Boerenblog

7 reacties

Nieuw land

Verhuizen naar nieuw land is niet altijd rozengeur en maneschijn.

Begin februari waren mijn vrouw Til en ik even in Nederland om familie en vrienden te bezoeken. We kwamen speciaal voor mijn moeder en onze dochter, die al weer ruim vijf jaar in Nederland leeft na bijna tien jaar bij ons in Canada te hebben gewoond. Tijdens een middagje shoppen in Emmeloord (Fl.) kocht ik het boek Het Nieuwe Land van Eva Vriend. Het leek mij als oud-polderbewoner verplichte kost.

Herkenbaar
Inmiddels heb ik het boek gelezen. Hoewel ik de eerste hoofdstukken vrij taai en niet echt boeiend vond, moet ik zeggen dat het een erg goed boek is en een aanrader voor een ieder die wat met de IJsselmeerpolders te maken heeft (gehad). En hoewel ik gezien mijn leeftijd lang niet alles zelf heb meegemaakt, staat er zoveel herkenbare informatie in dat het erg veel herinneringen oproept. Het is jammer dat mijn overleden vader en mijn moeder, vanwege haar geestelijke gezondheid, dit boek niet meer kunnen lezen en ik er met hen niet meer over kan praten.

Katholiek of protestants
Voor mij erg herkenbaar in het boek zijn de zuilen in de maatschappij en het standsverschil in die tijd. Wij gingen als katholieke kinderen niet om met kinderen met een andere dan wel geen religie. Naast onze katholieke school had ons dorp Espel een protestants-christelijke en een openbare school. We wisten amper wat er op de andere scholen gebeurde en wie erop zaten. Met de kinderen van die scholen maakten we het liefst ruzie: ‘openbaren stinksigaren, katholieken stinkfabrieken’.

Groot of klein bedrijf
Ook bestond er toentertijd een behoorlijk standsverschil tussen grote boeren en de kleinere. Rond Espel varieerde de bedrijfsgrootte van 12 tot 48 hectare en onbewust kon je, zoals Vriend ook in het boek beschrijft, aan de mensen min of meer zien hoe groot hun bedrijf was. Ook het standsverschil tussen de boeren en hun arbeiders was destijds duidelijk aanwezig.

Rupstrekkerchauffeur
Na het lezen van het boek, waarin de strenge selectieprocedure zeer uitgebreid wordt beschreven, vraag ik me af waarom mijn vader uiteindelijk wel een bedrijf in de Noordoostpolder heeft gekregen, maar later, toen hij een paar keer een gooi deed naar een bedrijf in Oostelijk-Flevoland, nooit tot de uitverkorenen heeft mogen behoren. Hij was geen echte pionier, een van het eerste uur, maar heeft wel zes jaar in de Noordoostpolder meegewerkt aan het in cultuur brengen van de grond, grotendeels als rupstrekkerchauffeur. Daarna was hij enkele jaren melkveehouder in Friesland op een 22 hectare tellend pachtbedrijf. In april 1957 verhuisden we, mijn oudere zus en ik waren inmiddels geboren, naar Espel in de Noordoostpolder. Op een gegeven moment werden daar vandaan nogal wat boeren overgeheveld naar Oostelijk-Flevoland. Op de bedrijven die vrij kwamen in de Noordoostpolder konden weer boeren van het oude land worden geplaatst.

Niet alleen maar positief
Ik kan me heel goed voorstellen hoe de ‘emigranten’ van het oude land hun verhuizing naar de nieuwe polder hebben beleefd en ondergaan, vooral de vrouwen. Eva Vriend beschrijft een aantal situaties die erg overeenkomen met hoe wij onze emigratie naar Canada hebben beleefd. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Foto

 • Zonderland senior op de rupstrekker in de Noordoostpolder, eind jaren veertig.

  Zonderland senior op de rupstrekker in de Noordoostpolder, eind jaren veertig.

Laatste reacties

 • Bison

  Jan ik ben het met je eens dat landverhuizen niet makkelijk is al denk ik dat binnenlands verhuizen makkelijker is dan emigreren.
  Maar ze hebben hier een gezegde, 'when the going gets tough,...the tough get going.
  Ik zit hier ook alweer 32 jaar in noord Alberta,..waar blijft de tijd?

  PS, ik had ook een soortgelijke buldozer hier, een 1945 Allis Chalmers HD10.

 • garydeboer

  Hallo Jan, wat vind je wel positief aan de emigratie naar Canada?

 • ed12345

  Jan we hebben het er wel eens eerder over gehad maar nu met de foto en ik het Caterpillar boek er bij zal het waarschijnlijk 'n RD6 met een 3 cylinder diesel van 52 pk op de riem pully van 1935 tot 1937 daarna werden de zelfde trekkers gewoon D6 tot 1940 of als die ouder zou zijn een FORTY 1934 en 1935 de Forty modellen waren of benzine of diesel ,benzine
  motoren waren 4 cylinders en de diesels 3 cylinder met resp 48 en 49 pk op de riem pully Ja de motor lijkt erg groot voor een 3 cylinder maar ze hadden een zuiger diameter van 5 3/4 inch en 'n slag van 8 inch Jan ik bel je vandaag of vanavond wel even

 • massey-ferguson

  Ik heb het ook gelezen voor een boekverslag voor school, het eerste boek wat mij boeit :)

 • BECKER57

  He Jan, Leuk even iets van je te lezen, ben benieuwd wat jullie drijfveer was om te vertrekken uit de polder naar Canada?
  Grt Willy Becker

 • Ron Green

  Het boek over emigratie is 'Het wrede paradijs' van Hylke Speerstra.alleen maar boeiende en leesbare hoofdstukken. Het boek voor elke emigrant en achterblijver!

 • garydeboer

  DE Ron Green from Teeswater?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.