Commentaar

4 reacties

Precisielandbouw

Kosten voor precisielandbouw worden al gecompenseerd door meer opbrengst. Straks is sprake van meer inkomen.

Precisielandbouw komt dichterbij. Nadat rechtrijsystemen hun weg naar het boerenerf vonden, staat plaatsspecifieke landbouw nu op het punt van doorbreken. Waar de grond meer mest nodig heeft voor een goede opbrengst, geef je wat meer. Waar het met minder kan, geef je minder. Voor de beste opbrengst hoeven aardappelen op een perceel niet overal even dicht te staan. Twee fabrikanten leveren al pootmachines die variabel kunnen poten. Verder maakt plaatsgestuurde opbrengstmeting op aardappelrooiers opgang. Bij dit alles worden op het gebied van gegevensverzameling en -verwerking grote stappen voorwaarts gemaakt. Nog maar een paar jaar en iedereen kan ermee werken.

Vraag is nu wat precisielandbouw de akkerbouwer brengt, behalve extra investeringen in geavanceerde apparatuur. Antwoord: meer kilo's en een betere kwaliteit. Alleen al strak aansluitende aardappelrijen zorgen voor 1,5 procent meer teeltoppervlak, becijfert accountant Accon AVM. Dat betekent meer hectares zonder grond te kopen. Verder kan plaatsspecifiek poten leiden tot een 4 procent hogere aardappeloogst. Weer enkele honderden euro's per hectare erbij.

Als extra opbrengsten worden verrekend met extra kosten, is quitte-spelen te becijferen. Het is ook maar wat het uitgangspunt is; bij wie veel slingert op bonte percelen is de meeste winst te halen.

Voor de lange termijn is er reden hightech-systemen te omarmen, om bij de voorlopers te horen. Dat dergelijke systemen nu nog saldoneutraal zijn, heeft te maken met de huidige gemiddelde aardappelprijs. Er zijn echter signalen die duiden op meer wereldwijde afzetmogelijkheden voor kwalitatief goede frites van kwalitatief goede Noordwest-Europese aardappelen. Voor optimisten zelfs reden voorzichtig te spreken over meer vraag naar die goede aardappelen. Wie dan de meeste aardappelen in de gewenste sortering kan leveren, profiteert maximaal van een gunstiger aardappelmarkt.

Laatste reacties

 • Tabasco boer

  1,5% meer teeltoppervlak klopt niet. Het is niet zo als met rijpaden dat er stroken zijn waar niets groeit.
  Een aardappelrij op 80cm geeft meer opbrengst dan een rij op 75cm, dus deze oppervlakte is niet geheel verloren.
  Het grootste voordeel zit em in gemak en capaciteit (meer uren) maar dat wisten we al wel.

 • Mels

  Tabasco boer,toch moet ik je teleurstellen,die rij van jou op 80 cm wordt grover dan de rest en de andere kant van die zelfde rij ligt op 70 cm dus blijven die fijner,hoe egaler een gewas staat hoe egaler je product en in het geval van piepers minder holgroei bv,spuiten zonder onnodige overlap,minder bonken enz enz,voor graan geld dat er geen overlap meer is tussen de zaaibanen wat er voor zorgt dat er overal evenveel zaad ligt met als gevolg egaler afrijpen,kunstmest beter verdeeld,geen overlap met onkruid en groeireguleer middelen enz enz,de systemen zijn prijzig maar toch kijk je er van op dat het zo snel zoveel kosten bespaart.

 • stoop

  Hoe meer aardappels we uit een hectare kunnen krijgen, hoe verder de prijs nog kan zakken! Wat een goed plan zeg! Dus die honderden euro's per hectare erbij zal wel meevallen denk!?
  Het zal eerder aan de bespaar-kant effect hebben.

 • Mels

  Idd stoop,het werkt kostprijsverlagend,al is het minimaal,de benutting van gewasbescherming (kunst)mest,zaaizaad/pootgoed machines is beter,enz enz.Dit kostprijsverlagend moet je niet overschatten maar wat belangrijker is je product wordt uniformer en/of egaler rijp enz enz,daar zit de winstkant omdat er bv meer in de pootgoedmaat groeit.

Of registreer je om te kunnen reageren.