Boerenblog

12 reacties

Op de knieën

Nederlanders zijn over de hele wereld bekend om hun handelsgeest. Als je hier in Canada geld wilt uitgeven, moet je er veel moeite voor doen.

Wij wonen nu ruim vijftien jaar in Canada en zijn onderhand aardig gewend aan het leven hier. Echt veel anders dan in Nederland is het niet, hoewel de gezelligheid nog altijd ver te zoeken is. Maar ook dat went op den duur.

Handelsgeest ontbreekt
Iets waarover ik me blijf verbazen hier is de handel. In dit geval de machinehandel. Nederlanders zijn over de hele wereld bekend om hun aangeboren handelsgeest. Wanneer ik destijds in Nederland ook maar tegen iemand fluisterde dat ik een nieuwe trekker wild kopen, stonden er bij wijze van spreken de volgende dag al vijf vertegenwoordigers op de stoep met elk hun aanbieding. Hier gaat dat wel een beetje anders. Daarvan een paar voorbeelden die ik de afgelopen maanden weer ervoer.

Geen reactie van trekkerdealer
Op de farmshow in London, Ontario, begin maart, werd een bepaald type McCormick-trekker aangeboden voor een zeer scherpe prijs. Omdat onze dealer om de hoek ook McCormick- en Landini-dealer is, besloten Huib en ik eens bij hem, Bill heet hij, binnen te lopen om te informeren naar de aanbieding. We vertelden hem dat we interesse hadden om onze huidige Landini in te ruilen voor een McCormick ofwel een Landini, omdat de trekkers van dat bepaalde model identiek zijn. Nou, dat zou hij wel eens even voor ons uitrekenen. Hij beloofde erop terug te komen. We zijn nu zes weken verder en van Bill hebben we nog niets gehoord of gezien. Zelfs niet nadat een magazijnman hem er op mijn verzoek nog eens aan herinnerd heeft. Ook toen ik Bill enkele keren tegen het lijf liep in zijn zaak, was het enkel ‘hallo’ en ‘goeiedag’ en een praatje over het weer, maar geen woord over de trekkerhandel. Ik begin er niet meer over. Het is graag of niet.

Laten zien is te veel moeite
Een tweede geval betrof gebruikte uienverwerkingsapparatuur die al twee jaar te koop staat bij een handelaar hier niet ver vandaan. Ik heb de verkoper gebeld en ben in de auto gestapt om het spul eens te bekijken. Huib en ik hadden wel interesse, maar wilden het eerst wel zien werken, ook omdat het nogal geavanceerde apparatuur betrof. De verkoper vond het echter wel veel werk om het hele spul uit de opslag tevoorschijn te halen. Ondanks dat wij aanboden het spul zelf op te halen en aan de praat te krijgen, wilde hij er niet aan beginnen, tenzij we 900 dollar huur zouden betalen voor het proefdraaien. Het hele spulletje had een vraagprijs van 14.000 dollar. Daar voelden wij uiteraard niet zoveel voor. Na nog wat gesteggel zijn we maar weer naar huis gegaan, met de toezegging van de handelaar dat hij er nog eens over na zou denken en er op terug zou komen. Dat is nu ook al vijf weken geleden. We hebben niets meer van de man gehoord.
Niet op de knieën om geld uit te geven
Het lijkt erop dat je hier soms letterlijk op je knieën moet wanneer je je geld wilt uitgeven. Maar daar pas ik voor. Dan maar op zoek naar iemand die wel wil verkopen.

Laatste reacties

 • Bison

  Heb ik hier in Alberta geen last van Jan.
  Als een dealer denkt dat ie wat aan je verdienen ken loopt hij de deur plat.
  Gebruikte machinery kan je uitproberen voor je het koopt,je moet het wel op eigen kosten transporteren.
  Ik heb wel gehad dat ik aan het dealen was over een haybine en de salesman zou komen kijken naar de inruil maar kwam niet opdagen.
  Toen ik hem de andere dag opbelde gaf hij te kennen dat hij de haybine al verkocht had aan een ander.
  Met zo'n vent wil ik dus niks meer te maken hebben.
  tegenwoordig koop ik alleen prive,..is een stuk goedkoper dan van de dealer.

 • detelg1

  Ik kan mij voorstellen dat sommige verkopers liever gewoon handel doen. Soms zitten er van die dramveters tussen die de hele dag liggen te melken over een paar honderd dollar, of een linker binnenspiegel wel of niet in de trekker. Pfff Als ze belang hebben bieden ze maar geld of ze kopen ergens anders een trekker. Niet zo moeilijk toch?

 • joannes

  Ik denk dat er wat anders speelt in je omgeving Jan. Wanneer dealers in de buurt niet willen verkopen heeft het misschien met gunnen te maken. Soms kan handel heel persoonlijk zijn. En daar heb je gelijk in: Nederlanders, met hun geschiedenis en cultuur van handel, hebben dat ¨persoonlijke¨ verkopen niet in hun agenda; zij kijken naar de prijs die ze voor het goed willen betalen of beuren.

 • halbe

  Ik denk dat het inderdaad met cultuurverschil te maken heeft. Toen ik hier in Frankrijk m'n eerste machine wilde kopen vrooeg ik hoeveel korting ik kon krijgen. Verontwaardigt zei de verkoper: 'ik bepaal hier de prijs'. Dat doe je dus niet en tweede keer. Tegenwoordig vraag nog altijd netjes hier een offerte als ik wat wil kopen, maar haal vrijwel alles uit Nederland omdat de prijs er systematisch 20-30 procent lager ligt. Bovendien staat de machine drie dagen later op het erf, terwijl je er hier soms maanden op moet wachten.

 • Bison

  Een vraagprijs is geen verkoopprijs,en zeker met gebruikte machinery valt er meestal zat te rommelen vind ik.

 • ed12345

  Jan is dat per toeval Bill Baker

 • Mels

  Kans voor mechanisatie bedrijf met NL mentaliteit???zal geen makkelijke opgave worden maar Nederlandse boeren wemelt het daar van in jou omgeving volgens mij,der moet toch wat mogelijk zijn.....

 • Bison

  Je kan je beter maar aanpassen aan de Canadese mentaliteit Mels,..makes life a lot easier.

 • Mels

  Ja,uiteraard zal je dat moeten doen want anders blijf je een allochtoon en dat is nou juist waar ik hier tegenaan schop,wel kan je natuurlijk een beetje van het een en een beetje van het andere,van beide de goede dingen natuurlijk...

 • Bison

  Jawel Mels,je kan de Hollander wel uit Holland halen,maar je kan Holland toch moeilijk uit de Hollander halen.

 • ed12345

  Mels als je de namen van vertegenwoordigers en monteurs bij de dealers in Jan z'n buurt bekijkt zie heel vaak NL namen al zal dat vaak tweede generatie zijn
  Ik heb zelf een paar keer met Huron Tractor(JD) zaken gedaan daar was niks van te zeggen die zitten een beetje hoger dan Jan .Ik vind wel dat het hier in quebec vaak moeilijker is dan in Ontario de omzetten zijn kleiner daardoor waaschijnlijk stiffer De helaas overleden Ken Fournier van Shedden Farm was een goede vriend van me waar ik vaak zaken mee deed de ruim 800km enkelereis was het messtal meer dan waard toegegeven het ging bijna alijd om standaard machines of werktuigen niet de specialistische wertuigen waar Jan mee werkt

 • pieter p

  @halbe,kan met zekerheid zeggen dat je echt wel kunt handelen in Frankrijk.
  Gewoon de concurrentie laten komen en zakken doen ze wel hoor, of je kent de taal niet.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.