AkkerbouwOpinie

Scherp op inkoopbeleid

Mooie berichten over de hoge akkerbouwprijzen, maar blijf scherp op kosten. Vertrouw niet op uw vaste middelenleverancier, maar kijk rond.

Het positieve nieuws over de akkerbouw komt u tegemoet in de landbouwbladen. Een paar citaten: ‘De akkerbouw heeft er nog nooit zo goed voorgestaan’, ’20 tot 30 procent hogere contractprijzen’. Je zou bijna geloven dat alle akkerbouwers binnenkort financieel binnenlopen en achterover kunnen leunen. Helaas, sprookjes bestaan niet. Iedereen ziet en leest de positieve berichten over de akkerbouw, ook partijen in uw omgeving. Daarom moeten we het eens over uw inkoopbeleid en inkoopstrategie hebben. Want we hoeven niet gek op te kijken wanneer de kostprijs de komende jaren stijgt, omdat toeleveranciers willen meeprofiteren van de wind die de akkerbouwer in de rug heeft. De gedachte ‘er zit een buffer bij de teler, laten we de prijzen van producten maar eens verhogen’ kan zomaar opkomen. Misschien een negatieve opmerking, maar het zet de gedachten op scherp.

Ongetwijfeld berekent u uw kostprijs. De vraag rijst of u voldoende onderhandelt over inkoop, prijs en leveranciers. Mogelijk koopt u al jaren zaken als meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen bij dezelfde leverancier. Een trouwe, stabiele relatie is uiteraard van belang, maar niet tegen elke prijs.

Er komen daarom steeds meer initiatieven om de inkoop verder te professionaliseren en schaalvoordelen te benutten. Dat geeft veel mogelijkheden, waarvan binnen de sector nog onvoldoende gebruikgemaakt wordt.

Eén ervan is het uit handen geven van het inkoopproces. Vindt u het moeilijk om te onderhandelen met de leverancier bij wie u al jaren inkoopt, dan kan het verstandig zijn deze onderhandelingen uit handen te geven aan een externe partij. Er zijn diverse onafhankelijke inkoopadviseurs die u op dit punt kunnen ontzorgen. De praktijk in andere sectoren wijst uit dat zij zichzelf dubbel en dwars terugverdienen.

Ook internet biedt veel mogelijkheden. Vóór aankoop van een artikel kijkt iedereen op internet naar prijs en beoordeling van de kwaliteit. Internet is een bron van informatie. Ook raakt aankoop via internet steeds meer in gebruik; bijna iedereen heeft wel eens iets gekocht bij een internetwinkel. Prijs vergelijken, kiezen … ideaal toch?

De eerste initiatieven om gewasbeschermingsmiddelen in te kopen via internet zijn er inmiddels. U krijgt van tevoren een prijsopgave, kunt deze afwegen tegen andere offertes en dan de order plaatsen via internet. U koopt het artikel zonder verdere poespas, net zoals bij uw andere aankopen via interet. Probeer het, u bent vrijwel zeker goedkoper uit. Zie bijvoorbeeld de website www.spuitmiddel.nl.

Een groot bijkomend voordeel is dat u zelf kunt kiezen welk middel u het beste vindt en wat u nodig heeft. U wordt hierbij niet gestuurd door de leverancier die van zijn voorraad af moet.

Een mogelijke tegenwerping is dat u dan het noodzakelijke advies mist. Maar ach, daar zijn ook deskundige partijen voor die dit volledig objectief en onafhankelijk kunnen uitvoeren. En zo hebt u het beste van beide werelden.

Beheer
WP Admin