Boerenblog
20 reactieslaatste update:6 mrt 2012
Per trekker emigreren naar Canada (2)
Het avontuur van de geëmigreerde melkveehouder Eduard Bomers heeft twee weken vertraging opgelopen. Het vertrek van de boot, waarmee de Fendt 936 van Antwerpen naar Halifax wordt verscheept, is mede door de stakingen in de haven twee keer uitgesteld. Bomers hoopt dat hij vrijdag 9 maart zijn weg vanuit Halifax naar Saskatchewan kan vervolgen.
Als het goed is komt de trekker donderdag aan in Halifax. Nadat de trekker de douane is gepasseerd hoopt Eduard Bomers samen met zijn vrienden Jacob Weijers en Henk de Velde op vrijdag 9 maart te beginnen aan de ruim 4.000 kilometer lange trekkerrit naar Saskatchewan. De vrienden doorkruisen vijf provincies en twee tijdzones voordat zij aankomen op het akkerbouwbedrijf waar Bomers enkele weken geleden is neergestreken.
„Eduard is de afgelopen weken druk geweest met het op peil krijgen van zijn machinepark. Hij heeft onder meer een maaidorser en een spuit gekocht. Daarnaast is hij op zoek gegaan naar een boekhouder en heeft hij gekeken waar hij zaaigoed en kunstmest moet halen”, vertelt Henk de Velde, die woensdag 8 maart vanaf Schiphol naar Halifax vliegt.
„Eduard rijdt deze week in zijn Dodge naar Toronto om Jacob Weijers op te pikken. Zij rijden samen naar Halifax, waar ik hen woensdagavond hoop te treffen.”
Om in zijn pas gekochte Dodge te mogen rijden moest Bomers zijn Canadese autorijbewijs halen. „In die auto kon hij enkel in Saskatchewan verzekerd rondrijden. Anders had hij op zijn Nederlandse rijbewijs een auto moeten huren”, vertelt De Velde.
Rasoptimist
„Eduard is een rasoptimist”, zo omschrijft De Velde, „die denkt dat-iej in tien dagen van Halifax naar Saskatchewan kan rijden. Dat wordt een hels karwei. Het is nu in Canada maar tien uur per dag licht. De trekker kan maximaal 65 kilometer per uur rijden, maar dat is natuurlijk niet de gemiddelde snelheid. Ook de sneeuw kan van invloed zijn op de snelheid.”
Bomers, Weijers en De Velde rijden via het stedelijk gebied rond Quebec naar Montreal, waar ze huisraad van Bomers oppikken. Ze blijven in Canada en rijden dus niet door de VS naar de plaats van bestemming. „We hebben geen zin in extra plichtplegingen bij de grens, vandaar dat we ten noorden blijven van de grote Noord-Amerikaanse meren.”
De Velde blijft zelf drie weken in Canada. De eerste twee weken van zijn verblijf denkt hij nodig te hebben voor de lange trekkerrit, in de resterende tijd wil hij Bomers helpen op diens akkerbouwbedrijf. Zo moeten enkele gekochte machines nog worden opgehaald. De Velde wil daarnaast graag de 700 hectare bij het bedrijf verkennen. Hij is benieuwd naar de kwaliteit van de grond. „Ik heb er zin in. Zo’n trip maak je natuurlijk niet ieder jaar.”
Binnenkort meer over de lange trekkerrit die de drie vrienden voor de boeg hebben. De vrienden houden een website bij over hun avontuur. Die is hier te bekijken. Lees hier de eerdere blog over de emigratie per trekker.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.