Commentaar

1 reactie

Tonnen zetmeel per hectare

Telers denken in kilo’s, maar OWG-gehalte is bepalender voor zetmeelaardappelsaldo.

Populair gespreksonderwerp onder telers tijdens de oogst. ‘Hoe hoog is je opbrengst?’ ‘Wel 50 ton aardappelen per hectare en 70 ton bieten.’ Bij opbrengst denken telers te vaak nog in tonnen aardappelen of suikerbieten per hectare. De opbrengst uitdrukken in gewaskilo’s per hectare is achterhaald, zeker voor zetmeelaardappelen en suikerbieten. Opbrengst maal gehalte bepaalt namelijk het saldo. Moderner is denken in tonnen suiker of tonnen zetmeel per hectare. Bij de teelt van suikerbieten is die omslag al merkbaar. Collega-telers kijken niet raar op als je meldt dat je 12 ton suiker per hectare hebt geoogst.
De opbrengst uitdrukken in tonnen zetmeel is nog niet het geval, onderling wordt vaak nog gesproken over kilo’s aardappelen per hectare. Maar die kilo’s per hectare zeggen in feite niets. De uitbetalingsprijs is gekoppeld aan het zetmeelgehalte.
Een hoger zetmeelgehalte van aardappelen wordt extra gewaardeerd. Een veldopbrengst van 40 ton zetmeelaardappelen per hectare met een onderwatergewicht (owg) van 500 gram brengt zo €396 per hectare meer op dan een veldopbrengst van 50 ton per hectare met een owg van 400 gram. Dus niet langer denken in kilo’s zetmeelaardappelen per hectare, maar in kilo’s zetmeel per hectare.
Avebe is samen met PPO Valthermond een project gestart om de zetmeelopbrengst naar 15 ton per hectare te verhogen. Die opbrengst per hectare is bijna onrealistisch hoog, maar het doel is de sector in beweging te krijgen. Avebe en PPO volgen dit jaar een groep enthousiaste telers die verschillende teeltstrategieën hanteren. Het doel is hun ‘Best Practises’ voor alle Avebe-telers voor het voetlicht te brengen, zodat zij er hun voordeel mee kunnen doen. Een loffelijk streven.
Een hogere opbrengst snijdt aan twee kanten. Het levert telers een hogere uitbetalingsprijs op en hun kosten per ton geproduceerd zetmeel dalen. Belangrijk als na 2013 wellicht de bedrijfssteun wegvalt. Op naar die 15 ton per hectare!

Eén reactie

  • Arendo

    helemaal mee eens,het gaat om zetmeel en suiker en niet het water wat er in zit al kan water in de toekomst misschien nog veel geld opbrengen

Of registreer je om te kunnen reageren.