Boerenblog

2 reacties

Lang leve de bij! (2)

Dit is de tweede blog over dat voor de fruitteelt onmisbare insect, de bij. Inmiddels vliegen de bijen af en aan in het kersenveld.

In een vorige weblog heb ik al beschreven dat de bij een zeer nuttig beestje is. Honing is een zeer gezond product dat al zo oud is als de geschiedschrijving zelf. Dit jaar maken we voor het eerst gebruik van bijenvolken in de kersenvelden. We waren al jaren op zoek naar imkers met grote aantallen bijenvolken, maar die waren moeilijk te vinden of ze wilden niet komen in verband met de angst van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de kersenteelt. Tijdens een meeting van de Vereniging Jonge Agrariërs in Boedapest, waar mijn vrouw als jonge agrariër ook lid van is, heeft zij contact kunnen leggen met een jonge imker. Deze goede vent woont op een drie kwartier afstand van ons, wat in Hongarije dicht bij is. Bovendien had deze jongen samen met zijn vader de beschikking over een flink aantal bijenvolken.

Verschrikkelijke nachtvorst in april
De nachtvorst die 9 april heeft toegeslagen, was verschrikkelijk. Er werd een temperatuur van -8 graden bereikt. Dat was catastrofaal voor al het fruit dat volop in de bloesem stond. Zoete kersen, pruimen, vroege rassen zure kersen: ze zijn er allemaal aan gegaan. We hebben de hele avond en nacht hard gewerkt om te redden wat er te redden was. De tendens in Hongarije is dat 60-80 procent van de vroege soorten fruit verloren is gegaan (bevroren bloesems). Het lijkt er op dat we de schade in onze vroege soort Erdi enigszins hebben weten te beperken, we schatten de schade in op 20-40 procent. De latere soorten, onder meer Debreceni, staan nu volop in bloei en lijken de vorst goed doorstaan te hebben. Er is dus volop voer voor de bijen.

Bespuiting gevaarlijk
De kersenvelden zijn verdeeld over vier blokken: 30 hectare, 10 hectare, 10 hectare en 15 hectare. Een van de blokken is jonge aanplant en dus nog niet interessant voor de imker. Een ander blok viel af omdat die dicht bij de dorpsrand ligt, en daar in vele tuintjes ook fruitbomen staan die door de mensen op zijn tijd ook worden bespoten. Dat is een potentieel gevaar dat de imker absoluut wil voorkomen. Dus blijven twee blokken over, beiden gelegen in de middle of nowhere. Eerst gaan alle volken naar een blok van 10 hectare om daar enkele weekjes rond te toeren. Daarna verplaatst die alle volken naar het blok van 30 hectare. Daar blijven de bijen tot het eind van het seizoen. Bovendien ligt er rond dit blok ook nog een bos met acaciabomen. Deze dragen ook bloesem en geven heerlijke honing.

9 miljoen bijen
De imker is buitengewoon blij met dergelijke grote velden. Wij zijn buitengewoon blij dat we een imker hebben gevonden die 150 volken kan plaatsen (grofweg 9 miljoen bijen) en waarbij we erg verheugd zijn met het gegeven dat bijen kunnen zorgen voor een productiestijging van 10-15 procent in de kersenteelt. Kortom, hier is sprake van een win-winsituatie.

Foto

Laatste reacties

  • The Hulk

    Geen Imkers ?? Vreemd Hongarije barst van de Imkers . Het zal inderdaad met factoren te maken hebben ... .

  • mfanto

    geen helicopter in de buurt die gebruiken ze hier in nz volop in de fruit teelt

Of registreer je om te kunnen reageren.