Boerenblog

21 reacties

Vervluchtiging

Kunstmest strooien in Australië is lastig vanwege de droogte. Iedereen zegt dat als het niet is ondergewerkt een groot deel vervluchtigt. Maar hoeveel precies?

Met 500 pk een gewicht van 60 ton over het land sleuren en dan ook nog mensen uit Nederland voor een paar weken naar de andere kant van de wereld laten vliegen. Om kunstmest te strooien. Als hij het meegemaakt zou hebben, had mijn vader ongetwijfeld gezegd: zijn ze gek geworden?

15 kilo of 15 ton
Mijn vader heeft me geleerd hoe kunstmest gestrooid moest worden als het land nat was: niet met zware machines op het land komen, maar met een emmer om de nek. 15 kilo kunstmest erin en dan bij iedere linkse stap voorwaarts met de rechterhand een handvol gelijk verdelen op 4 meter breed. Hier in Australië  doen we het tegenwoordig anders. In plaats van 15 kilo per keer laden we nu 15 ton per keer.

Kunstmest onderwerken
Ik vraag me wel eens af of we het goed doen. We rijden nu voor het zaaiseizoen een keer extra met de graanzaaimachine over het land om de kunstmest in de grond te brengen, zodat er geen vervluchtiging is. Het is een dure methode; de Cat 875C met de 24 meter brede zaaimachine heeft per dag 2.000 liter diesel nodig. Andere boeren werken met gas, NH3, weer andere met vloeibare kunstmest, soms in een werkgang tijdens het zaaien.

Hoeveel vervluchtiging?
Het makkelijkst zou zijn urean direct op het land te strooien, zoals boeren in Nederland gewend zijn. In Australië is het echter meestal droger. Iedereen zegt dat als kunstmest niet ondergewerkt is een groot deel vervluchtigt vanwege de droogte. Maar hoeveel procent? Ik ben benieuwd of iemand werkelijk weet hoeveel er vervluchtigt.

Onderwerken kan meestal niet, omdat we met no till werken en met grondbewerking verdwijnt de stoppel en verdampt te veel vocht. Normaal weer is hier een temperatuur van overdag 30 graden en ’s nachts 15 graden. De relatieve luchtvochtigheid is meestal tussen 20 en 60 procent en het kan maanden duren voordat er regen valt. Meestal valt er dan 5 tot 40 millimeter per dag. 100 millimeter in zes uur kan ook, dat gebeurde  drie weken geleden.

Als iemand weet hoeveel procent verloren gaat onder deze omstandigheden, hoor ik het graag. Dan is uit te rekenen wat het goedkoopst is: een beetje stikstof laten vervliegen of onderwerken.

Foto

 • Foto's: Gerrit Kurstjens

  Foto's: Gerrit Kurstjens

 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging
 • Vervluchtiging

Laatste reacties

 • Bison

  Je kan die kunstmest toch ook gelijk inbanden bij het zaaien,hoef je maar 1 trip te maken..doen ze hier in Canda ook.

 • agratax2

  Gerrit dit voorstel van Bison begint ook opgang te maken in Rusland. Het is heel simpel, neem een trailer met 2 tanks en airseeders met voldoende airflow en kouters die op verschillende dieptes werken één voor de kunstmest en één voor het zaad. Zit de kunstmest in de grond weet je zeker dat het in het bodemvocht kan oplossen en daar komt bij dat je ca. 30 % kunt besparen ten opzichte van bovengronds aanwenden.

 • A4

  De laatste foto is erg mooi.
  Land zover je kijken kunt, dan heb je nog wat aan gps.
  Als de kas daar ook €0.30 kost is het een hele investering!
  Als het vervluchtigd weet je nooit hoeveel,als bijstrooien geen optie is,is het een bedrijfszekersysteem, mag iets kosten.
  Zaaien gaat misschien ook gemakkelijker hierna?
  Veel succes

 • agri2

  Het lijkt met erg goede grond, als ik de foto's zie, is het klei?

 • AlbertA

  Wat kost de urea in Australia? Hier in Canada $600 + per ton cnd $.

 • marten87

  Lijkt mij ook de beste oplossing, kunstmest meezaaien.
  Hoeveel stikstof bemesten jullie en hoeveel kilo urean heb je dan nodig per ha?

 • Kurtis

  Zie ik camara' s en receiver op de drill ?
  Zaai je hier ook het zaad mee Gerrit?
  Zaai je bovenop de kunstmest of ernaast , een werkgang lijkt me meer logish maar iedere opzet is different.
  Grootste cart hier is nu ongeveer 24000 kg inhoud op tracks met SCT .

  Greetz Kurt from canada

 • Jan Zonderland

  Ja Gerrit, dat is een goeie vraag: hoeveel vervluchtigt er nou precies. Het schijnt van enkele factoren afhankelijk te zijn zoals temperatuur en zon. Maar niemand die het je precies kan vertellen. Ik strooi dan ook nooit urea als ik het niet in kan werken. Gebruik het alleen voor de zaaibedbereiding. Maar hier wordt in het voorjaar veel urea op tarwe gestrooid en ja......hoeveel vliegt er nu weg. Maar hebben ze daar bij jullie geen 28 % (vloeibare N)? Dat spuiten wij steeds meer op tarwepercelen en men zegt dat dat minder neiging heeft tot vervluchtiging. Wij gebruiken daar streamer nozzles voor, vaak 35 gallon per acre, Gaat zeer vlot en de verdeling is perfect.
  Verder een paar vragen: hoe krijg jij 2000 ltr diesel in 1 dag (ik neem aan 24 uur) door een motor van 600 pk ? Dat is nogal wat.
  Op het filmpje is te zien dat de zaaimachine de grond ook aardig omwerkt, is dat niet net genoeg om de vooraf gestrooide urea in te werken ?

 • G. K.

  Als antwoord op de reacties. De Urea kost hier af Brisbane $510.-/ton of Au$ 560.-/ton geleverd op Farm. We gebruiken omstreeks 200kg Urea /ha. Kosten voor aparte werkgang met zaaimachine $ 35.- ha. Kosten breedwerpig strooien $ 9.-/ha. Als ik goed gerekend heb is het omslagpunt in dit voorbeeld bij 25% vervluchting. Met ander woorden, Ik kan $ 26.- extra uitgeven aan Urea ( 50kg/ha) dat mogelijk vervlucht of betaal de extra werkgang. Blijft de vraag hoe groot zouden de vervliezen in de praktijk werkelijk zijn? 10% of 50% of?
  Tijdens zaaien inbanden lijkt het beste , echter in de praktijk geeft dit extra oponthoud tijdens een van de drukste periodes,denk aan regelmatige aanvoer vanuit Brisbane, tussenopslag, bovenop de aanlevering van zaad en DAP.Bovendien geeft dit sidebanding regelmatig problemen met verstoppingen door de restante van stoppels en stro van vorig gewas.

 • G. K.

  Als antwoord op de reacties. De Urea kost hier af Brisbane $510.-/ton of Au$ 560.-/ton geleverd op Farm. We gebruiken omstreeks 200kg Urea /ha. Kosten voor aparte werkgang met zaaimachine $ 35.- ha. Kosten breedwerpig strooien $ 9.-/ha. Als ik goed gerekend heb is het omslagpunt in dit voorbeeld bij 25% vervluchting. Met ander woorden, Ik kan $ 26.- extra uitgeven aan Urea ( 50kg/ha) dat mogelijk vervlucht of betaal de extra werkgang. Blijft de vraag hoe groot zouden de vervliezen in de praktijk werkelijk zijn? 10% of 50% of?
  Tijdens zaaien inbanden lijkt het beste , echter in de praktijk geeft dit extra oponthoud tijdens een van de drukste periodes,denk aan regelmatige aanvoer vanuit Brisbane, tussenopslag, bovenop de aanlevering van zaad en DAP.Bovendien geeft dit sidebanding regelmatig problemen met verstoppingen door de restante van stoppels en stro van vorig gewas.

 • ed12345

  Gerrit ik denk als je het inwerkt zolang het droog blijft er niet veel verlies is maar zoals je zegt er wel 100mm water kan vallen je dan echte verliezen krijgt door uitspoeling, wanneer de urea NH2 is omgezet in NH3 verdampt er nogal wat de NH3 verplaats zich vertikaal met de grondvochtigheid .Ik denk dat grondmonsters de enige oplossing is om daar een duidelijk beeld van te krijgen Wat is jouw oogst verwachting zo'n 4 ton ha ? Hier reken ik meestal 25 N per ton graan vandaar

 • ed12345

  Jan 2000ltr met een 6oopk .Ik neem altijd als ezelsbruggtje het motorvermogen
  is ong het aantal liters verbruikt in 8 uur bij laten we zeggen 75% belasting
  dus 3x 600= 1800 Moet een motor zwaarder dan 75% trekken vliegt het verbruik omhoog

 • jpw

  pas op met side banding , als de kunstmest dicht bij het zaadje ligt krijg je zout schade, dan beter mid row banding
  jan peter

 • marten87

  Ed,
  Uitspoelen lijkt mij toch niet als het normaal gesproken niet veel regent kan er weinig uitspoelen. Bedoel je echt uitspoelen of heb je het over verdampen?

 • Mels

  Zware buien zullen daar op die gronden snel wegzakken in de door droogte gevormde scheuren,met medeneming van de dure nutrienten,dit geld op de zandgronden natuurlijk ook.

 • agroforte

  Gerrit.Wij zitten met hetzelfde probleem..Wij strooien niet breedwerpig vanwege de hoge verliezen.(60%) Blijft over de mogelijkheid zoals wij dat doen om de kunstmest met een extra kouter in te werken met de zaaimachine.Dat kost 15 pk per rij op onze zware(70% afslibbare klei)...kunst mest en zaaizaad!!!! Wij zaaien mais op 50 cm dus 11 meter is 300pk met 6 km per uur.Dit jaar hebben we een een van de boerderijen voor de helft (600 ha) ingezaaid met vloeibare kunstmest (N) die niet vervluchtigd en de andere 600 ha met ureum voor de zaairij(5 cm dieper) Demais is nu net in de pluim en het lijkt erop dat de vloeibare kunstmest gaat winnen...buiten het feit dat ureum erg moeilijk is vanwege zijn hygroscopisch gedrag hier in de tropen!!!

 • ed12345

  Martens 87 ik begrijp uit Gerrit z'n schrijven dat hij in een regenperiode zit met bijna elke dag van 5 tot 40mm als je dan er 100mm in 6uur overheen krijgt kan ik me toch indenken dat je uitspoeling krijgt

 • Deense-Pool

  Hallo collega´s,Op ons poolsebedrijf zijn wij gestopt met Urea,omdat het bij
  strooien met kunstmeststrooier zeer windgevoelig is( slecht strooibeeld ) en wij Urea alleen willen gebruiken bij lage temperaturen ivb. met verdamping.
  Bij ons betekende dat Feb.of begin Maart , omdat we de meeste kunstmest al voor de winter inkopen kiezen we de laatste jaren voor andere zoals saletra,can ,sulfan en vloeibaar N32.
  Deze vloeibare kunstmest mengen wij ook bij in kleinere hoeveelheid in de spuitmaschine als wij toch een bespuiting moeten uitvoeren.
  Urea is de goedkoopste bij inkoop,maar misschien is goedkoop wel duurkoop.

 • Kurtis

  Als die extra zaaigang $35 /ha kost zou ik direct silo's neerzetten en dat opslaan op bedrijf.
  Alleen als het nat is zou het een overweging zijn om zodoende het land wat sneller te doen opdrogen.
  Alles in een werkgang doen is zonder problemen mogelijk met juiste equipement, tendering vraagt misschien wat extra aandacht maar met alles op bedrijf op voorraad geen probleem.

 • erpelteler

  Ik denk dat de vervluchtiging een niet te onderschatten kosten post is als je het niet onder kunt werken. In west Canada gebruiken (bijna) alle graanboeren zaaimachines die in 1 werkgang kunstmest (vaak een 'blend' NPK, met urea als stikstof vorm (46-0-0) en zaaizaad zaaien en verstoppingen zijn volgens mij geen probleem. De druk is hier in de lente ook erg hoog, zo gauw het land bekwaam is na de winter wil iedereen zaaien, veel boeren slaan dan ook (een deel) van de kunstmest op het bedrijf op om evt. leverings problemen in de lente te voorkomen. In onze aardappel teelt gebruik ik bijna uitsluitend urea, volvelds pneumatisch RTK (loonwerk) strooien aan $ 9,- per acre, MAAR: direct inwerken! (binnen 24 uur) en niet ploegen! Ik denk dat wind de grootste factor is in vervluchtiging. Wij strooien tussen de 150-250 kg N (dus 300-500kg urea) per hectare en dat is moeilijk om dat allemaal mee te nemen op de aardappel poot machine en dat in 1 werkgang te doen. Vloeibare fosfaat (10-34-0) doen we daarintegen wel op de pootmachine maar daar gebruiken we lang niet zoveel van. Iets anders dat misschien werkt voor Gerrit: ESN, een polymer coating om elk urea korreltje dat alleen stikstof vrijlaat als het vochtig wordt. Kost iets meer maar geen vervluchtiging en makkelijk (goedkoop) met een kunstmest strooier volvelds te strooien. En geen 2000L per dag diesel verbruiken (MT875 lusten wel wat, 18L CAT, prachtige trekkers) Veel suuces daar!

 • henk fledderus

  hi gerrit
  over urea het volgende: tot dat urea in contact is gekomen met vodoende water is het subject to volatilization.
  tot 30 % van de stikstof kan verdwijnen in 3 dagen (binnen 72 uur )
  dit is erg afhankelijk van weers kondieties. kalm, droog en konstand weer zou enkel tot acseptabe verliezen lijden. upto 20% in 5 dagen is mijn schatting.
  wij zijn in WA gestopt met het gebruik van urea om dat we die weers condieties niet hadden. net als bij jullie smorgens koud 13 graden en smiddags boven de 25.
  wij vonden de verliezen die we kregen met vooraf strooien the groot.
  met het zaaizaad door dezelfde pijp kan theoreties tot vergiftigings schade leiden als de rates hoger zijn dan 25 kg / ha was ons verteld, dit vanwege de hoge ammonia consentratie als de hydroxide zich afsplitst. dat is een periode van enkele uren tot een dag.
  wij hadden geen dubbel systeem voor het appart toedienen van kunst mest op de zaaier en hebben 1 jaar met moren en wurgen de zaak in de grond gekregen. tijdens de vroege morgen en late avonds zat er te veel vocht in de lucht en dat zorgde voor verstopping in de zaai pijpen.
  later vonden we uit dat een gasbrander voor de fan wonderen doet. ook een paar sheppen droge kalk door de fan gooien en door de slangen laten gaan verzameld de moister

  good luck, greetings from WA

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.