Boerenblog
36 reactieslaatste update:31 jul 2012
Dilemma
Trips in uien bestrijden met gangbare middelen lukt niet afdoende. Een nieuw middel werkt wel goed, maar is niet toegelaten in uien. Wat nu?
Het is een groot probleem hier in de uien in Ontario: trips. Je moet er als teler echt bovenop zitten om schade te voorkomen. De populatie neemt elk jaar zeer snel toe tegen de tijd dat de tarwe afrijpt. De schadedrempel in onze Spaanse uien is een trips per blad, dus zo’n acht per plant. Met de gangbare perytroïde middelen lukt het hier echter niet meer om ze voldoende te bestrijden. Nu is er sinds een paar jaar een nieuw systemisch insecticide op de markt dat wel goed werkt: Movento, met de actieve stof spirotetramat. Dat middel is in Canada in heel veel groentegewassen toegelaten, behalve in uien.
Verbod in contractvoorwaarden
Nu telen wij onze Spaanse uien op contract voor een fabriek die er uienringen van maakt. Een van de voorwaarden in het contract is dat we geen niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Maar wat moet je dan? Iedere uienteler gebruikt Movento en met de andere, wel toegelaten middelen lukt het gewoonweg niet. Verder is het van groot belang dat de uien goed aan de maat komen, omdat de fabriek alleen uien van 75 tot 100 millimeter kan gebruiken. Ook importeert de fabriek veel uien uit de Verenigde Staten, waar het middel wel is toegelaten in uien.
Geen strenge regels
Gelukkig is de wetgeving wat betreft het gebruik en de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen hier in Canada nog niet zo streng als in Nederland. Een teler kan hier alle middelen zo kopen, als hij maar over een spuitdiploma beschikt. Dan kun je er in principe mee doen en laten wat je wilt, officieel wel binnen de toelating van het middel. Ook kunnen wij elke soort spuitdop gebruiken die we willen. Ook van kantdoppen en dergelijke heeft men hier nog nooit gehoord. Wij gebruiken bijvoorbeeld de Teejet TJ 11004-dop voor alle fungiciden en insecticiden. Dat is een dubbele spleetdop die 30 graden naar voren en 30 graden naar achteren spuit. Dat geeft bij een rechtopstaand gewas als uien voor ons de beste bedekking bij 4 tot 6 bar spuitdruk en 300 tot 500 liter water per hectare.
Misoogst of goede opbrengst?
Blijft echter nog steeds de vraag: gaan we ons precies aan het contract houden en dan het risico lopen op een misoogst of gaan we toch met Movento aan de gang met alle mogelijke consequenties maar in elk geval wel een betere kans op een goede opbrengst? Hier zeggen ze dan: I’m caught between a rock and a hard place.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.