Boerenblog

Lang leve de bij! (1)

Bijen zijn erg belangrijk voor de wereldbevolking. Enkele leuke feiten op een rij. Zo heeft de mannetjesbij een prachtleven… of toch niet?

De bij is een beestje dat enorm belangrijk is voor de wereldbevolking. Immers, het zorgt voor de bestuiving. Zonder bijen zal er bijvoorbeeld minder fruit aan de bomen komen. Een onplezierige gedachte, wetende dat de wereldbevolking dagelijks met bijna 210.000 mensen toeneemt. Beeld u zich dat eens even goed in: 210.000 mensen. Elke dag komt er een stad als Eindhoven bij. Afgezien van het feit dat ik dat als FC Twente-supporter gruwelijk vervelend vind, is dat natuurlijk een enorme toename van het aantal mensen. Dag in, dag uit. Om die mensen gezond te houden is voldoende voeding belangrijk, maar ook zeker voldoende fruit als vitaminebron.

Liever fruit dan vitaminepil
Het lijkt me een slechte zaak om als mens de vitaminebehoefte te dekken door dagelijks een zogenaamd gezonde vitaminepil naar binnen te duwen. Een stuk fruit is veel gezonder. Daarom is het een goede zaak dat de EU een belangrijke bijdrage levert aan het ‘fruitprogramma op basisscholen’: de EU draagt de kosten voor 20 weken gratis fruit verstrekken op 1.200 basisscholen in Nederland.

Leuke feitjes over de bij
Terug naar de bij. Dat is, zoals gezegd, een onmisbaar beestje. Op internet is er een schat aan informatie over te vinden. Enkele leuke kennisfeitjes. Een korf met bijen is als een moderne, efficiënte commerciële organisatie. Er is sprake van een binnendienst en een buitendienst. De binnendienst houdt zich bezig met het schoonhouden van de toko en het verzorgen van de larven; terwijl de buitendienst zorgt voor verzamelen van stuifmeel en nectar. Er is er maar één de baas en dat is de koningin. Verder leven er tot 60.000 werkbijen (allemaal vrouwelijk) in de korf, en een paar honderd mannetjes. Het bijenvolk is nog niet geëmancipeerd. Het mannetje heeft dus nog een prinsheerlijk leven. Ze hoeven weinig te doen en worden gevoed door de werksters. Het enige werk dat ze doen, is veelvuldig paren met de koningin. Mannen, dit lijkt toch wel interessant niet? Maar elk voordeel heb z’n nadeel, zou Cruyff zeggen. En inderdaad: na enige tijd worden de mannetjes dood gestoken of nog brutaler, in het najaar worden ze uit de korf geflikkerd en sterven ze een hongerdood. Vreselijk. Het lot van een man is knalhard in de vrouwenwereld. Na bewezen diensten wordt je eruit gegooid. Stank voor dank (alvorens feministen me kwade reacties gaan sturen, het geheel is bedoeld als sarcastisch grapje).

30 kilometer per uur
Voor 1 kilo honing moeten de bijen een afstand afleggen die zo groot is als vijf-zes keer rond de wereld. Vandaar het spreekwoord ‘een bezige bij’ voor iemand die altijd druk bezig is. Een bij kan een vliegsnelheid van 30 kilometer per uur halen, en op een volle tank (40 mg) kan ze 60 kilometer vliegen. Dat is nog eens efficiënt.

Kersenteelt
Zoals gezegd, is de bij erg belangrijk in de bestuiving van fruitbomen. Dit jaar maken we in onze kersenteelt ook gebruik van bijen. In een volgende weblog daarover meer informatie en foto’s. Lang leve de bij!

Of registreer je om te kunnen reageren.