doen want op het oog wil niet altijd wat zeggen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.