Boerenblog

2 reactieslaatste update:18 dec 2013

Schudden met die kersen!

Met een opbrengst van 20 kilo per boom voor de ene kersensoort begint de oogst prima. Voor de tweede soort is het afwachten, de vorst heeft hier een zware tik uitgedeeld.

De start van de kersenoogst is voortvarend. Twee schudploegen schudden dagelijks 1.400 bomen. De eerste soort, Érdi, levert een opbrengst van 20 kilo per boom op. Dat is goed, zeker gezien het feit dat deze soort vol in bloei stond toen op tweede paasdag nachtvorst intrad. Nu is het afwachten hoe de tweede soort, Debreceni, het gaat doen. Mijn indruk is dat deze soort een zware tik van de vorst heeft gehad, in heel Hongarije. Er wordt nu dagelijks gebeld voor kersen, dus ik wacht maar rustig af hoeveel deze soort gaat opbrengen. De Debreceni staat op circa 30 hectare en vraagt een pluktijd van tien dagen, mits er geen regen tussendoor komt.

Water en zoute soep
De temperatuur is tijdens de eerste dagen van de oogst bizar hoog: 34 tot 37 graden. Dat is eigenlijk te warm om in de buitenlucht te werken. Vele liters water en zoute soep is dan de enige remedie om de dag door te komen. Ook de kersen hebben er last van, zelfs die voelen warm terwijl ze nog aan de boom hangen.

Een paar dagen plukken
Als overbrugging naar het schudden van de tweede soort kersen, hebben we ze enkele dagen met de hand geplukt. De tweede soort is immers nog niet helemaal klaar om te worden geschud, dan blijft een te hoog percentage kersen in de boom hangen. De prijs voor handpluk is bovendien goed. Als je dan ziet dat de prijs af producent op 50 procent van de prijs in de supermarkten ligt, weet je weer genoeg over de mentaliteit van de grootgrutters. Of ze nu in Hongarije of in Nederland zitten, ze zijn van het zelfde soort. Helaas weet of deert de consument dit niet. Jammer.

Goede tijd voor dorpswinkel
Voor onze dorpswinkel is het ook een leuke tijd. Het dorp is van oudsher sterk agrarisch en op de fruitteelt gericht. Aardbeien, zoete kersen, zure kersen, pruimen, perziken, appels, peren... alle fruit is er te vinden. Vele honderden hectares. Dit betekent in het oogstseizoen een grote schare aan 'toeristen' in het dorp: veel Roemenen komen een extra centje verdienen. Zo heeft een groot fruitteler 300 man laten komen om zijn fruit te oogsten. Omdat ons dorpswinkeltje redelijk dicht bij de slaaplocatie van deze groep is, draaien we daar ook extra omzet. Van tampons tot babyluiers tot hondenvoer tot koffiezetmachines en van lippenstift tot parfum tot doucheschuim en toiletpapier, alles is te koop in dat winkeltje.

Stelen is wegwezen
Een probleem is wel dat deze 'toeristen' niet altijd alles betalen wat ze in hun handen nemen. Oppassen is dus het devies. We werken in de winkel daarom preventief met camera's en zijn goed bekend met degene die de Roemenen te werk stelt. De afspraak is: stelen is wegwezen en terug naar het land van herkomst. Voor degene die het betreft is het dan toch een schadepost, want de grotere werkgevers betalen hun personeel pas aan het eind van het oogstseizoen. Alvorens de lezers van deze blog hun 'objectieve oordeel' vellen: diefstal schijnt in het rijke Holland ook een probleem te zijn, vaak gebeurt het zelfs door eigen personeel. Helaas, maar zo zit de wereld blijkbaar in elkaar.

Laatste reacties

 • J@gertje

  Ronald,
  Heb je de vossen nog te pakken gekregen?

  Groet,
  J@gertje

 • joannes

  Veel succes! Hou ons op de hoogte met je ervaringen. Het is altijd intressant!

Of registreer je om te kunnen reageren.