Commentaar

6 reacties

Liever weinig aanbieders

Met automatische ziektedetectie dient zich een volgende fase in de pootaardappelselectie aan.

Selectiewagens zijn flink veranderd sinds ruim 20 jaar geleden de eerste door de pootaardappelen reden. Die allereerste waren zelfbouwexemplaren op bromfietswielen, hadden harde stoelen en werden aangedreven door luidruchtige benzinemotoren.

Ze luidden echter een nieuwe fase in in de mechanisatie van de pootaardappelteelt. Niet langer ging de teelt gepaard met lange dagen turend door de aardappelen lopen. Het turen is gebleven, maar er kwam een eind aan het verplichte lopen met de zak op de rug. In natte gewassen met veel loof en ziek was dat geen pretje; hier en daar zelfs een sta-in-de-weg voor uitbreiding van de oppervlakte pootaardappelen.

Logisch dat de selectiewagen zijn weg vond naar pootgoedbedrijven. Ze zijn vrij eenvoudig te maken. Verschillende constructeurs hebben zich op de productie gestort. Het zijn er nog altijd tien.

Het comfort van de wagens is intussen sterk verbeterd, al kan het altijd stiller. Elektromotoren kunnen daarvoor zorgen. Maar gaan constructeurs daar snel genoeg mee aan de gang? Met de kleine aantallen die ze elk afzonderlijk maken, verdienen ze de ontwikkelkosten voor vernieuwing nauwelijks terug. Dit jaar wordt de productie geschat op 40 stuks, gemiddeld vier per aanbieder.

De vraag of voldoende research & development kan plaatsvinden, klemt des te meer nu zich een baanbrekende vernieuwing aandient. Onderzoeksinstituut PPO is met geautomatiseerde detectie van zieke planten zover gevorderd dat het daarmee volgend jaar een veldproef wil doen. Twee type camera's herkennen afwijkende planten. Na de mechanisatie volgt nu de automatisering van het ziekzoeken. Voor een vlotte introductie van deze higtech-ontwikkeling in de boerenpraktijk is het goed als er geen tien aanbieders komen, maar hooguit twee. Als die intensief optrekken met onderzoekers, profiteert de pootgoedteler op korte termijn.

Laatste reacties

 • BramV

  Hallo dhr Tholhuijsen,

  Heeft u meer informatie over het PPO-project waar u naar verwijst? Op de website van PPO kan ik alleen iets vinden over selectie in tulpen, terwijl u hint naar selectie in aardappelen...

  Selectie van een ander gewas klinkt simpel, maar dat zal in de praktijk ook nog wel tegenvallen. Ook zoek de robot nog niet eens naar alle ziektes, ook geen pluspunt lijkt mij...

 • agratax2

  Beste Leo deze ontwikkeling kan betekenen dat er een over aanbod van pootgoed komt. Een van de huidige beperkingen om de teelt uit te breiden is het aantal goede en gemotiveerde selecteurs. Wordt deze klus geautomatiseerd dan kan iedereen met deze kar door het veld fietsen, ook de mensen die nu pootgoed van ons afnemen in het buitenland.

 • Mels

  Saboteren die machine,er moet wel een bepaalde moeilijkheidsgraad aan het vak van pootaardappelteler blijven anders is het hek van de dam en zijn we in 2 jaar klaar met pootgoed telen.

 • agratax2

  Meis zo gaat het al jaren. We juichen bij iedere 'verbetering / vooruitgang' en moeten dan tot de conclusie komen, dat uit eindelijk het resultaat is en prijsval voor het betreffende product (houdbaarheid asperges > aanbod van over de hele wereld) over aanbod weg prijs

 • John*

  kostprijs verlaging is leuk zolang de totale opbrengst niet toeneemt. Als de opbrengst net zo hard of verder daalt dan de kostprijs zijn met al deze innovaties niets opgeschoten.

 • agratax2

  @Johan tot nu oe is de boer weinig opgeschoten met alle innovatieve ontwikkelingen en opbrengst verhoging per ha en per man. De hiermee gepaard gaande kosten stijgingen zijn vanaf 1950 niet of nauwelijks door de extra fysieke opbrengsten goed gemaakt. De boer heeft eerder een lager besteedbaar inkomen dan rond 1950 toen de mechanisatie zijn intrede begon te doen. Dit uiteraard in vergelijking met vergelijkbare werkenden (+ 40 uur/week) in de Nederlandse samenleving. spreek ik nog niet over het extra risico dat de boer loopt ten opzichte van salaris ontvangende en de rente over eigen kapitaal in zijn bedrijf.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.