Commentaar

23 reacties

Merkpootgoed

Een EU-verordening in plaats van de huidige richtlijn is niet per se slecht voor Nederland als pootgoednatie.

Als vanaf 2015 voor heel Europa dezelfde keuringseisen gelden voor pootaardappelen en Nederland geen strengere eisen mag opleggen, is het gedaan met de kwaliteitsaanduiding ‘Nederlands pootgoed’. Alles wat aan de EU-eisen voldoet, mag op de markt komen.
En alsof het nog niet genoeg is wil Brussel ook nog dat handelshuizen en telers straks zelf hun kwaliteitskeuringen mogen uitvoeren. De rol van de NAK beperkt zich dan tot toezicht.
Het is begrijpelijk dat telers zo hun bedenkingen hebben bij de Europese standaardisatie, waarbij de nu geldende richtlijn wordt omgezet in een verordening. Vorige week op een telersvergadering in de Noordoostpolder was de kritiek op vooral zelfkeuring dan ook niet van de lucht. Zowel handelshuizen als telers, zo klinkt de vrees, zouden bij twijfel de neiging hebben voor de korte termijn te kiezen. Weg is weg, met alle gevolgen van dien voor de goede naam van het Nederlandse pootgoed.
Waarschijnlijk loopt het niet zo’n vaart, al zal flink wat veranderen. Waar nu wereldwijd het NAK-label staat voor kwaliteit, wordt dat straks het Agrico-merk of dat van HZPC, KWS of wie dan ook. Ieder voor zich kan bepalen op welk kwaliteitsniveau boven de minimum EU-norm hij dan wil zitten, tegen welke kosten en hoe hij die doorberekent aan de afnemer. De naam van het handelshuis gaat zwaarder wegen dan het land van herkomst.
Handelshuizen zullen straks meer dan nu investeren in hun merken. Zo kiezen ze positie in de markt, net als supermarkten. De een manifesteert zich als prijsvechter met de Europese standaardkwaliteit, de ander laat zich juist voorstaan op een pootaardappel van topkwaliteit met een bijbehorende prijs.
Zeker tegen de achtergrond van de erosie waaraan de Nederlandse naam al onderhevig is, biedt de EU-verordening wellicht kansen; voor zowel de allerbeste telers als voor telers die moeite hebben aan de NAK-normen van vandaag te voldoen.

Laatste reacties

 • Mels

  Kansen,bij zelfkeuring zijn de knoeiers in de markt binnen 2 jaar door diezelfde markt opgeruimd.

 • agropak

  Hoezo kansen Mels? Voor de export is het een ramp, als je zoals wij in het buitenland werken heeft pootgoed uit nederland een goede naam. Maar ik zie de bui al hangen, kijk eens echt naar je zelf, ik weet dat je een pootgoed teler bent, als jij een partij piepers hebt die qua qualiteit op het randje is wat ga je doen? Ze in de veevoer afzetten. In dit geval verhoog je de kostprijs voor je zelf ( zie je andere reacties op het artikel over kostprijs aardappelen) en daar gaat je mooie theoritisch geklets over kostprijs. Dus ga je er toch een markt voor proberen te vinden. Daarnaast zie ik niet dat knoeiers in 2 jaar zichzelf uit de markt werken, er staan toch idere keer weer 'nieuwe' knoeiers op die de export markt, dus de goede naam van nederlands pootgoed verzieken

 • Mels

  Simpelweg zorgen dat je geen rommel oogst is een eerste begin,dan dient vervolgens het handelshuis natuurlijk alle posities open te houden,Egypte,Libanon voor de E s en Algerije voor de iets minder mooie of voor de A s enz enz,het lijkt een ramp maar het wordt een zegen omdat wij als NL pootgoed telers ons blijven onderscheiden en wie voor de EU kwaliteit bulk wil leveren is daar vrij in.Maak maar een premie pool en een EU norm pool.

 • Mels

  Ja en als je dan een partij op EU norm hebt dan is dat zo,mijn streven is om alleen mooi spul de dam af te sturen.Nu gaat alles ook weg voor soms de NAK norm ,het wil niet zeggen dat we die EU norm partijen maar in het voer moeten gooien.

 • agropak

  Mels en hoe denk je te voorkomen dat je geen 'rommel' oogst heb jij altijd top produkt ?, denk van niet ! ik zit 40 jaar in de aardappel biss als teler en de laatste jaren ook als handelaar. Heb al heel veel (te veel) partijen langs zien komen, dit ook onder NAK label, waarvan de kwaliteit huilen met de pet was!! Wordt alleen maar erger als we het NAK label de deur uit gooien. Klanten in het buitenland zitten niet te wachten op een klusje poters die door ene MELS geproduceert zijn maar op grote partijen die onder een Nederlands keuringslabel zijn gekeurd. Het is tekenend en triest dat als ik poters voor een klant koop ik naar nederland ga om de partij zelf de beoordelen (beschadigingen, droogrot, zilverschurft, maat etc ) om later hier geen nawerk tehebben !!

 • ed12345

  agropak helemaal met je eens hier is jaren geleden op een gegeven moment de kwaliteis toezicht voor quebec weggehaalt voor broodtarwe het een dergelijke bende geworden dat quebec die handel zeker tien jaar kwijt is geweest in dit geval waren het speciaal de handelaren die een vlugge dollar zagen en allerlei partijen bij elkaar gooide het echte vertouwen van de kopers hebben we nog steeds niet terug in mijn geval is het zelfs beter om gewoon naar ontario te shippen daar is de controle wel altijd gewoon doorgevoerd
  en die hebben ook gewoon een vaste markt en in een slecht kwaliteits jaar
  want ja Mels hier in deze wereld komt het zelfs voor dat er jaren zijn dat bijna niemand een perfect product heeft (meestal fusarium)en dan worden er andere oplossingen gevonden en dat kost de teler geld maar er gaat geen slecht product naar maalderijen voor menselijk gebruik .Zonder strenge controle
  gaat het oude gezegde op ;Onder de 5gulden is iedereen eerlijk:

 • ed12345

  Nog een klein toevoegen hier gaat met ingang van 2014 de complete controle
  veld en eindcontrole van zaaizaad door de staat (min van landbouw )verdwijnen, kosten besparing, en moeten het door prive instellingen gedaan worden en dat geld voor heel canada mijn langste tijd zit er op maar ik zie dit toch in het licht van de eerder genoemde eerlijke 5 gulden stelling

 • agropak

  Ed bedankt voor je reactie, we kennen elkaar al heel wat jaartjes en zijn allebei
  ' oude rotten ' in het vak. We weten allebei, dat hoe goed je je best als farmer doet het wel eens mis gaat. Aan de ene kant is het goed dat een persoon als ' Mels' de gedachte heeft dat hij superior is ten opzichte van andere collega's denk dat jij en ik dat ook hadden toen we jong waren ! Alleen het is ook weleens goed om met beide benen ECHT op de grond testaan, (spiegel voor houden)

 • agropak

  Ed bedankt voor je reactie, we kennen elkaar al heel wat jaartjes en zijn allebei
  ' oude rotten ' in het vak. We weten allebei, dat hoe goed je je best als farmer doet het wel eens mis gaat. Aan de ene kant is het goed dat een persoon als ' Mels' de gedachte heeft dat hij superior is ten opzichte van andere collega's denk dat jij en ik dat ook hadden toen we jong waren ! Alleen het is ook weleens goed om met beide benen ECHT op de grond testaan, (spiegel voor houden)

 • agropak

  Maar even terugkomend op het artikel. Voor een lange tijd was hier ook in kazachstan het nederlands pootgoed het beste als je als bedrijf nederlands pootgoed kocht hoorde je bij de top bedrijven. Nu zie ik meer en meer import van uit Duitsland, ook met goede kwaliteit

 • agropak

  Maar even terugkomend op het artikel. Voor een lange tijd was hier ook in kazachstan het nederlands pootgoed het beste als je als bedrijf nederlands pootgoed kocht hoorde je bij de top bedrijven. Nu zie ik meer en meer import van uit Duitsland, ook met goede kwaliteit en scherpe pijzen. Ik zelf importeer pootgoed van een Nederlandse firma, en zorg ook voor de registratie. Sinds een paar jaar werken we ook samen met de IPM (Irish potato marketing board) en ik kan je verzekeren dat de kwaliteit van bovenstaand zeker zo goed is als het Nederlandse. Dus Nederlandse pootgoed telers pas op je toko
  Gr
  Arie Maas

 • ed12345

  Arie ik had je niet bij naam genoemd niet wetende of je dit wilde
  Maar laten we elkaar geen mietje noemen al dat gebezuinig door de desbetrefende staaten met dat overdragen naar prive' sector houd geen water
  een stevig goed functionerend overheids apparaat of 'n organisatie die de HELE sector kan controleren is volgens mij de enige weg zoniet kom het toch terug op : onder de 5 gulden is iedereen eerlijk; de regeringen met hun bezuiningen is bewijs van geen visie hebben want een goede naam opbouwen duurt lang maar een slechte naam afbreken VEEL langer

 • Mels

  Agropak,zeker denk ik niet beter te zijn dan de rest van de telers en weet donders goed hoe een partij poters afgeleverd hoort te zijn.Het gaat mij er om dat de teler moet zorgen dat wat ie in de zak stopt ook goed is en daar schort het aan want er moet veel per dag gedaan worden,ik denk daar anders over,het moet goed en netjes en als dat snel gaat is het meegenomen.Oja vraag even aan Wiebe hoe de IPM poters uit Schotland afgelopen jaar waren bij mij,wat een rotzooi.Niet aan de buitenkant maar van binnen.Als ik een stam aankoop mag ik verwachten dat ie in de klasse blijft maar bijna AFGEKEURD op erwinia,nee das lekker.Kijk eens naar de bollensector waar teler en afnemer samen afspraken maken over de kwaliteit.Je moet dan echt zorgen dat het goed is want anders krijg je ze gewoon terug.

 • agropak

  Mels als ik zo je bovenstaande reactie lees kan ik het alleen maar met je eens zijn, je bevestigd wat ik ook al geroepen heb, kwaliteit is belangrijk en net zoals jij schrijft, daar schort het nogal eens aan omdat er capaciteit gedraait moet worden. Hopelijk ben jij dus gezien je reactie een uitzondering, waarvoor mijn complimenten
  betr. erwinia dat is inderdaad een groot probleem geworden, ook in nederland.
  Ben zelf ook een voorstander van afspraken tussen teler en afnemer (en dan bedoel ik niet een Agrico of HZPC maar dat is haast onmogelijk door dat de meeste rassen onder het kwekersrecht vallen, dus gaat jou mooie partij mee met de grote hoop en dat is jammer. Er zijn best afnemers die bereid zijn om een goede prijs voor een goed produkt te betalen.

 • Mels

  Agropak,dank voor het begrip,soms is een tegenreactie nodig om de zaken duidelijker te krijgen.Ik heb er een vreselijke hekel aan het openmaken van zakken en probeer er voor te zorgen dat dit niet gebeurt.

 • ed12345

  Mels het voorbeeld van de bollen is prima maar is eerstens een veel kleinere wereld en ik denk ook veel minder internationaal als de piepers Ik vind het leuk te lezen dat jij je best doet om een goed product af te leveren prima
  Zoals je waarschijnlijk weet doe ik ook zaadvermeerdering alweer 30 jaar maar van granen ,soyabonen en erwten beslist minder gecompliceerd dan piepers maar ook wij komen rare dingen tegen hier zijn ook collega's waar ik beslist geen handel meer mee doe

 • Mels

  Kom je er toch op dat de knoeiers zichzelf elimineren.Bollenwereld minder internationaal??,Beste Ed,de bollenwereld exporteerd naar dezelfde lamden als de pootgoedexporteurs alleen zie je dat niet omdat ze rechtstreeks werken zonder opvreters in de tussenhandel.

 • wg

  gewoon afrekenen op tel nummer

 • marten87

  Voor de telers die altijd een goede kwaliteit leveren, en er voor staan maakt het allemaal niet uit hoe het geregeld is. Helemaal als de afzet via vrije handel gaat, komen de klanten toch wel terug om het 'merkpootgoed van boer a' weer te kopen.

  Veel mensen zijn veel te zuinig en daar ontstaan enorm veel problemen. Fusarium hoef je nooit te hebben als je behandelt met goede apparatuur om eens een voorbeeld te noemen, maarja dat kost geld.. En meer dan 5 gulden.

 • ed12345

  Marten dan kunnen wij toch wat van je leren want als de omstandigheden ideaal zijn voor langere tijd voor fusarium ontwikkeling spuit bijna iedereen maar toch in zulke jaren worden soms meer dan driekwart van de leveringen niet geacepteerd voor menseliijke consumptie want ze halen de norm 1.5 per duizend fusarium niet

 • marten87

  Voor menselijke consumptie mag dat denk ik niet? Ik heb het ook over aardappels, met name pootgoed. Jij over graan denk ik?

 • ed12345

  Marten zoals ik al eerder gezegd heb ben ik geen pieper teler ik wil eigenlijk alleen zeggen zonder strenge controle er handelaren zullen zijn die zeer goed en minder gaan mengen om een vlugge euro te verdienen en jij als teler uiteindelijk het kind van de rekening bent en nederland als geheel er haar goede naam bij verliest
  IK kan me zo voorstellen dat grote overzee klanten hele grote parteien kopen
  en die moeten homogeen zijn zoniet zijn er gegarandeerd anderen die dat wel kunnen en zoals eerder vermeld Een goede naam maken duurt lang Een slechte afbreken VEELlanger

 • Mels

  Ed,Toch kan het wel.De HZPC heeft een eigen norm en de aardappels in die norm zijn mooier(beter is de vraag)dan de NAKnorm en die krijgen dan ook verschillende bestemmingen(niet altijd),maar wel verschillende uitbetalingen en daar zit de kneep.Als je ontdekt dat jou mooie en liefst goede aardappels of om het even welk product,hoger gewaardeerd wordt zul je sneller geneigd zijn om aan die norm te voldoen.Geld is de stimulator in deze.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.