Commentaar

2 reacties

Marktplaats voor uien

Agrifirm heeft een online handelsplatform voor uien gelanceerd. Dit bevordert markttransparantie.

Agrifirm Plant lanceerde vorige week uienhandel.com, een online handelsplatform voor de uiensector. Op de marktplaats van uienhandel.com kunnen verkopers hun door keuringsdienst NAK onafhankelijk gekeurde partijen uien dagelijks anoniem aanbieden. Alle deelnemers kunnen zien welke partijen met bijbehorende kwaliteitskenmerken worden aangeboden.
Een voordeel van internethandel is dat rechtstreeks leveren aan de afnemer de commissionair overbodig maakt. De teler betaalt €190 voor een NAK-monster. De uien worden dan onafhankelijk beoordeeld. De teler is dus niet afhankelijk van een subjectief oordeel van de commissionair of handelaar. De entree voor kopers bedraagt €5.000 per twee jaar. Kopers betalen €2 per ton gekochte uien, dit wordt in mindering gebracht op de €5.000 entreegeld.
Agrifirm streeft ernaar dat op den duur 30 procent van de uien via het platform verhandeld wordt. Er zijn enkele kanttekeningen bij het initiatief te plaatsen. De handel in uien en aardappelen rust vaak op vertrouwen. De meeste inkopers hebben een vaste groep telers met wie ze zaken doen. Ook gaat het in deze wereld om elkaar iets gunnen. In een langdurige relatie wil de handelaar nog wel eens zijn best doen voor de teler als hij een product van mindere kwaliteit kwijt moet.
Bovendien gaan in de uienhandel vaak grote bedragen om. 500 ton uien maal 10 cent per 100 kilo is €50.000. Dan wil je als teler de man met wie je zaken doet in de ogen kunnen kijken. Het is geen tweedehands kastje van enkele tientjes, dat je op Marktplaats of Speurders.nl verkoopt aan een onbekende.
In feite is het idee van uienhandel.com niet nieuw. Uienhandel PPA probeerde hetzelfde initiatief enkele jaren terug ook al eens te introduceren. Toen sloeg het niet aan. Dat Agrifirm het opnieuw probeert, is toe te juichen. Niemand kan tegen meer markttransparantie zijn. Maar of het initiatief uitgroeit tot een grootschalig handelsplatform valt nog te bezien.

Laatste reacties

  • FarmerNL

    DCA-markt doet ook in uien en is wat vrijer, vind dit wel weer wat gesloten via een duidelijke marktpartij die daar veel kennis mee binnenhaalt.

  • Jan-Zonderland

    Dit zou een mooi systeem kunnen zijn voor hier in Ontario.
    De nadelen die hier geschetst worden gelden hier toch niet want je bouwt hier slechts heel moeizaam een (vertrouwens) relatie op met kopers en de meeste kopers kun je zowieso maar amper vertrouwen. Ook onafhankelijke kwaliteitsbeoordeling is een goed punt omdat daar hier ook nogal eens mee gerommeld wordt. Blijft wel de vraag of er ook een soort van betalingsgarantie ingebouwd zit in het systeem omdat je dus wel zaken doet met mogelijk totaal onbekende partijen. Tevens zou ik het hier voor de hele verse groentenhandel willen zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.