Commentaar

10 reacties

Meer leven, meer voeding

Er zijn vele manieren om het bodemleven te stimuleren. En er komen interessante nieuwe producten bij.

Firma Ecostyle, het bedrijf dat zich tot op heden vooral op de consumentenmarkt en de glastuinbouw richtte, heeft op proefboerderij Oostwaardhoeve bij Slootdorp (N.-H.) een proefveldje aardappelen. De ene helft is met een bacteriepreparaat behandeld, de andere helft niet. Het gaat om bacteriestammen die eigendom van Ecostyle zijn en die meststoffen in de bodem moeten vrijmaken. Op het veldje in de Wieringermeer is te zien dat op het behandelde stukje het loof hoger en dichter is dan op het niet behandelde. Of er straks ook meer aardappelen onder zitten moet nog blijken.
Het is een interessante ontwikkeling. Niet de plant bemesten, maar aanwezige meststoffen, mineralen, ervoor vrijmaken. Ecostyle sluit niet uit over een paar jaar voor minder dan €100 per hectare een renderende 'bacteriebehandeling' voor akkerbouwgrond beschikbaar te hebben.
Naast deze directe input van extra bodemleven zijn producten in opkomst die indirect de biologische activiteit in de bodem verbreden. En ook hier is het de bedoeling mineralen vrij te maken voor de plant.
Een velddemo van PRP Technologies een paar weken geleden trok de belangstelling van een gemêleerd gezelschap van akkerbouwers en voorlichters. Hier ging het om een granulaat met calcium- en magnesiumcarbonaat als drager waaraan mineralen als ijzer, zink, boor en mangaan zijn toegevoegd. Ook hier werd een jaarlijkse investering in de grond genoemd van €100 per hectare.
Nu de bemestingnormen dalen, zijn deze grondverbeteringstechnieken de moeite waard om te volgen. De technieken werken niet van het ene op het andere moment. Dus komt het erop neer dat je als plantenteler geen tijd te verliezen hebt om ze uit te proberen. Een serieus eigen proefje is gauw opgezet.
Wie weet geven deze producten een volgend duwtje in de richting van wat meer kilo's of wat extra kwaliteit.

Laatste reacties

 • kok999

  Dat granulaat moet met heel erg veel zorg worden samengesteld. Er bestaat een risico dat partijen in de markt hun ijzer zink boor en mangaan kwijt moeten die helaas gemixt zijn met minder vriendelijke producten (industriele gips ?) en natuurlijk zonder verwijderingskosten. De boer moet oppassen dat er geen industrierestanten op zijn land belanden die hij daar liever niet ziet.

 • agratax2

  Wordt in de handel gebracht door het Hongaars bedrijf Agro.bio Hungary Lt <>.
  Ik vraag me af waarom elk jaar opnieuw bacterie cultuur toedienen? Bacteriën overleven normaal gesproken toch in de bodem? Wat is het gevolg op lange termijn als de vastgelegde voorraden zijn opgebruikt? Hier had agrobio geen antwoord op. Deze bacteriën werken nl. anders dan de stikstof bindende bacteriën bij vlinderbloemigen, zij binden vrije N uit de lucht.

 • Mels

  Bacterien in onze grond gaan dood door voedsel gebrek.We spuiten de kwade en ook en dat is een vervelende bijkomstigheid ook de goede dood.Er is een natuurlijk evenwicht maar dat vergt jaren en onderzoek om er achter te komen welke we nodig hebben het blijft een kwestie van proberen.

 • Aad Baars

  Ecostyle komt met 'nieuwe 'producten die al door enorm veel Akkerbouwers gebruikt worden. Agitron heeft een uitgebreid EM pakket en hun Mestbest is een prima product om de nodige sporenelementen aan te vullen. Verder is het gebruik van groenbemesters noodzakelijk voor akker met een laag OS gehalte.
  Agratax, Bodemleven gaat onder 10 graden in rust en komt in het voorjaar weer tot ontwikkeling . Om op dat moment gelijk een goede start te maken is het gebruik van EM-A onontbeerlijk . Dan heb je gelijk een grote voorsprong op Boeren die er geen gebruik van maken. De kosten zijn veel lager dan de voorgespiegelde kosten in dit artikel !
  Meis, door het toevoegen van goede microorganismen kun je de kwade microben de baas blijven . Het gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft inderdaad ernstige gevolgen voor het bodemleven.

 • ACB

  Mijn opa gebruikte ruigemest wat op mestvaal had liggen rotten en dat ging in het najaar het land op. Altijd prima produckten en geen problemen met de gewassen. Met alle knowledge van tegenwoordig ( waarin alles geanalyseerd is) en waar iedereen ing of drs is vindt ik het toch gek dat er nog zoveel problemen overall zijn. ( gek he ?) Mijn opa deed het op instinct maar had ook geen problemen. Waren die mensen dan vroeger echt zo stom ( of toch niet??)

 • Leo Tholhuijsen

  Een verschil tussen vroeger en 2012 is dat de opbrengsten nu aanzienlijk hoger zijn dan destijds.

 • agratax2

  @ACB. Leo TH heeft gelijk en er komt bij dat opa mest strooide als hij het tijd vond en de mest eerst liet composteren in de bult. Nu is er een beleidscommissie in Den Haag die vertelt hoe en wanneer mest op het land mag, zonder opa te vragen.

 • Edwin Grim

  Een mogelijk alternatief is de bacteriën te voeden. Ralco Nutrition, een Amerikaans bedrijf, heeft hiervoor extreem oplosbare dus beschikbare sporenelementen ontwikkeld. Gedegen praktijk onderzoek heeft als resultaat droogte resistentere gewassen en significant hogere opbrengsten (mais 7,6 bushels per acre = 511 kg per hectare).

 • Aad Baars

  De verhoogde opbrengst is het gevolg van een veel beter ontwikkeld wortelbed met planteigen mycorrihiza. Dit dekentje van effectieve schimmels om het hortelstelsel vergroot de opname van vocht en sporenelementen en voorkomt droogtestress bij het gewas. Een plant die opgroeit in steriele/ontsmette grond heeft geen bescherming voor het wortelstelsel en is meer aan de elementen overgeleverd. Alle middelen die de balans in het bodemleven verbeterd is nuttig. De prijs van de middelen is echter het enige dat telt. Tenslotte moet de investering wel weer terugverdient worden! Kijk uit voor de verkopers met de dure etiketten op middelen van betaalbare middelen van de conccurent.

 • Aad Baars

  Voor meer informatie over micorrhiza ( voornamelijk in het engels ) googled u het beste 'inoculate with Micorrhiza'

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.