Commentaar

1 reactie

Automatiek wint van de mens

Met gps-sectieschakeling en automatische reinigingsprogramma's minder spuitfouten.

Een teler kan nog zo precies zijn, tegen de automatiek legt de mens het vaak af. In de zomer van 2011 testte Boerderij samen met het Duitse vaklad Top Agrar en onderzoeksinstituut JKI de gps-sectieschakeling en het automatisch reinigen van zes spuiten. Daarvoor toog het testteam naar het JKI-proefbedrijf in Braunschweig en beoordeelde het beide aspecten grondig. Er wordt altijd gezegd dat gps-sectieschakeling zo nauwkeurig is, maar hoe accuraat opent en sluit de automatiek de doppen nu werkelijk?

Wat betreft in- en uitschakelen van de spuitdoppen op geren en kopakkers leggen we het af tegen de computer. Gps is veel accurater dan de mens. Een teler wil zekerheid dat alle oppervlakte daadwerkelijk gespoten is en houdt dus grotere marges aan voor in- en uitschakelen. In de test had Lemken de grootste afwijking qua gps-sectieschakeling. De machine schakelde bij het verlaten van een geer met 16 kilometer per uur de doppen 2,4 meter voor het passeren van de perceelsgrens al in. Dat lijkt veel, 2,4 meter, maar het betekent dat de doppen zo'n halve seconde te vroeg zijn ingeschakeld.

Gps-sectieschakeling kost €3.500 à €4.500 extra. Dat lijkt veel geld. Echter, omdat de teler in de praktijk met gps-sectieschakeling 10 procent aan middel kan besparen, verdient hij dat in enkele jaren terug. Zeker als de percelen wat onregelmatig van vorm zijn.

Qua reiniging van de spuit wint de mens het van de spuitcomputer, mits hij zijn hoofd er tijdens het reinigingsproces goed bij houdt. Een fout is snel gemaakt. Per ongeluk één kraan verkeerd zetten, of naar eigen goeddunken een andere tijdinterval of waterhoeveelheid aanhouden, en de tankreiniging valt tegen.

De meerprijs van automatisch reinigen is niet snel terug te verdienen. Maar één druk op de knop en de tankreiniging gaat vanzelf en zonder fouten. Dat is ook wat waard, zeker als een teler veel gewassen heeft en dus vaak verschillende middelen spuit.

Eén reactie

  • Jan Zonderland

    Eh, 10 % middel besparen bij automatische sectie afsluiting dmv GPS ???
    Waarmee vergelijk je het dan Martijn, met het helemaal niet afsluiten en gewoon door spuiten op de kopakker ?
    Beschouw ons boeren nou eens niet altijd als een stelletje lompe domme sukkels die maar wat aan knoeien en zonder allerlei electronische poespas er een bende van maken.
    Ook moet je ons niet altijd proberen aan te praten dat investeringen in electronica en andere speeltjes altijd binnen no time terug verdient kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.