Boerenblog

20 reactieslaatste update:10 apr 2012

Vossenjacht in de kersen?

Het was in de tweede helft van maart erg warm in Hongarije. In de kersen leek een vos aan het jagen te zijn geweest.

Een vrijdag, half maart. De thermometer geeft een temperatuur van +20 graden aan. Prachtig weer. Maar het is veel te warm voor de tijd van het jaar. Het drama van vorig jaar zit nog vers in ons geheugen: ook een warm voorjaar met in mei plots twee nachten met nachtvorst. De kersenoogst was 70 procent minder dan het jaar er voor.
Eerste kunstmestgift
Het is tijd voor de eerste kunstmestgift voor de kersenbomen. Op basis van analyses op monsters van de bodem en bladeren wordt een bemestingsadvies gemaakt. Bepaalde meststoffen kunnen via het water worden gegeven, maar de stikstofgift kan niet via water. De mestgift wordt per hectare uitgedrukt, maar dan ‘geconcentreerd’ naar de rijen waar de kersenbomen staan. Er is nu 60 kilo N per hectare gegeven. De tweede gift volgt straks in mei.
Fruitvelden omheinen tegen wild en dieven
We hebben de kersen in drie blokken: 30, 17, en 9 hectare. In Hongarije zijn fruitvelden omheind. Dit moet wild buiten houden. Dit wild is over het algemeen viervoetig, maar helaas toch ook regelmatig tweevoetig. Jawel, mensen die nieuw geplante boompjes zo mooi vinden dat ze die als souvenir van hun boswandeling meenemen naar huis. Of het zijn mensen die kersen jatten als vitamine C-bron, dan wel als grondstof voor het stoken van palinka. Kortom: een omheining is gewenst, maar niet altijd toereikend. Tijdens het strooien van de kunstmest zagen we iets wat duidt op het binnendringen van een viervoeter. Er was een groot gat gegraven in de grond. Een typisch vossengat. Het hol is nog bewoond, getuigde de sporen van een gruwelijke moord op een dier met veertjes. Een vos is een schuw dier, dus we zullen zien of we hem of haar of de familie de komende tijd te grazen kunnen nemen. Heeft iemand goede suggesties?
Twee dagen werk kost €60
De kunstmestgift hebben we dit jaar op een nieuwe wijze gedaan; met een quad en aanhangertje. Een big bag met 700 kilo kunstmest is vlotjes te trekken door de quad. En met het prachtige zonnige weer is het heerlijk werken in de openlucht. Als hoogblonde tukker met een gevoelig huidje voor de zon was het gevolg ‘s avonds dus een rode kop, alsof ik een liter wijn naar binnen had gewerkt. Alvorens efficiënte Nederlanders me voor gek verklaren, wil ik hen vragen nog efkes te wachten met hun oordeel. Het verbruik van de quad is alleszins vriendelijk: 42,5 hectare kersen (het verschil zit in hem in het feit dat 13,5 hectare vorig jaar aangeplante kersenboompjes zijn) bemesten met 17 liter benzine à 437 forint per liter, €25. Een prima Hongaarse medewerker kost ons €30 per dag, netjes op papier en alle kosten afgedragen aan de overheid. Twee dagen werk kost dus €60. Omdat ik jaren varkens heb gehouden, ben ik gewend om voor niks te werken. Dus totale kosten: €85. Valt wel mee met die inefficiëntie, toch? Voor degene die het niet met me eens is: ga ook eens lekker buiten werken in de kersengaard onder een heerlijk zonnetje. Mooi, man!

Foto

Laatste reacties

 • J@gertje

  Ik weet niet hoe in Hongarije de jacht op vossen geregeld is maar de kans dat er al jongen in de bouw zitten is aanwezig.
  Persoonlijk zou ik een schoontijd in acht nemen en wachten tot de jongen zich buiten de bouw laten zien.
  Daarna zou ik aanzitten om ze te schieten.
  Een andere optie is aanzitten tot de volwassen vossen bij de bouw verschijnen en ze afschieten waarna je de bouw uitgraaft en de eventuele jongen op een humane manier opruimt.
  Kom vooraf niet te dicht bij de bouw want dan is de kans groot dat de vossen gaan verkassen naar een andere bouw.
  Een derde optie is de vos(sen) te laten springen door een aardhondje in de bouw te sturen.
  Maar overtuig je ten allentijde dat er geen hulpeloze welpen in het nest achterblijven.

  Groet,
  J@gertje

 • agratax1

  Ronald hoe humaan is de jacht in Hongarije? Hun gebruiken moeten jouw leidraad zijn in dezen. Ik zou indien geen ethische bezwaren eenvoudig de oude vertrouwde methoden van ratten vangen nemen >uit roken<. vangen in een vangkooi kan ook maar dan zal de vos na uitlaten buiten het raster zich weer melden op termijn. Wel zeer humaan en heeft goedkeuring van onze Nederlandse dierenbeschermers, mits ook de welpen worden uitgezet zo gauw ze meerderjarig zijn.

 • J@gertje

  Agratax, zou je mij uit kunnen leggen wat meerderjarige welpen zijn?
  Moet een meerderjarige vossenwelp ook de 18 jarige leeftijd hebben bereikt, zoals bij de mens?
  In dat geval wordt Ronald er nog mooi druk mee, en dat zal vast niet zijn bedoeling zijn.
  Hij heeft het immers over 'te grazen nemen'.

  Groet,
  J@gertje

 • anti

  Ik zou jagertje uitbodigen. Deze malloot weet immers alles als het gaat over het uitmoorden van dieren. Daarom noemt hij zich ook jagertje, het verkleinwoord van natuurcrimineel. Als jagertje dan in Hongarije zou zijn aangekomen zou ik hem uitleveren aan de daar aanwzige dierenbeschermers. Dan heeft ie in 1 beurt genoeg.
  Laat deze vos toch gewoon met rust. Hij past in een ecologisch proces van eten en gegeten worden. er gebeurt geen enkele ramp als die vos gewoon zijn jongen voedt en daarna laat uitlopen. Probeer het maar eens uit.
  Jagertjes zijn er alleen nog om in een museum te zetten, ingebalsemd liefst, ze rieken nu al zo...........

 • J@gertje

  Anti,
  Wat jij allemaal met mij en mijn vrouw zou willen doen dat weten we zo onderhand wel, alleen komt er zo bitter weinig van terecht.
  Jouw fantasie is namelijk ernstig doorgeslagen.
  Maar van wat je zou MOETEN doen komt ook dit jaar weer niets terecht, namelijk samen met spotvogel ganzeneieren dompelen.

  Succes verder,
  J@gertje

 • agratax1

  Jagertje Meerderjarige welpen zijn volwassen net als bij mensen, alleen bij hun ligt dat moment op het moment van op eigen benen gaan staan. Zo gauw ze hun eigen kost bij elkaar roven zijn oud genoeg voor uitzetting.

 • J@gertje

  Bedankt voor je uitleg agratax.
  Ik hoop dat de heer Scholten er zijn voordeel mee doet.

  Groet,
  J@gertje

 • anti

  En wat jij allemaal in de natuur uitvreet met je geknal op dieren, is zo onderhand ook wel bekend. Dit noemt men natuurcriminaliteit. Die 30.000 knjv-boerkes krijgen wij ook nog wel weggetreiterd uit de natuur, die van ons allemaal is. Ook jagertje heeft zich weer geprofileerd als een meedrejarige welp, de jacht ontkomen..............jammer.

 • jan10

  De KNJV groeit lekker,pas had je het nog over 28000 .
  prima zo.

 • Mels

  De natuur is van ons allemaal lees ik hier,die natuur van jou is NEPTUUR,anti!! allemaal gemaakt met zuurverdiend belasting geld en als het eenmaal gemaakt is moeten jullie er zo nodig op zaterdag van 9 tot 15uur in wroeten en zagen en hakken,afblijven!dat is natuur.En zolang jullie dat niet kunnen blijf ook ik en velen die helder denken kunnen en niet alles vanuit hun eigen oogpunt bekijken,voor de jacht op vossen en ganzen en wat dies meer zij.Ook de vos in dit verhaal zal de kippen daar in de buurt zijn wil op leggen en ze in zijn maag laten verdwijnen nadat ie de rest van het hok heeft afgemaakt om niks.

 • ronaldscholten

  @anti. Doe me even uw adres, dan stuur ik die vos en tevens alle tweevoetige bandieten hier uit het dorp naar u toe. Dan plaatst u ze allemaal maar in uw natuurgebied. Ben ik er in ieder geval van af.

 • anti

  De vorige drie reacties komen duidelijk van mensen die niet weten wat ecologie betekent. mensen die opkomen voor de natuur worden tweevoetige bandieten genoemd. Een geweldig niveau van deze dierendoodschieters. Let wel: de hele jacht in nederland loopt ten einde, het zijn nog wat achtergrondgevechtjes, mensen worden steeds wijzer en de antipathie tegen deze verklede clowns in het veld wordt gigantisch. Slecht het kapitaal kan hen redden, het kapitaal, gestolen van de gewone man. Leve die dure heren van de knjv, misschien wel 35000, want fokken is hen niet vreemd, ook niet opden vreemde, kijk maar eens naar die vroegere beschermheer 'ene bernard'.

 • anti

  O ja, nog vergeten: laat de vos leven, een geweldig dier en veel nuttiger in de natuur als al die verklede apen in het groen.

 • J@gertje

  De enige natuur van anti zit in een bloempot op de vensterbank.
  En juist dat soort lieden willen zich overal mee bemoeien.
  Anti heeft slechts één drijfveer, dat is jagertje pesten.(zie bijdrage # 8)
  De grootste reden hiervan is veelal pure afgunst.
  Zijn bijdragen zijn van geen enkele waarde en iedere vorm van onderbouwing ontbreekt.
  Maar hij doet zijn best maar, hij maakt zich immers alleen zelf belachelijk.
  Hij laat iedereen op zijn manier zien dat dit soort gasten niet serieus genomen kunnen worden.
  En ik voel mij hier alleen maar door gesterkt.

  Groet,
  J@gertje

 • J@gertje

  Anti,
  Wat betreft die tweevoetige bandieten: lees eerst het onderwerp een goed voordat je reageert.
  Wat betreft dat 'fokken in den vreemde': ga niet op een ander afzitten geven maar kijk eerst eens naar jezelf.
  Amper twee weken geleden zou jij mijn vrouw wel even verkrachten.
  Ga a.u.b. hulp zoeken man!

  Groet,
  J@gertje

 • anti

  En die verklede aap blijft maar razen met zijn dubbelloops. Hij vundt zich de hero in de natuur. Nee, hij is zo gefrustreerd van al die kritiek op die loslopende groene apen dat hij van links naar rechts aan het slaan is. in 1 van zijn reacties geeft hij ook nog 'jachtles'. Wat een zielepoot. Je zou zo'n opa hebben, om je rot te schamen. Jonge, vriend, geef nou eens toe dat het voor de jacht helemaal voorbij is in Nederland. Ga met je dubbelloops ergens op jachtreis, maar laat hier gezonde dieren met rust. Jammer dat dieren geen jachtakte hebben.................OVER DAT FOKKE.............heeft die vent dan nog iets anders gedaan als hoeren en snoeren...........Eens komt de straf!!

 • anti

  O jaa , groen aapje.........lees #8 nog eens en dan van buiten leren, al zal dat met een iq van 65 niet meevallen. Maar zelfs met een iq van 65 kun je de doodschieterscursus halen. (Jachtcursus)

 • The Hulk

  Wat ik niet begrijp is wat dit vossenprobleem hier komt hoogtijvieren in verdomd een Hongaarse Kerselaar bovenop een zandvlooi.
  De vorst die sluipt als een vos in het ochtendgloren lijkt mij meer catastrofaal te wezen.

 • J@gertje

  Hulk
  Wat is dat nou voor een opmerking?

 • The Hulk

  Ik weet echt niet wat er verkeerd is aan een vos in een kerselaar!
  En de konijnen fazanten muskusratten fretten muizen reeen wolven wasberen aardratten aardmuizen straathonden wilde varkens en de Roma en ola zigeuners en niet te vergeten witte Hongaren??????????????? En langs Hongaarse zijde worden de buitenlanders ook als bejagend wild aanzien en is het niet dat dan als melkkoe die men iedere dag wille melken , maar allee zolang we niet moeten uitgerust worden mee het nr M14 op de rug valt het nog mee.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.