Commentaar
1 reactie
Robot rekt grenzen op
Robots doen hun intrede in de akkerbouw. Binnen enkele jaren zijn arbeidsbesparende systemen praktijkrijp.
Vorige week was in Biddinghuizen de mechanisatiebeurs AgroTechniek Holland (ATH). Volgens de organisatoren was het 'hét grootste nationale totaalevenement voor agrarisch Nederland'. Het zijn grote woorden, maar er was daar in de polder dan ook wel het een en ander te zien. Voor het gespecialiseerde publiek was zeker niet alles nieuw, maar in zijn geheel gaf ATH 2012 toch een mooie blik op de mechanisatie van de Nederlandse landbouw anno nu.
Een van de mooiste plekken om neer te strijken was het paviljoen Akker van de Toekomst. Akker van de Nabije Toekomst was een betere naam geweest. Bijna praktijkrijp is namelijk een autonome precisiespuitmachine, een idee van vijf West-Brabantse aardbeientelers. Het apparaat is vrijwel zeker volgend jaar operationeel. De machine spuit plaatsspecifiek en heeft geen bestuurder nodig.
Er is maar weinig fantasie voor nodig om de machine aardappelen tegen phytophthora te zien spuiten. Of, uitgerust met een taakkaart of gewassensor, plaatsspecifiek kunstmest te zien strooien. Nieuwe techniek is er namelijk niet meer voor nodig. Het autonoom werkende voertuig dat in de aardbeien de spuit draagt, is gewoon een New Holland-trekker met gps-besturing. Het blijkt slechts een kwestie van technieken koppelen en het veld insturen. De problemen die zich voordoen, zijn oplosbaar. Introductie in de boerenpraktijk is dichtbij.
Deze ontwikkeling past goed in het streven naar meer duurzaamheid, maar vooral ook erg goed bij schaalvergroting, de vergroting van de capaciteit per man. Waar in de melkveehouderij ondernemers bij 120 tot 150 koeien tegen grenzen aanlopen van wat ze alleen aankunnen, doen de robots hun intrede: melkrobot, voerrobot, mestrobot.
Het heeft er alle schijn van dat de akkerbouw deze ontwikkeling gaat volgen. Robotisering gaat de grenzen van het eenmansakkerbouwbedrijf oprekken.
Eén reactie
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.