Boerenblog

4 reacties

Warm en droog

Het is nog maar maart en al 20 graden. Bizar! Ondertussen hebben we 65 hectare tarwe van kunstmest voorzien.

Het is nog maar vier weken geleden toen we temperaturen van -20 graden noteerden. Een paar dagen geleden noteerden we een zomerse warmte van +20 graden. Op zich wel lekker om buiten op het veld te werken onder een stralend zonnetje. Maar het is veel te warm voor de tijd van het jaar. Het drama van vorig jaar zit nog vers in ons geheugen: ook een warm voorjaar met in mei plots twee nachten met nachtvorst. De kersenoogst was 70 procent minder dan het jaar er voor.

De afgelopen week hebben we 65 hectare tarwe van kunstmest voorzien: 200 kilo kalkammonsalpeter (27 procent N) per hectare. De kunstmest was afkomstig van de Oostenrijkse firma Linzer Agro Trade, geproduceerd in Bulgarije, opgezakt in bigbags van Interjute bv uit het Nederlandse Hulst en uitgereden met een Zetor door een boer ‘uut Twente’ op het land van een Hongaar. Hoezo internationaal? Mooi, man. De kunstmest was gekocht met een volle vrachtwagen (21 ton, 30 bigbags). Prijs geleverd 79.500 huf + btw per ton, oftewel omgerekend circa €272 per ton.

Wegschietende herten
Een blok tarwe van 14 hectare ligt stijf langs een bos. Dit blok hebben we dit jaar voor het eerst in productie; het kwam vrij voor huur. De vorige huurder, een grote aardbeienkweker uit Zwitserland is failliet gegaan en daarmee kwamen alle huurcontracten vrij op de markt. Toen we kwamen aangereden, zagen we een tiental herten wegschieten. Bij het parkeren van de tractor op de kopakker, viel het op hoeveel pootafdrukken er in de grond stonden. Ook viel een ‘modderpoel’ op, oftewel het bad voor de wilde zwijnen. Dit is een ware orgieplek voor de wilde zwijnen: verse tarweplantjes, een moddergat, heel veel eikenbomen en een bos als perfecte schuilplek. Het zal ons wel een strook tarwe kosten, weggevreten dan wel platgelopen door de herten en de wilde zwijnen.

Droogte
Overigens wordt het nu wel tijd voor enkele dagen regen. Want het land is droog, de scheuren zitten al weer in de grond. Gisterenavond was op het NOS-journaal een item over de droogte in Portugal en Spanje. Daar wordt ook uitgegaan van lagere graanopbrengsten. In Hongarije zal dat ook zeker het geval zijn: enkele tientallen procenten lagere tarwe- en gerst opbrengsten. Hopelijk komt er snel water.

Waterbeheer
Overigens brengt het voorgaande me direct op een gigantisch probleem voor de toekomstige voedselvoorziening wereldwijd: water. Voldoende zoet water om voldoende hoge hectare-opbrengsten te bewerkstelligen om zo alle mensenmonden te voeden. Dat is al een enorme uitdaging. Angstige politici, die bang zijn te afhankelijk te zijn/blijven van aardolie uit onbetrouwbare landen, hebben ingezet op de productie van bio-ethanol uit granen. In de VS wordt al een derde van alle mais verwerkt tot bio ethanol… Waanzin. Hopelijk wordt het snel een gangbare technologie om ‘onbruikbare’ materialen (afval, bermgras, energiehout, enzovoort) te verwerken tot ethanol. Dan houden we alleen nog maar het probleem van water over. Een erg interessant onderwerp, zelfs prins Willem Alexander heeft zich niet voor niets het terrein van watermanagement eigen gemaakt.

Foto

Laatste reacties

 • agratax1

  Ronald hier een leuke techniek uit Twente om van biomassa vloeibare brandstof (diesel, benzine, olie etc. te maken. Je wordt op je wenken bediend als de olie boeren niet tegen werken.
  <>

 • The Hulk

  Ronald volgens mij ben je verkeerd bezig.
  Volgens mij ben je wat laat mee die meststoffen , diegene die er vroeg bijwaren hebben redelijke waar staan en voorts na het strooien moest je op
  op deze zandgrond gaan gyurushengeren (cambridge voor de NLERS) een werkje die al minsten van de laatste echte vorstdagen af moest zijn (bedoeld dan wel zekers dat strooien) nu met de droogte kom je echt wel te laat. Een dramma momenteel mee de graanhandel je moet haast 10 handelaars in de rij hebben staan om geluk te hebben er één te zien,,laden'. Hun reacties staan haaks op diegene die je zou moeten bedenken mbt de gestegen graanprijzen. boven de 57.15 huf kom je echt niet terwijl de eu prijs 68 huf is. En alslaatste voorzichtig mee dat Bulgaars spul ... . Mijn meststoffenkost ligt op 115 ft terwijl een dergelijke impakt mee een gelijkwaardige Linzer formule uitkomt op 185ft + 27% afa... .
  Wat zal de graanboer meemaken mee het nieuwe btwsysteem die ingaat op 1juni , een ramp geloof mij. Btw op inkomsten ontvang je niet meer maar die op je kosten moet je wel betalen .

 • jrm

  Wees blij met het omzetten van graan naar brandstof, doet de graanprijzen stijgen.Als je dit immoreel vindt,men maakt alleen van goedkoop overschotgraan brandstof.
  Van rijst maakt men geen brandstof,omdat er geen overschot van is en dus te duur.

 • Flyinghollander

  JRM, dus je schrijft je zelf tegen.
  Als graan straks te duur is voor bio-brandstof (subsidie weg) wat dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.