Commentaar

3 reactieslaatste update:19 nov 2013

Mooie cijfers van Avebe

Avebe realiseerde over boekjaar 2012/2013 een recordprestatieprijs. Terwijl Brussel de marktordening voor aardappelzetmeel beëindigde vanaf de oogst van 2012.

Avebe moest het voor het eerst stellen zonder de evenwichtspremie van 14 miljoen euro. Het zetmeelconcern koos niet voor de gemakkelijke weg en blijft investeren. De goede prestatieprijs is dus niet een kwestie van geen geld uitgeven en kiezen voor de korte termijn.

Toen een aantal jaren geleden bekend werd dat de EU-marktordening voor aardappelzetmeel zou wegvallen, waren velen bevreesd voor het voortbestaan van Avebe. Dat was begrijpelijk. Want problemen, lage prijzen en Avebe werden vaak in één zin genoemd. Het concern bewijst vooralsnog het tegendeel. Het kan op eigen benen staan zonder steun van Brussel.

Het helpt dat de graanprijzen ook niet slecht zijn. Dat steunt de prijs van aardappelzetmeel. Maar de goede prestatie is ook een gevolg van een succesvol doorgevoerde strategie. Sinds 2006 mikt Avebe op afzetmarkten waar meer toegevoegde waarde kan worden gerealiseerd.

Eén ding blijft voor Avebe van groot belang. Dat is een goede relatie met de telers. Avebe streeft er naar dat de telers een plus van 500 euro per hectare kunnen realiseren bovenop de tarweteelt. Het vergt van de telers een zekere loyaliteit. Ze moeten de aardappelen niet te snel wegstrepen uit het bouwplan als een andere teelt een jaartje wat beter scoort. Telers en Avebe hebben elkaar nodig. Dat besef moet er aan beide kanten zijn.

Laatste reacties

  • ed12345

    Dit is heel goed nieuws voor de veenkolonien

  • aardappelboer

    Telers en Avebe zijn elkaar nodig?? Avebe is de telers nodig ja maar er zijn genoeg alternatieven voor de telers. En het prijsverschil maar 500 euro t.o.v. tarwe is wel heel erg minimaal, zelf vind ik dat je daar helemaal niet naar moet kijken maar een goede prijs moet betalen voor de aardappelen.

  • geert150

    waar had jij dan aan gedacht AARDAPPELBOER ?

Of registreer je om te kunnen reageren.