Een EU-verordening in plaats van de huidige richtlijn is niet per se slecht voor Nederland als pootgoednatie.
Als vanaf 2015 voor heel Europa dezelfde keuringseisen gelden voor pootaardappelen en Nederland geen strengere eisen mag opleggen, is het gedaan met de kwaliteitsaanduiding ‘Nederlands pootgoed’. Alles wat aan de EU-eisen voldoet, mag op de markt komen.
En alsof het nog niet genoeg is wil Brussel ook nog dat handelshuizen en telers straks zelf hun kwaliteitskeuringen mogen uitvoeren. De rol van de NAK beperkt zich dan tot toezicht.
Het is begrijpelijk dat telers zo hun bedenkingen hebben bij de Europese standaardisatie, waarbij de nu geldende richtlijn wordt omgezet in een verordening. Vorige week op een telersvergadering in de Noordoostpolder was de kritiek op vooral zelfkeuring dan ook niet van de lucht. Zowel handelshuizen als telers, zo klinkt de vrees, zouden bij twijfel de neiging hebben voor de korte termijn te kiezen. Weg is weg, met alle gevolgen van dien voor de goede naam van het Nederlandse pootgoed.
Waarschijnlijk loopt het niet zo’n vaart, al zal flink wat veranderen. Waar nu wereldwijd het NAK-label staat voor kwaliteit, wordt dat straks het Agrico-merk of dat van HZPC, KWS of wie dan ook. Ieder voor zich kan bepalen op welk kwaliteitsniveau boven de minimum EU-norm hij dan wil zitten, tegen welke kosten en hoe hij die doorberekent aan de afnemer. De naam van het handelshuis gaat zwaarder wegen dan het land van herkomst.
Handelshuizen zullen straks meer dan nu investeren in hun merken. Zo kiezen ze positie in de markt, net als supermarkten. De een manifesteert zich als prijsvechter met de Europese standaardkwaliteit, de ander laat zich juist voorstaan op een pootaardappel van topkwaliteit met een bijbehorende prijs.
Zeker tegen de achtergrond van de erosie waaraan de Nederlandse naam al onderhevig is, biedt de EU-verordening wellicht kansen; voor zowel de allerbeste telers als voor telers die moeite hebben aan de NAK-normen van vandaag te voldoen.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.