Boerenblog

2 reacties

Reis langs graanoogst van Turkije tot Rusland

Blogger Nico Huizing reist met zijn bedrijf HuizingHarvest de hele wereld over. Met acht medewerkers helpt hij akkerbouwers bij het in bedrijf stellen en optimaliseren van oogstmaterieel.

In opdracht van John Deere vertrokken we 15 mei naar Turkije, waar de graanoogst was begonnen. Medewerkers van HuizingHarvest reisden richting het oosten van Turkije, tegen grens met Syrië. We bezoeken met ons bedrijf gebruikers van combines en ander oogstmaterieel en helpen bij het in bedrijf stellen en optimaliseren ervan. Bijvoorbeeld het opleiden van chauffeurs die duidelijk nog niet altijd weten wat de gevolgen zijn van bepaalde afstellingen. We doen dit voornamelijk in het veld, waar we goed proberen te laten zien wat de gevolgen van sommige handelingen kunnen zijn op het gebied van verlies en capaciteit. Nu werken we dus in opdracht van een trekkerfabrikant, soms ook op verzoek van grote akkerbouwbedrijven. In drukke periodes zijn we met acht mensen op pad.

Strohakselaar achter combine
In het oosten van Turkije vielen meteen de kleine percelen en daaraan gerelateerde machines op. Er reden veel trekkers met open cabine van zo'n 44 kW (60 pk). Ook de combines waarvoor we kwamen waren de kleinste in de lijn, maar groot genoeg voor de Turkse percelen. Naast tarwe, zonnebloemen, gerst en korrelmais wordt in deze gebieden veel katoen geteeld en verder groenten, pistachenoten en fruit. De mensen zijn vriendelijk, het klimaat en het eten goed. Achter bijna elke combine hangt een haksel/blaasinstallatie om het stro en kaft te verhakselen en in een kipper te blazen. Dit stro is veel waard en wordt gebruikt als bedding en voer.

Verder naar het Noorden
Vervolgens verschoof de oogst zich langzaam richting het Noorden. Griekenland, Moldavië en Bulgarije stonden op het programma. Zeker in het eerstgenoemde land liepen de temperaturen tegen de 40 graden.

Wisselende opbrengsten in Rusland
Inmiddels zijn we in volle gang in Rusland. Na wat tegenslag van het weer is het momenteel droog genoeg om te oogsten. De opbrengsten wisselen van gebied tot gebied. In sommige regio's is er bijna geen opbrengst door de droogte, in andere is het bijna te nat om te oogsten maar zijn de opbrengsten weer erg goed.

Foto

 • Strohakselaar met blazer om al het stro en kaft op te vangen. Foto’s: Nico Huizing

 • Een loonwerker verplaatst zijn machine naar het Zuiden.

 • Combinedemo met verschillende merken in Bulgarije.

 • Als het regent, kan het ook hard gaan!

 • Gebruikerstraining met een dwarsdoorsnede van een combine ter verduidelijking van het principe.

 • Training op het veld waar we verlies kunnen meten.

 • Drie volle combines in Rusland wachten op afvoer. Logistiek is vaak de bottleneck.

 • Regen onderweg, één van de spelbrekers van het seizoen tot nu toe.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Leuke foto's nico, waar in Rusland zit je nu? Wij zijn nog niet bezig.

 • flyingj

  Mooie reportage, eindelijk eens een opjectief verhaal van iemand die er daadwerkelijk geweest is.
  Heel wat anders dan de gebruikelijke berichten die nergens op berusten en er alleen maar toe dienen om de prijs van graan, aardappels en uien te drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.