Boerenblog

2 reacties

Percelen afbranden

De natte zomer in Australië maakte onkruidbestrijding erg lastig. Om voor de wintergewassen schone zaaibedden te krijgen, branden we onze percelen af.

Het is een nat jaar geweest. Het heeft zo goed als de hele zomer goed geregend bij ons in de buurt. Zo af en toe was het tobben om een droog perceel te vinden voor de koeien. De koepaden hebben er onder te lijden gehad en de melkproductie was iets lager dan gewoonlijk. Nu hebben we eindelijk een maand  droog weer gehad en kunnen we het land op om vertrapte percelen te renoveren en de wintergewassen in de grond te krijgen.

Gras groeit als kool
In totaal hebben we ondertussen een vijfde deel, 60 hectare, van het grasland kunnen herzaaien en dat begint goed op te komen. Door het warme najaar groeit het gras op dit moment als kool. De kwaliteit is erg goed, wat zich terug laat zien in de tank. De koeien melken goed en we zien een goede herfst en winter tegemoet, waarin de melkprijzen zo’n 20 cent hoger zijn dan in het voorjaar. Al met al sluiten we het jaar dus toch positief af.

Spuiten tussen de buien door
Nu het nieuwe gras er in zit, is het tijd om de wintergewassen in de grond te krijgen. Door de natte zomer is het droogland verzadigd en hebben we nodige problemen gehad om het land schoon te houden. Tussen de buien door hebben we zo af en toe de mogelijkheid gehad te spuiten, maar over het algemeen is het onkruid toch een probleem, zeker omdat wij hier in Australië direct doorzaaien en geen grondbewerkingen hebben.

Afbranden voor schoon zaaibed
Om een schoon zaaibed te creëren, hebben we in de afgelopen weken veel percelen afgebrand. Daarvoor moet een perceel als eerste goed dood zijn. Ook moet een zogenoemde vuurbreek aangelegd worden. Wij maaien de buitenste 4 à 5 meter en harken dit het perceel in. Daarna werken we met een schijveneg of cultivator de rest van het gemaaide onder.

Binnen tien minuten 25 hectare zwart
Dan is het wachten op een warme dag met wind om het af te branden. Eerst brand je terug tegen de wind in om een grotere vuurbreek te creëren aan de kant waar het naar toe brandt. Daarna gaat het hele perceel in brand. Als alles goed gaat, heb je binnen 5 à 10 minuten een perceel van 25 hectare zwart.

Toch schade
Soms gaat het wel eens fout. Mijn buurman heeft onlangs een perceel naast dat van mij afgebrand zonder een goede vuurbreek, met het gevolg dat de hitte mijn cyprusbomen heeft beschadigd.

Foto

 • Het droogland is niet zo droog dit jaar. De grond is op sommige stukken verzadigd.

 • Direct doorzaaien van een koolzaadstoppel.

 • Land voor het afbranden.

 • Vuurbreek aanleggen aan de afwindse kant.

 • Vuurbreek aan de afwindse kant.

 • De achterste bomen hebben schade door de hitte.

Laatste reacties

 • henk fledderus

  dat ziet er weer mooi schoon uit ton hebben jullie de fire department er bij in foto 4 ?? Ik geloof dat wij in WA dit jaar jullie droogte over genomen hebben, het heeft afgelopen 2 dagen net voor het eerst geregend dat is eigenlijk 2 maand te laat. nou ja such is life...

 • Ton winnindoo

  Henk, you're right such is life, we hebben net een overstroming achter de rug en het is hier veels te nat en zal weken/maanden duren voordat we sommige percelen weer opkunnen. Vell gewassen zijn verzopen, koolzaad en tarwe dat bovenstaat gaat het wel mee goed komen, de rest moet overgezaaid worden denk ik. Maar ik hoorde dat in WA veel wintergewassen nog niet gezaaid zijn omdat het te droog was en dat veel koolzaad niet is opgekomen of verdroogt is. Denk dus dat we dan maar niet al te hard moet klagen hier!

Of registreer je om te kunnen reageren.