Boerenblog

8 reacties

Laat de persen maar draaien!

Zou u ook niet zo’n handige geldpers willen hebben? Zo één waarmee de Europese Bank dag in dag uit euro’s bijperst. Maar ‘Dromen zijn bedrog’, zong Marco Borsato al eens, dus verdien ik mijn geld met het persen van lavendel.

In een eerdere weblog schreef ik al over de Royal Blue, een prachtige lavendelsoort met een diepe paarsblauwe kleur. Nu is het de beurt aan de Lavandula Grosso, een kruising bekend om zijn hoge olieopbrengst. Nu zou ik liever in de achtertuin een oliebron hebben die dagelijks liters zwart goud omhoog pompt, maar dat geluk heb ik niet. Ik moet het doen met de olie van de lavendel.
Dit is het eerste jaar dat we werken met lavendel, dus alles is nieuw. Dat geeft af en toe verrassingen. Zo zijn beide lavendelsoorten zeer vroeg (17 juni). Het bedrijf waar we de lavendel laten persen, meldt zelfs dat we de eerste zijn. Gelukkig wil de lavendelperser wel wat productiecapaciteit vrijmaken voor onze lavendelplanten.

Vroege oogst
Omdat de oogst van de lavendel onverwacht vroeg is, schakel ik de hulp in van de schudploegen die momenteel in de kersen werken. Simpel gesteld: duw 25 mensen iets wat lijkt op een snoeischaar of grasknipper in de hand, en knippen maar! Na een paar uur hard werken, is de 0,5 hectare al geknipt. Het zijn nog maar eerstejaars planten, de opbrengst is dus beperkt. Direct na de oogst breng ik de lavendelstengels naar de perserij. Wachten kan absoluut niet, want de olie bevat vluchtige componenten. Dat betekent dus zo vers mogelijk persen. Het busje zit vol met lavendel: veel volume, geen gewicht. Precies het omgekeerde van mezelf: geen volume, veel gewicht.

Olie en water
In de fabriek wordt de lavendel in een vat gedaan en met toevoeging van stoom gedistilleerd. Er ontstaat een mengsel van olie en water. De olie komt bovendrijven. Deze wordt apart afgetapt. Het is zuivere lavendelolie. Het resterende water wordt gefilterd met een 1 micron-zeef en daarna afgetapt. Ook dit lavendelwater is zeer goed te gebruiken voor onder meer gebruik in bad of strijkijzer. De zuivere olieopbrengst is 3 liter (halve hectare), het lavendelwater is 100 liter.

Alles in eigen beheer
Mijn vrouw Letti wil de pure olie gebruiken voor het maken van een eigen productlijn: zeep, douchegels en shampoos. De andere lavendelsoort, Royal Blue, gebruikt ze voor geurzakjes. Alles wordt gemaakt in eigen regie. Want daar zijn we inmiddels goed van doordrongen: houd de hele schakel, van productie tot en met verkoop, in eigen beheer. Dat doen we nu met de Happy Lavendel en dat doen we ook met de Happy Pigs. Er is geen marktpartij meer die nog één euro van ons als producent afsnoept. We doen het kleinschaliger, maar wel helemaal zelf.
Een prettige en geruststellende gedachte. Niet meer zeuren dat de handel en de supermarkt je het leven moeilijk maken, maar zelf stappen zetten. Want het zijn de boeren zelf die verantwoordelijk zijn voor overproductie. Of schrijf ik nu iets achterlijks?

Foto

 • Nichtje Kincso Horvath.

 • Nichtje Adel Horvath.

 • Mijn lavendelveld.

 • Medewerkers knippen lavendel.

 • Een lavendelknipper.

Laatste reacties

 • Willem1962

  Nope, je schrijft helemaal niks achterlijks. Zodra je je eigen productielijn in de hand houd en kan houden heb je er het meeste voordeel bij. Die gedachtengang heb ik zelf ook en daar is volgens mij weinig tegen in te brengen. Ga zo door zou ik zeggen.

 • B bob

  Succes Nope !

 • The Hulk

  Allemaal mooi en leuk mischiens nog leuker als de Hongaren die het zullen moeten kopen ook over zo een drukpers beschikken ... .
  Mee nog lekker groen staande mais ( omwille extra hoge fosforgiftes met fosfor van Belgische makelij en laat gezaaide late rassen )en zonnebloemen ( voor een oogst binnen een paar weken) lijkt mij het geld sneller in de pocket te komen dan mee die drukpers mais is nu al 90 forint en wees geduldig hij word 120 ft en mee die 130 ft per kg voor zonnebloemen lijkt mij de trend ingezet voor nog hogere prijzen naar ... de oliepers.

 • B bob

  Slecht te volgen reactie Hulk . werd je vannochtend wakker en wist je niet wat je gedaan had in de razernij ? Er zijn ook in Hongarije veel mensen de de bevolking uitnemen en die baden in weelde met een scheutje lavendelolie van Nope

 • The Hulk

  Zoals vele bloggers al beweerden echte boeren horen niet meer thuis op deze geitewollensokken ,,ngo' site ... .
  Getekend . goedlachtse echte boere-kerel die zijn netto inkomst voor dit najaar eidere dag ziet omhoog gaan door stijgende graanprijzen... .

 • ikkethuis

  THE HULK,WAAROM PLAATS JE GEEN BLOG, OM JE VERHAAL TE VERTELLEN.

 • The Hulk

  De Hulk en zoveel andere bloggers vertellen enkel hun verhaal aan hun allerbeste vriend de heer Robert Bodde . De huidige redactie van Boerderij weet dit ook , of er nu een koffieklets was tss bloggers en de huidige redactie of niet (dan bedoeld met diegene die er niet op in gingen tot op heden) want het eindverhaal blijft hetezlfde als verwoord in mijn vorige reactie (1ste zin).

 • joannes

  The Hulk geniet van de huidige stijgende graanprijzen omdat hij graag hard werkt voor een beetje geluk, Een beetje geluk omdat gelukkig nog niemand het weer kan controleren en dat de oorzaak is van de stijgende graanprijzen. <> Tot mei zag het er nog allemaal normaal of zelfs triest uit want er was veel ingezaaid en toen sloeg de weersfactor toe. Zoals je ziet in de bijgevoegde website voor graanprijzen is vanaf dat moment de prijs gestegen met de , voor de oogst, slechte weers verwachtingen. Dus Hulk wanneer je nou je lot wil overleveren aan wel of geen geluk, blijf je op die andere site actief, en... wanneer je eens iets wil leren over hoe het ook kan, met méér in eigen hand, kijk je eens bij zo´n verhaal als: Laat de persen maar draaien. Je zal er niet dommer van worden en misschien krijg je je eigen lot in eigen hand.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.