Redactieblog

9 reacties

Scherp op inkoopbeleid

Mooie berichten over de hoge akkerbouwprijzen, maar blijf scherp op kosten. Vertrouw niet op uw vaste middelenleverancier, maar kijk rond.

Het positieve nieuws over de akkerbouw komt u tegemoet in de landbouwbladen. Een paar citaten: 'De akkerbouw heeft er nog nooit zo goed voorgestaan', '20 tot 30 procent hogere contractprijzen'. Je zou bijna geloven dat alle akkerbouwers binnenkort financieel binnenlopen en achterover kunnen leunen. Helaas, sprookjes bestaan niet. Iedereen ziet en leest de positieve berichten over de akkerbouw, ook partijen in uw omgeving. Daarom moeten we het eens over uw inkoopbeleid en inkoopstrategie hebben. Want we hoeven niet gek op te kijken wanneer de kostprijs de komende jaren stijgt, omdat toeleveranciers willen meeprofiteren van de wind die de akkerbouwer in de rug heeft. De gedachte 'er zit een buffer bij de teler, laten we de prijzen van producten maar eens verhogen' kan zomaar opkomen. Misschien een negatieve opmerking, maar het zet de gedachten op scherp.
Ongetwijfeld berekent u uw kostprijs. De vraag rijst of u voldoende onderhandelt over inkoop, prijs en leveranciers. Mogelijk koopt u al jaren zaken als meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen bij dezelfde leverancier. Een trouwe, stabiele relatie is uiteraard van belang, maar niet tegen elke prijs.
Er komen daarom steeds meer initiatieven om de inkoop verder te professionaliseren en schaalvoordelen te benutten. Dat geeft veel mogelijkheden, waarvan binnen de sector nog onvoldoende gebruikgemaakt wordt.
Eén ervan is het uit handen geven van het inkoopproces. Vindt u het moeilijk om te onderhandelen met de leverancier bij wie u al jaren inkoopt, dan kan het verstandig zijn deze onderhandelingen uit handen te geven aan een externe partij. Er zijn diverse onafhankelijke inkoopadviseurs die u op dit punt kunnen ontzorgen. De praktijk in andere sectoren wijst uit dat zij zichzelf dubbel en dwars terugverdienen.
Ook internet biedt veel mogelijkheden. Vóór aankoop van een artikel kijkt iedereen op internet naar prijs en beoordeling van de kwaliteit. Internet is een bron van informatie. Ook raakt aankoop via internet steeds meer in gebruik; bijna iedereen heeft wel eens iets gekocht bij een internetwinkel. Prijs vergelijken, kiezen ... ideaal toch?
De eerste initiatieven om gewasbeschermingsmiddelen in te kopen via internet zijn er inmiddels. U krijgt van tevoren een prijsopgave, kunt deze afwegen tegen andere offertes en dan de order plaatsen via internet. U koopt het artikel zonder verdere poespas, net zoals bij uw andere aankopen via interet. Probeer het, u bent vrijwel zeker goedkoper uit. Zie bijvoorbeeld de website www.spuitmiddel.nl.
Een groot bijkomend voordeel is dat u zelf kunt kiezen welk middel u het beste vindt en wat u nodig heeft. U wordt hierbij niet gestuurd door de leverancier die van zijn voorraad af moet.
Een mogelijke tegenwerping is dat u dan het noodzakelijke advies mist. Maar ach, daar zijn ook deskundige partijen voor die dit volledig objectief en onafhankelijk kunnen uitvoeren. En zo hebt u het beste van beide werelden.

Laatste reacties

 • bsmits

  Een zeer juiste gedachte om ook in goede tijden scherp te blijven. Ook de ideeen die worden aangereikt zijn de moeite waard. Nadeel is dat als je zo gaat werken, je de mogelijkheid verliest als jouw straks hetzelfde overkomt. Als er dan door de aardappel of groenteverwerkers ook niet aan relatiebeheer wordt gedacht. Als het dan ook voor een lage inkoopprijs moet bij de afnemers van de agrarische producten, kun je moeilijk verwijten maken aan die partijen. Immers het is dezelfde handelswijze.

  Vrgr. Bernardus

 • agratax2

  Beste Jacco. Je hebt het gelijk aan je zijde, maar als de spuitende boer nog gauw even wil / moet spuiten omdat er zich iets onverwachts voordoet heeft hij het middel niet in huis en dan zal het internet niet de mogelijkheid bieden om het nog gauw even af te halen. De dealer een dorp verder op levert die service wel. Moet de hij de goede boer dan helpen, de boer die voor een dubbeltje op de eerste rang wilde gaan zitten? Lijkt me niet aannemelijk dat je mensen die je laten vallen uit de stront gaat helpen.

 • info36

  Inderdaad, alleen op de prijs af gaan is kortzichtig. Er is veel meer dat belangrijk is. Advies inkopen is ook erg duur tegenwoordig en zeker niet altijd beter.

 • ed12345

  Jacco die prijsstijgingen zijn al doorgevoerd ,de hele wereld kan me vertellen wat ze willen, kunstmest en maiszaad prijzen zitten direct vast aan graanprijzen ook de prijzen van John Deere ,Case NH en Agco gaan op en neer met de graan prijzen al is het niet direct de catalogus prijs maar de kortingen en financieringprogramma's doen dat wel .Een goede manier van inkopen kan zijn groepen van meerdere boeren vormen en dan laten inschrijven door verschillende lokale leveranciers met de belofte van absolute geheimhouding
  maar het is vaak dat laatste waar het mis gaat

 • Kippenboerke

  Beste Jacco, als inwoner van noord-groningen zal ik mijn middelen ook bij iemand in noord-groningen betrekken en niet elders uit het land. De reden is dat ik voorstander ben van concurrerende bedrijven in mijn woonomgeving. Gelukkig zijn hier nog particuliere bedrijven die een op en top service leveren met daarnaast ook nog zeer concurrerend kunnen zijn.
  Als ik u dan het voorbeeld geef dat ik bij een depot van Agrifirm al bijna niks meer kan krijgen (alleen voor een meerprijs) moeten wij die particuliere ondernemers koesteren. Toch is ons voorgehouden dat dat bedrijf voordeel kon halen uit synergie. Op een andere nieuwspagina op Boerderij lees je dan dat de chauffeurs op de bulkwagens daar nog te duur zijn en dat dat transport misschien wel uitbesteedt moet worden. Onbegrijpelijk.
  Ik denk dat de grootste besparing is te halen in de voorlichting. Minder vertegenwoordigers die alleen bezoeken wanneer je daarom vraagt. Dat geeft verlaging van de kosten.

 • br.1.

  Beste mensen, afgelopen jaar heb ik verschillende malen zaken gedaan via spuitmiddel.nl; dit tot mijn volle tevredenheid. Goede service en zeer scherpe prijzen, soms liep het prijsverschil op tot meer dan 15%.
  Natuurlijk moet je ook de handelaar koesteren waar je de producten kunt ophalen wanneer je die spoedig nodig hebt, al kun je met een goede planning dit ondervangen. Daarom zal ik het komende jaar mijn GBM eerlijk verdelen tussen mijn 'dorps'handelaar en spuitmiddel.nl

 • Piet79devries

  Prima, altijd goed om kritisch te zijn op de prijzen van ingekochte zaken. In 2012 heb ik ook gekocht bij spuitmiddel.nl, gewoon om eens te proberen. De prijs viel mij achteraf enorm tegen t.o.v. de prijs van mijn eigen leverancier, die in eerste instantie met brutoprijzen werkt. Daarnaast moet je eerst betalen voordat er ook maar iets geleverd wordt. Goed dat soort zaken weet je van tevoren, maar wat voor mij het belangrijkst is, en daar wil ik dan hierbij ook een waarschuwing plaatsen: kijk uit met wat je koopt bij spuitmiddel.nl !! Vaak worden er (oude) middelen met onjuiste etiketten verkocht, kijk zelf maar eens goed op de site, daar staan veel onjuiste etiketten op (zelfs buitenlandse)....... daar gaan je toeslagrechten......goedkoop wordt dan duurkoop....

 • Barnie

  Beste mr. van der Wekken, als u de kennis en innovatie van uw akkerbouw-adviseurs op hetzelfde peil wilt krijgen als die nu voorhanden is bij particuliere & coöperatieve adviseurs, dan heeft U nog voldoende uitdaging. Ik begrijp dat u deze uitspraken doet om uw eigen adviesorganisatie naar voren te schuiven. Concurrentie is goed, alert blijven is goed! Maar wie gaat de 'onafhankelijke' adviseur betalen? Deze man/vrouw zal voor DLV ook minimaal € 100 per gewerkt uur binnen moeten brengen om ook 'niet'-adviseurs binnen de organisatie rendabel te maken. Per saldo is de teler net zo veel (of misschien nog wel meer) geld kwijt...!

 • Hogeland

  een kat (DLV) in het nauw maakt rare sprongen.
  Pas op met internethandel, betaling moet vooraf en middel kan niet retour!
  Prijs ligt uiteindelijk op zelfde niveau als bij de cooperatie maar 't advies krijg je er niet bij! Dat mag DLV doen maar rekent daar ook genoeg voor...
  Per saldo ben je duurder uit.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.