Boerenblog

4 reacties

Nieuwe manier van werken

We hoorden veel goede geluiden over strip till-bewerking. Een collega doet het in loonwerk voor €60 per hectare. Tijd voor een proef op 20 hectare koolzaad.

We zijn al een paar jaar aan het boeren zonder te ploegen, met directzaaimethodes of een minimale grondbewerking. We horen ook al een hele tijd van de strip till-methode. Dit is een Amerikaanse methode waarbij alleen de zaaistrook bewerkt wordt. We zagen dit voor het eerst twee jaar geleden op InnovAgri. Een regionale importeur toonde de machine. Deze importeur, SlyFrance, zit in de Lot et Garonne en importeert de StripCat van Twin Diamond uit de Verenigde Staten. Een boer uit onze studieclub Agro d'oc heeft er een gekocht en doet er voor €60 per hectare ook wat loonwerk mee. Voor ons dé kans om het eens van dichtbij te bekijken en te ervaren wat voor werk het levert. We hebben daarom besloten dit jaar 20 hectare koolzaad op deze manier te bewerken.

Eenvoudig principe
De collega komt met een zevenrijer, een opklapbare machine getrokken door een John Deere 7700. Het principe van de machine is eenvoudig. Met zo min mogelijk trekkracht de grond bewerken alleen daar waar nodig, dus over een breedte van ongeveer 20 centimeter. De John Deere 7700 doet zijn werk prima en gaat met ongeveer 7 kilometer per uur de helling op.

Elementopbouw StripCat
Het element van de StripCat is als volgt opgebouwd (zie afbeelding): elk element is met een parallellogram op het chassis gemonteerd. Een luchtdrukregelsysteem zorgt dat het element de grond zo goed mogelijk blijft volgen. Het kan een maximale druk uitoefenen van 600 kilo per element. Een nadeel is dat de luchtdruk met de compressor uit de werkplaats geregeld moet worden. Als er een drukslangetje knapt, verlies je alle druk.
Het element wordt gedragen door twee loopwielen met ertussen een gekartelde openingsschijf van 50 centimeter doorsnee. Achter deze openingsschijf zitten twee wieltjes die de oppervlakte schoon maken en al het stro en onkruid opzij drukken. Dit wordt gevolgd door een vaste tand die regelbaar is van 7 tot 30 centimeter diepte. Deze is verkrijgbaar met verschillende soorten kouters. Naast deze tand zit aan elke kant een schijf van 41centimeter. Die houdt de grond bij elkaar en vormt de rij. Als laatste is er een looprol die de grond verfijnt en aandrukt.

Praktijk net even anders
Theoretisch prachtig en eigenlijk kan er niets misgaan. Bij ons in de praktijk gaat het toch nét even iets anders. Het is een prima machine, maar hij verricht helaas geen wonderen. In een droge kleigrond blijft het element moeizaam op diepte en moeten we de snelheid al snel aanpassen. Vooral als er veel onkruid is of er is stro blijven liggen, hoopt het materiaal zich tussen de elementen op.
Bij ons staan de elementen op een rijafstand van 60 centimeter. Door het ophopen van de residuen kan de collega maar de helft doen. Wat hij doet, lukt overigens goed, en het is ook prachtig om te zien. Om hier vervolgens met de zaaimachine over te gaan is niet altijd even makkelijk, maar het koolzaad komt toch goed op ondanks een hoge slakkendruk. We zullen zien hoe de plant zich gaat ontwikkelen.
We schaffen zelf niet direct een strip till-machine aan. De collega heeft er €30.000 voor betaald. We zien het wel even aan. Misschien kopen we over een paar jaar een tweedehandsje.

Foto

 • Nieuwe manier van werken
 • Nieuwe manier van werken
 • Nieuwe manier van werken
 • Nieuwe manier van werken
 • Nieuwe manier van werken
 • Nieuwe manier van werken
 • Nieuwe manier van werken

Laatste reacties

 • ed12345

  Jan Job leuk je weer eens te lezen Eerstens hoe gaat het verder met jullie?Om op je strip tillage terug te komen ,natuurlijk met GPS is er veel mogelijk geworden Mijn buurman doet het ook hij bewerkt 8 rijen met bijna net als bij jouw een JD 7810 en zaait mais met een 16 rijer maar zoals gezegd de GPS is dan de grote hulp wij zitten op vrij zware klei ,als er dan met de oogst te veel kapot gereden wordt er geploegd Er is er nog een die zit op lichtere klei en doet z'n hele bedrijf zo en gaat prima, moet gezegd de belangrijkste gewassen zijn soya en mais
  Ik zelf doe in de herfst veel schijfeggen of de disque ripper ik heb namelijk geen direct zaaimachine Jan Job wat dat stropen aangaat doen ze er hier twee hark wieltjes voor ik zal wel even kijken wie die wieltjes maakt

 • agratax2

  Misschien is dit een alternatief, komt uit Engeland en heeft minder draaiende delen. <>

 • ed12345

  Jan Job heb even gekeken ik denk dat hier Yetter het meest gebruikte merk is hebben ongeveer het zelfde principe als de machine die bij jouw werkt. Yetter levert ook veel aanbouwdelen voor b.v. mais zaaimachines in de No Till en losse eenheden zoals die harkwieltjes Ik denk dat de NL boeren de diesel met een automatsche betaling regelen en dus maar vergeten ,er is niemand die reageerd

 • stefanmuijtjens

  Hallo nu twee seizoenen praktijk ervaring met striptill in zuid Nederland. Gewerkt met Duport terminator en Orthman Maxplacer direct gecombineerd met toepassen van organische mest. Roterende ruimers moeten goed afgesteld worden. De drukregeling met lucht is juist bedoeld om tijdens het werk te kunnen variëren, aansluiten op lichtinstallatie van de trekker.

Of registreer je om te kunnen reageren.