Boerenblog

1 reactie

Stuivende combines

De combines stuiven over de velden. Niet omdat ze hard rijden, maar omdat de zomer kurkdroog is geweest.

Enorme stofwolken hangen boven de velden. Combines en trekkers halen de oogst van zonnebloemen en korrelmais van het land. Nee, de stofwolken ontstaan niet door racende combines. Het is gewoon kurk- en kurkdroog. Deze zomer was bizar warm en bizar droog. In diverse regio's was de neerslaghoeveelheid minder dan de helft van wat normaal valt.

Anderhalve ton van een hectare
In onze regio zitten we op redelijk slechte zandgronden. Normaliter komt er 5 tot 6 ton korrelmais van deze grond. De eerste hectares – die zondag 9 september zijn gecombined, een maand vroeger dan normaal! – hadden een opbrengst van 1,5 ton... Vreselijk. Deze mais gaat in de opslag voor onze Happy Pigs-varkens. De korrelmais oude oogst wordt momenteel verkocht voor 100 forint per kilo, omgerekend €35. De nieuwe oogst doet €25 per 100 kilo af land. Dat is ongekend hoog. De mengvoerprijzen blijven hier, en waarschijnlijk in West-Europa ook, ongekend hoog en stijgen richting het komende voorjaar verder.

Kersenschudder in de pruimen
Dit jaar hebben we voor het eerst een kersenschudmachine ingezet voor de oogst van pruimen. In de familie is een paar hectare pruimen, heerlijke zoete. Zo lekker hangen ze in Nederland niet aan de bomen. De pruimen gaan naar verwerkende industrie.

De familie was in de gelukkige omstandigheid dat een bevriende kennis een stuk grond wilde verkopen. Dus hebben we razendsnel deze 10 hectare gekocht. Grond in de verkoop is schaars, dus als er iets vrijkomt grond moet je het direct ‘pakken’. Bovendien kost grond hier nog geen 10 procent van wat die in Nederland kost.

Doorzetten

Een ongeluk zit in een klein hoekje, is het gezegde. Klopt. Ik lig nu voor tweede week met mijn linkerbeen omhoog. De eerste week in het gips, nu met een enkelbrace. Mijn enkelbanden zijn afgescheurd. Lastig, maar het gaat wel over. Er zijn veel vervelender zaken, dat heb ik kunnen zien op televisie: de Paralympische Spelen. Dan moet de gewone man ophouden met zeuren. De beleving en de doorzettingskracht van deze mensen is verbluffend en een genot om te zien. Dat is de echte top! Deze mensen zijn ook veel blijer met hun prestaties dan al die verwende miljonairs in de normale sportwereld. Van die twintigjarige, verwende blagen met hun zonnebril op tijdens een interview die zojuist weer een tonnetje op de bankrekening bijgeschreven hebben gekregen omdat ze goed kunnen voetballen. Nee, die paralympiërs verdienen een pluim voor hun echtheid en oprechtheid.

Echtheid
Ik zag ook het verkiezingscircus op de Nederlandse televisie. Die politici kunnen nog heel wat leren van deze echtheid en eerlijkheid. Samsom die plots zijn actievoerende en schreeuwerige imago heeft ingewisseld voor een maatpak en een stropdas. Om in landbouwtermen te blijven: een schaap in wolfskleren? Tsja…

Foto

  • Bij de oogst van pruimen hebben we dit jaar een kersenschudmachine gebruikt.

    Foto: Ronald Scholten
  • Een CCM-kuil. De maisprijs ligt ongekend hoog en zal nog wel verder stijgen.

Eén reactie

  • ed12345

    Ronald hopelijk loop je nu je dit leest weer gewoon rond Inderdaad je pruimen zien er mooi uit voor van de boom gevallen te zijn Wat de droogte betreft zal het bij jullie net zo zijn als hier enorme verschillen op een relatief korte afstand 'n donder bui of wat we hier zien langs de grote rivieren (St laurents en Ottawa) is een strook van pakweg 3 km waar het vaker en veel meer regent en de ondergrond waar b.v. grindlagen niet te diep zitten hebben altijd grondwater voor de wortels Leuk weer iets van je te lezen

Of registreer je om te kunnen reageren.