Commentaar

14 reacties

Stap BASF slecht teken

BASF Plant Science ziet geen heil in Europa voor transgene aardappelrassen. Het bedrijf staakt de toelatingsprocedure voor Fortuna, Amadea en Modena.

In de Verenigde Staten wordt de procedure wél voortgezet. Het besluit is slecht nieuws voor de Nederlandse aardappelindustrie.

BASF geeft de strijd in Europa op, vanuit bedrijfsoogpunt een logisch besluit. Milieugroepen voeren voortdurend protesten. Radicale activisten vernielen om de haverklap proefvelden. Het concern noemt het een belangrijke reden voor het besluit. Het politieke klimaat voor transgene gewassen is bovendien slecht. De uitkomst van de procedure was onzeker. Het besluit is vers. Eerder deze maand vroeg BASF nog een vergunning aan voor teelt in Duitsland van 10 hectare Modena en Fortuna. Een jaar geleden had het bedrijf al het biotechnologisch onderzoek verplaatst naar de VS.

Amadea en Modena bevatten meer amylopectine. Fortuna is phytophthora-resistent. Een toelating in de VS van deze laatste geeft de akkerbouwers een enorm concurrentievoordeel op de wereldmarkt ten opzichte van de Europese collega's. De kostprijs ligt aanzienlijk lager, dusdanig dat de huidige hoge transportkosten vanuit de productiegebieden naar havens daarbij in het niet vallen. De VS kan een bepalende rol spelen op de groeimarkten Zuid-Amerika, China en Australië. En dat zijn toevallig ook landen die minder moeite hebben met transgene gewassen.

 

 

Laatste reacties

 • ed12345

  Het is natuurlijk te gek voor woorden dat radicale activisten een zo belangrijke beslissing kunnen bewerkstelligen Als je ziekte druk in een gewas kunt verminderen door gmo kan dat m.i.z. veel voordelen hebben.Iedereen weet dat spuiten tegen ziektes ook niet altijd lukt en ook niet alijd zo best is voor de spuiter en de uiteindelijke consument .Maar daar hoort men de radicalen niet over Met alle respect voor de biologische teler ik zie de wereld nog niet massaal overschakelen op bio zeker niet zolang die meerkosten maar door zeer weinigen betaald willen worden

 • Mels

  Ed,ik ben van mening dat zolang GMO betekent dat je bij BASF en consorten moet betalen voor hun soort dat er dan iets verkeerd gaat.Zij bepalen dan wel of niet je bestaan.

 • Timpelsteed

  overwinning voor de Europeanen, incluis de boeren! De gmo-techniek lijkt geweldig maar pakt in heel veel gevallen heel anders uit. Overal hoopt men dat gmo de landbouw uit de slop zal halen. Voorbeelden te over (gelukkig in het buitenland) van gmo gewassen waar uiteindelijk meer op gespoten moet worden en tegenvallende resultaten. En besef wel dat kunstmest (olie) en veel bestrijdingsmiddelen er niet voor altijd zullen zijn.

  Er staat meer op het spel dan de wereldbevolking voeden (wat nu al niet gebeurd), hoe ga je over 50 jaar de wereldbevolking voeden als je je grond en bodemleven (ziekte werendheid) niet serieus(er) neemt.

  Begrijp goed dat de monsanto's van deze wereld maar één drijfveer hebben: geld. En als dat over de ruggen van de boeren moet dan doen ze dat.

 • aqwzsx12

  Bravo BASF, jullie denken OOK aan jullie portemonnee, ons boeren zijn beter af zonder GMO, we worden al van genoeg stilletjes aan ziek gemaakt: stralingen gsm, luchtvaart, plastiek, enz.

 • ed12345

  Timpelsteed ik raad je aan een keer zelf te gaan kijken in b.v argentinie of brazilie of de USA of canada dan zul je zien dat het verhaal van uiteidelijk meer spuiten absoluut niet waar is

 • agratax2

  Er kunnen niet genoemde argumenten zijn om de proeven en daaruit volgende aanvraag voor toelating af te blazen. Geen mens kan met zekerheid zeggen dat er geen gevolgen zijn voor de gezondheid en flora en fauna op termijn. We weten in middels de negatieve gevolgen van de RR ten Bt teelten op deze wereld. we weten ook dat er in het verleden al één concern is aangepakt via de rechter om de schade ontstaan door genetische manipulatie te betalen. Het is hun dood geworden en ze zijn gered door een zeer draagkrachtige concurrent die hiermee nog meer marktmacht naar zich toe trok en de ernst van deze gerechtelijke uitspraak kon verdoezelen. Wil BASF dit, willen de mensen dit? NEE niemand behalve de monopolist zijn gebaat bij hun monopoliepositie op het gebied van VOEDSEL productie.

 • Frans Smit

  Het artikel van Jan Vullings -hoofdredacteur - berust slechts op één enkel argument dat bovendien nog onbewezen is: een 'enorm concurrentievoordeel' van de VS......
  Daarmee is het artikel ongefundeerd, en te plaatsen onder de noemer 'stemmingmakerij'. Dat lijkt me niet goed voor een blad als de boerderij.

 • Boertje-M-sob Henak

  Beter nieuws kun je je niet voorstellen.Weg met die GGO rotzooi.
  En weet je waarom BASF geen aardappelen gaat doen hier?
  Vanwege de torenhoge claims die ze te wachten staan dan. Monsanto (BASF)gaat helemaal down!
  De bijenverdwijnziekte komt zeker (onderandere) door GGO rotzooi.
  Weg met die smerige zionisten troep


 • agratax2

  @Ed er wordt bericht uit Amerika, waar de GMO teelt het langst wordt bedreven, dat er plenty boeren graag terug willen naar de tijd van voor de knevel van Monsanto, maar niet kunnen. Het is niet voor niets dat deze mannen klagen over resistente onkruiden en resistente insecten en extra sterke stammen van oogst bedreigende schimmels, die eenmaal in je oogst, kunnen zorgen voor waardeloos graan vanwege de aanwezigheid van DON. Gelukkig bestaat er nog niet geïnfecteerd graan, zodat de overheidsnorm via menging gehaald kan worden. Zonder risico zal dit op termijn niet zijn. Deze overheids norm is op en dergelijk hoog niveau gesteld dat de handel er mee uit de voeten kan. Dit zegt niets omtrent de veiligheid op termijn of in combinatie met andere voedingsmiddelen met een soort gelijk veiligheidsnorm die niet overschreden mag worden. Ik weet wel dat er steeds meer kinderen geboren worden met kwalen waar we 50 jaar geleden geen weet van hadden. Hier moet een oorzaak voor zijn en die zoek ik in het eten wat ons door de industrie en handel wordt voorgeschoteld aangevuld met zogenaamd ontbrekende elementen die niet (meer) in ons eten voorkomen.

 • Boertje-M-sob Henak

  ed , je hebt het over radicalen.
  Ik ben radicaal tegen vervuiling en vernietiging van de planeet door zionisten.
  Alles maken ze kapot, en ze brainwashen mensen met propaganda.
  Het bijvoorbeeld al heel lang bekend dat melk ongezond is.Toch blijft die leugen tot op de dag van vandaag verspreid worden Het is slecht voor de botten en als je logisch kunt nadenken begrijp je dat een volwassen mens geen melk van een beest drinkt.De groeihormonen die het kalf moet laten groeien heeft een volwassen mens niet nodig, sterker zelfs, je kanker gaat er wel van groeien.
  GGO is een bedreiging voor de biodiversiteit.
  Ik heb trouwens dit jaar 3 honingbijen en 7 vlinders gezien.


 • Cornelius

  Jammer dat we ongefundeerd gaan slingeren met termen als zionisten. Met dat soort standpunten ben je inderdaad zelf al gebrainwashed

 • joannes

  Als de regels voor allemaal gelijk zijn, dus EU wijd, is het geen probleem! Een ieder evenveel kans op, of last van!

 • ed12345

  Agratax nu zitten er bij bijna alle merken maiszaad een zeker % niet gmo zaad in de zak(ik geloof 10%) voor die tijd was men verplicht 10%van de totale oppervlakte met gewoon zaad te zaaien om de insecten daar naar toe trekken en zoedoende resistentie te voorkomen maar dit werd vaak niet gedaan
  in soya is voor zo ver ik weet nog geen andere gmo als round up ready al wordt daar wel aan gewerkt te weten de White mold dat is dus een ziekte en geen insect in de usa corn belt is het vaak mais soya mais als dan alles RR is ben je inderdaad heel gevaarlijk bezig.Wat de kinderen met aangeboren kwalen betreft is de huidige levensstijl ook veranderd veel meer gebruik van medicijnen (we hoeven maar aan de zeer trieste geschiedenis van de softanon te denken) de een voudige middeltjes van onze moeders zijn praktisch vergeten ,en het veel vaker buiten de deur eten is ook niet zo bevorderlijk voor onze gezondheid .Maar direct toe gegeven het long term effect van gmo is niet bekend

 • ed_erpel

  Wij hebben hier ook vele GMO gewassen die het goed doen. Echter de grote aardappelverwerkers hier moeten niets hebben van GMO aardappelen. Dit is dan wel voor de friet industrie, en niet voor zetmeel. Kan goed begrijpen dat Bayer de stekker eruit trekt, maar dat wil niet zeggen dat hun product niet goed is. Ik ben blij voor de Noord-Amerikaanse aardappel telers dat Bayer het project hier heen verhuist. Het zal ons hier in de toekomst zeker voordelen brengen, en dan mist de EU aardappel sector weer een mooie kans op vooruitgang. Aktie groepen denken alleen maar: 'Dat hebben we weer eens mooi om zeep geholpen', maar realizeren zich niet dat de wereld groter is dan alleen Europa. Bayer doet dat wel ! Dien ten gevolge zetten ze hun proeven hier voort, en staat aktievoerend Europa buiten spel. Ze hadden deze proeven in dat geval beter in hun eigen achtertuin kunnen laten plaatsvinden, dan hadden ze in ieder geval een toeziend oogje er op kunnen houden. Degene die in the USA een aardappelveld wil komen molesteren moet zich realizeren dat, in tegenstelling tot de Europeaanen, de Amerikaan WEL het recht heeft om een geweer te hebben, en dat ZEKER ook zal gebruiken als de eerste de beste halve zool zich meldt om effe een proefveldje met de grond gelijk te komen maken.
  Europa doet al 25 jaar onderzoek naar GMO toelaatbaarheid. In mijn ogen staan ze een dood paard te schoppen, want de rest van de wereld is daar al lang mee klaar!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.