Boerenblog

10 reacties

Tomaten met een pukkel

Kromme komkommers en afgekeurde tomaten verdwijnen όf in de vergister όf gaan naar de afvalverwerker. Waarom leveren we ze niet gratis aan de voedselbanken?

Enkele dagen geleden las ik mijn dagblad: Gebrek aan vers product voor klanten voedselbank. Ook op tv kwam dit nieuws aan bod. Als boer denk je dan: hoe kan dit? Er zijn te veel uien, te veel aardappelen en te veel fruit. Dat moet allemaal via een fruitprogramma op school aan de man worden gebracht. Enkele weken eerder werd in dezelfde krant relame gemaakt voor 'Kom in de Kas' en 'Boeren openen deuren voor burgers'. Prachtige initiatieven om de burger te betrekken bij de landbouw. Hiermee is het probleem van de voedselbank duidelijk. De voedselbank betrekt zijn producten bij de retail als 'over-datumproducten'. Dit betekent dat die mooie rechte komkommer voor de armen wel direct op moet, want rot ligt op de loer. Hetzelfde geldt voor sla en aardappelen.

Drie vliegen in één klapWaarom leveren we als landbouw onze producten niet als gift aan de voedselbanken? Aardappelen en uien verdwijnen όf in de vergister όf moeten tegen hoge kosten naar de groenstort van de afvalverwerker. Kromme komkommers en tomaten met een pukkel zijn uitstekend te eten. Ze worden dan ook bij sommige toko's aangeboden voor prijzen die ver onder die van AH of Jumbo liggen.Laten we als landbouw een deel van het geld dat uitgetrokken wordt voor acceptatieverbetering van onze bedrijftak, besteden aan verse producten die we doneren aan de voedselbank en op deze wijze uit de markt halen. Dan slaan we drie vliegen in één klap:
1. arme gezinnen krijgen beter eten en zullen dus minder ziek zijn;
2. we tonen als bedrijfstak onze sociale betrokkenheid bij de maatschappij in tijden van 'crisis';
3. de landbouw kweekt hiermee goodwill bij zowel links als rechts.

Voedzaam
Bijkomend voordeel is dat de nu als mindere kwaliteit uitgesorteerde producten hun weg vinden naar de consument. Een kleine wortel of kromme komkommer is niet minder voedzaam dan een grote of rechte. Bij Welkoop liggen zakken gewassen wortelen die te klein of gebroken zijn als konijnen- en paardenvoer. Deze wortelen smaken echter net zo goed of zelfs beter dan hun grote broer die al een week in het schap ligt te wachten op een koper.

In ieder geval zal een actie als deze de landbouw meer goed doen dan een paar vierkante centimeter meer per kip of per big. Van al deze door een enkeling opgelegde eisen ligt het gros van de Nederlanders niet wakker, maar van een rammelende maag wel.

Dicht-bij-huisacties
We moeten ons realiseren dat we allemaal bij de voedselbank terecht kunnen komen na wat voor domme pech dan ook. Voor mij staat voorop dat we de landbouw weer positief op de kaart moeten zetten en wel via dicht-bij-huisacties.

Laatste reacties

 • andreetje

  het staat ook allemaal maar zo op papier of niet han?. weer een stukje af. en die twee miljard euro aan overschot uit duitsland kan naar afrika en als alle boeren nu eens dit en als we met zn allen nu eens dat.... etc etc. subsidie hier, werk groep daar. raportje van uit burundi en dat was het dan.! tot het volgende geweldige idee.

 • Willem1962

  Sorry, andreetje, maar ik kan je niet helemaal volgen. Begrijp ik het nu goed dat je dit als een negatieve/sarcastische reaktie schrijft op het artikel van Han?
  Dan ben je denk ik verkeerd bezig. Wat is er mis mee dan? Leg dat eens aan mij uit.
  Ik vind dat Han groot gelijk heeft, het is een schande hoeveel goed voedsel er weggegooid word. In Nederland alleen al iets van een 50 duizend ton per jaar als ik het mij goed herinner.
  Dus wat is er mis met het idee van Han om deze stompzinnige verwaarlozing terug te dringen?
  'Vroeger' hielden mensen meer rekening met hun medemens volgens mij dan in de huidige wereld. Als je het daar niet mee eens bent is dat uiteraard jouw goed recht maar stel jezelf eens voor dat je een bezoek moet brengen aan de voedselbank omdat je vrouw en kinderen honger hebben want jij kunt niet werken????????
  Ik hoop dat je nooit in een vergelijkbaar scenario terecht komt dus kijk eens om je heen en als je zelf groente verbouwt geef eens een paar kilo weg aan buren of gewoon, iemand.

 • andreetje

  fijn dat je mij het beste toewenst, jij bent een echt aardige vent. wat ik bedoel is dat het weer opgeschreven wordt en weer eindeloos over gepraat en geschreven en het eind van het verhaal gebeurt er weer eens helemaal niets. concrete plannen zijn het nooit. niemand die iets werkelijk doet. op willem1962 na dan. want jij bent al druk aan het werk natuurlijk. allemaal zakjes gekocht uien afgezakt in je vrachtauto gegooid en alle voedselbanken langs gereden. want zo makkelijk gaat het bij mensen die het allemaal wel weten, en nooit iets daadwerkelijk uitvoeren.

 • agratax1

  Andreetje. Jij duidt het zwakke punt aan Transport! Ik heb alleen maar een idee gedropt en nu is het aan de landbouw om het verder uit te werken. Eén ding is zeker boeren zitten door heel Nederland en dus nooit ver van een voedselbank verwijderd. Er gaat eindeloos veel transport met nog ruimte van Zuid naar Noord , Oost naar West en omgekeerd. De landbouw bezit een zwaar bezet organisatie kantoor die hier zowel de boeren en tuinders als de voedselbank klanten een goede dienst mee kunnen bewijzen. Het enige wat nodig is de >WIL< om deze solidariteit / reclame handen en voeten te geven. Als het bedrijfsleven dit plan ziet zitten, ben ik bereid om mijn kennis en tijd er aan te geven waarbij alleen ddadwerkelijk gemaakte kosten voor vergoeding in aanmerking komen.

 • agri2

  Ik heb moeite met het fenomeen voedselbank. Het is mij bekend dat er schrijnende gevallen zijn, maar de gang naar de voedselbank komt vaak meer door een budgetprobleem dan door een armoede probleem. Waarom moet goed voedsel sluitpost zijn? Er zijn vast een heleboel voedselbankklanten waar wel een mega flatscreen hangt, het laatste nieuwe mobieltje in huis ligt en iedere dag voor 10 euro aan sigaretten op gaat. Hier komt pas een flatscreen als onze oude tv het heeft begeven.

 • agratax1

  agri2. Ik kan je standpunt begrijpen en heb hetzelfde gevoel. Maar ik weet uit betrouwbare bron, dat er ook echt schrijnende gevallen zijn, van mensen die door zakelijke omstandigheden in financiële problemen zijn gekomen. in deze gevallen worden door meerdere schuldeisers tegelijk beslag gelegd tot een niveau dat er nagenoeg niets over is. Nu het fenomeen voedselbank er eenmaal is en geaccepteerd is, kunnen we als boeren en tuinders maar beter proberen er ons sociale voordeel mee te doen, in plaats van deze liefdadigheid aan anderen over te laten en daarna zelf miljoenen investeren in het verbeteren van ons imago.

 • Mels

  Verander eerst een de houdbaarheids of uiterste gebruiks datum op een product en maak de consument weer bewust van de natuurlijke houdbaarheid van diverse producten dan wordt er al de helft minder weggegooid,vertel diezelfde consument daarna dat een kromme net zo lekker is als een rechte en die appel of tomaat met een spikkel idem en leer ze dan om met restjes te koken en het probleem is opgelost.En hoe komt dit weggooiprobleem nu,nou erg simpel,de huidige generatie kent geen honger en armoe meer,die gaan 3 keer per jaar op vakantie,kopen een mega tv als ze daar zin in hebben enz enz,ze HOEVEN dus niet zuinig te doen en al helemaal niet met ETEN.

 • agratax1

  Mels ik ben het eens met je laatste reactie. Het lost niet het probleem van de groep echte armen, die buiten de boot zijn gevallen. Ik heb met mijn blog willen aangeven dat deze groep 'Voedselbank afhankelijken' voor de boeren een mogelijk is om zich als sociaal denkende en sociaal acterende groep te profileren. Een betere en goedkopere reclame kan een bevolkingsgroep zich niet wensen.

 • Mels

  Wil je als sector op die manier reclame maken is de grote vraag,het lijkt mij namelijk een beetje de omgekeerde wereld,de uiterlijke kwaliteit is niet door de consument bedacht maar door de inkopers van de grootgrutters die menen dat een product alsmaar mooier moet zijn,het liefst vierkant en dan ook nog op pallet maat want dat werkt efficient.Het blijft een natuurproduct en uit een nog niet zo heel ver verleden weet ik dat er groent en fruit in de groente winkel werd verkocht met een maar en voor een lagere prijs,toen had de minima dus nog keus,tegenwoordig zit om el product een verpakking die bijna duurder is dan het product zelf en moet het een nog mooier zijn dan het ander en is er geen kwaliteitskeus meer.

 • agratax1

  Mels niet de handel heeft de uiterlijke kwaliteit bedacht. Wij als landbouw hebben deze eisen uitgevonden om zo de concurrentie buiten de deur te houden. Maar ik wil reclame voor de sector maken door ons Sociaal betrokken te manifesteren. Misschien moeten w eons socialer opstellen dan welke regering ook. Zij delen alleen maar uit op kosten van de bevolking (anderen dus).

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.