Commentaar

Productschap Akkerbouw wil geld van overheid

Zoetermeer – Het Productschap Akkerbouw (PA) wil 1,5 miljoen euro van de overheid omdat vrijwel alle verordeningen van het schap later dan 1 januari 2014 worden overgedragen aan de overheid. Daardoor moet het productschap langer kosten maken dan was voorzien.

PA-voorzitter Renée Bergkamp zei donderdag in de bestuursvergadering in Zoetermeer dat de overdracht van taken naar de overheid traag gaat. "Dat komt omdat niet onder alle verordeningen van het productschap een wettelijke basis ligt. Het instellen van een algemene maatregel van bestuur (AMvB) kost een half jaar. De 'Wet Tot Opheffing PBO' ligt ter inzage. Reacties kunnen tot 20 november worden gegeven. Een aantal verordeningen die niet in een AMvB passen, komen in deze wet. Die gaat pas in op 1 januari 2015, terwijl het oorspronkelijk de bedoeling was dat de overheid op 1 januari 2014 alle publieke taken van het productschap zou overnemen."

Wat het Productschap Akkerbouw betreft gaat per 1 januari 2014 alleen de erosieverordening over naar de overheid. De rest gaat later.

De afbouw kost het Productschap Akkerbouw dit jaar bijna 5,9 miljoen euro. Daardoor wordt een verlies voorzien van 7 miljoen euro. In de oorspronkelijke begroting voor 2013 werd een verlies voorzien van 1,5 miljoen euro. Het verlies wordt gefinancierd uit het eigen vermogen. Dat zakt van 13,6 miljoen euro eind 2012 naar 6,6 miljoen euro eind dit jaar. Bovendien gaat een aantal financieringsheffingen voor 2013 voor telers omhoog.

Lees ook: Heffingen Productschap Akkerbouw naar 0

Of registreer je om te kunnen reageren.