Boerenblog

5 reacties

Bevroren mais

Er staat nog veel mais hier in Quebec. Dat wordt oogsten over de vorst. De afzet is nog traag tegen lage prijzen.

Het vriest hier op de grens van Quebec en Ontario overdag nu een graad of 6 en 's nachts tikt het kwik min 12 al aan. Dat is prachtig weer om de laatste korrel- en snijmais te combinen. De boeren zullen er nog wel even mee bezig zijn, want er staan nog vele tienduizenden hectares mais op het land. Afgelopen zaterdag (23 november, red.) begonnen de eersten over de vorst te dorsen. Nu is bijna iedereen ermee aan de gang. Het loopt erg goed, geen wonder met zulk weer.

Vanmiddag heb ik nog even met Jan Zonderland gebeld. Bij hem in het zuiden van Ontario is het al net zo koud. In zijn regio, een klein beetje zuidelijker en ruim 800 kilometer naar het westen, is de maisoogst al wel zo goed als gebeurd.

Vol in de remmen
Ik wilde Jan ook even een belevenis van gisteren vertellen. Ik reed op de snelweg toen ineens een elandbok vlak voor me de weg opkwam. Ik ging vol in de remmen en dacht: dat wordt klap-boem. Gelukkig ging het nog net goed. Voor wie nog nooit zo'n dier gezien heeft: een elandbok is zo groot als een flink paard. Dus als je een dergelijk dier door de voorruit krijgt, kom je in het gunstigste geval behoorlijk beschadigd in het ziekenhuis terecht.

Het schijnt paringstijd voor de elanden te zijn, net als voor de reeën hier. Die bok was trouwens niet oplettend of gehaast. Ik zag deze week ook nog een reebok twee reegeiten achterna gaan. Hij was erg moe, het lopen over geschijfegd land viel hem duidelijk zwaar.

Weer even terugkomend op de mais: de handel loopt stroef. Er is niet veel vraag naar mais, in de hoop dat het nog goedkoper wordt. Het aanbod is eveneens krap, omdat de geboden prijzen de kosten in veel gevallen niet dekken. Mijn voorgevoel is dat boeren in de cornbelt en in Zuid-Amerika massaal soja gaan zaaien. Zodra de gezaaide oppervlaktes bekend worden, gaan de sojaprijzen onderuit en de maisprijzen langzaam omhoog.

Laatste reacties

 • ed12345

  Even een kleine toevoeging het wordt over de sneeuw dorsen er ligt nu 20cm en de voorspelling is volgende week nog meer

 • Jan-Zonderland

  Hey Ed, 20 cm sneeuw bij jullie ? Hier vanochtend een beetje stuifsneeuw, gelukkig maar. Heb je het artikel over soyabonen in Nederland al gelezen,
  Agrifirm beurt Euro 600 per ton !!!!!!!!!!! Daar zouden wij ook wel boer bij blijven.

 • ed12345

  Jan een van mijn buren kon gisteren leveren NON GMO
  opgehaald bij hem en direct naar de haven dus geen special ras voor $600 per ton maar Agrifirm betaalt dus in Can $ ongeveer $760 ja dat zou ik ook wel willen

 • dutch kiwi

  wat was eigenlijk de reden dat de mais zo laat geoogst werd?

 • ed12345

  Dutch Kiwi Als er een grote oogst is en lage prijzen ,dus weinig handel loopt de opslag vol vooral bij bedrijven die drogen en opslaan voor anderen ,daarbij komt dat bij lage prijzen de droogkosten moeilijker op te brengen zijn .Dus is wachten vaak de enige oplossing en over de Vorst dorsen heeft het voordeel dat de zware machines geen grond structuurschade doen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.