Commentaar
28 reacties
Alarm voor ondergrond
Zware machines belasten de ondergrond te zwaar. Werk aan de winkel, te beginnen met lagere bandenspanning.
Het risico op bodemverdichting is op de meeste landbouwgronden in Nederland matig tot zeer groot bij het huidige landgebruik en de gebruikelijke mechanisatie. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen UR. Om de verdichting preventief te kunnen aanpakken zijn de risico's op bodemverdichting in kaart gebracht.
Bij bodemverdichting door te hoge wiellasten vermindert het poriënvolume. De doorlatendheid en het vochtbergend vermogen van de bodem nemen af. Dit leidt tot wateroverlast en tot oppervlakkige afstroming inclusief voedingsstoffen en bestrijdingsmiddelen naar het oppervlaktewater. Tot slot geeft het opbrengstschade door moeilijke bewortelbaarheid en slechte luchthuishouding.
Het alarmerende in het rapport is dat juist de óndergrond grote kans loopt verdicht te raken. Verdichting in de bouwvoor kan nog worden opgeheven door ploegen. Verdichting in de ondergrond daarentegen is vrijwel niet op te heffen.
Om het nog concreter te maken: het is inmiddels al geen kwestie meer van 'kans op', bijna alle Nederlandse ondergronden zíjn volgens het rapport door het huidige machinegebruik al verdicht. De sterkte van de ondergrond wordt vrijwel zeker overschreden. Bijzonder is dat ook op zandgronden het verdichtingsrisico zeer groot is.
Ofwel, wat iedereen onderhand al aan zijn water voelde is nu duidelijk bevestigd; veel machines worden te zwaar om nog fatsoenlijk af te steunen. Tel daarbij op dat de mogelijkheden om voor voldoende structuur te zorgen vaak slecht zijn benut en dat die nu door aanscherping van de fosfaatwetgeving ook nog in de knel komen.
Dan wordt het duidelijk dat er voor het behoud van de bodemstructuur werk aan de winkel is. Te beginnen met de bandenspanning omlaag brengen, ook als het op het oog niet nodig lijkt. Er breken goede tijden aan voor leveranciers van drukwisselsystemen.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.