Boerenblog

3 reacties

MijnAkker in Rusland

Het programma MijnAkker vergt in Rusland en Oekraïne een andere aanpak. We praten daar over bedrijven met een gemiddelde perceelsoppervlakte van 100 hectare.

Dit jaar gaan we grootschalig werken met het informatieprogramma MijnAkker in Rusland en Oekraïne. In 2010 hebben we een pilot gedaan in Rusland en afgelopen jaar in Oekraïne. De belangrijkste uitkomst was dat we een ander product moeten aanbieden dan in Nederland. In Rusland en Oekraïne praten we over bedrijven van 10.000 hectare tot enkele honderdduizenden hectares, met een gemiddelde oppervlakte per perceel van 100 hectare. Bovendien hebben deze bedrijven een heel andere manier van managen dan Nederlandse bedrijven.

 

Bewolking

Ook in Rusland en Oekraïne is bewolking een probleem, zij het minder dan in Nederland, voor de levering van data. In Nederland is MijnAkker gebonden aan 10 x 10 meter pixels, terwijl wij ervan overtuigd zijn dat in Rusland ook 250 x 250 meter pixels voor granen, mais, zonnebloemen en suikerbieten prima zal werken. De velden zijn groot en een boer met 100.000 hectare is niet geïnteresseerd of er ergens een plek van 10 x 10 meter is met onkruid. Hij wil de grote lijn weten.  Wij denken dat dat prima kan met 250 meter-pixels, dus pixels van 6 hectare. In Nederland kan dat niet, want dan zit je al bij de buurman! Een groot voordeel is dat 250 meter-pixels twee keer per dag worden opgenomen, dus de kans op een goede opname is groter. Ook verwachten we zo minder problemen met bewolking.

 

Betrouwbaar
De twee pilotprojecten hebben goed laten zien dat data als biomassaproductie, bladerindex en stikstof in blad zeer betrouwbaar zijn. Veel betrokkenen waren verbaasd dat Eleaf deze data kan leveren zonder veldbezoek. Wel werd nogmaals duidelijk dat voor de interpretatie van de beelden het noodzakelijk is de velden te bezoeken. Helaas kunnen we nog geen onkruid van gewas onderscheiden. Echter, een hoge biomassaproductie in het begin van het seizoen is vaak al een goede indicator. Ook zagen we veel bodemverschillen. Interessant was dat de verschillen in biomassaproductie vaak één op één waren te zien op een oude Google Earth-kaart. Een perceel bestond voorheen uit zes delen en deze zes delen zag je ook weer terug in de MijnAkker-data.

 

Flexibeler en goedkoper
We gaan dit jaar een aantal pilotprojecten doen met grote bedrijven in diverse regio’s van Rusland en Oekraïne. Het overschakelen naar 250 meter-pixels heeft als voordeel  dat het veel flexibeler is en goedkoper. Met dit product kunnen we tien groeiparameters aanbieden voor €1 per hectare en kennen we een minimale afname van 20.000 hectare. Terwijl bij het 10 meterproduct de minimale afname een blok van 60 x 60 kilometer is à €250.000. Als je een groot bedrijf hebt dat een beetje gunstig ligt, heb je 50.000 hectare in een blok van 60 x 60 kilometer. Dan kost het €5 per hectare. Ook is er dan geen informatie beschikbaar buiten het blok van 60 x 60 kilometer. Met het 250 meterproduct hebben we straks data beschikbaar voor heel Oekraïne en Zuidwest-Rusland, van Moskou tot Saratov tot Krasnodar. Iedereen kan dan elk moment de data kopen en geleverd krijgen.

 

Studenten gezocht
Wij gaan de bedrijven die meedoen in de pilot intensief begeleiden. We zoeken nog studenten die deze zomer hun stage of afstudeeropdracht willen doen op die bedrijven. Afgelopen twee seizoenen hebben we ook studenten gehad en dat is de betrokken studenten goed bevallen. Het is interessant om te zien hoe bij dit soort grote bedrijven de zaken geregeld zijn en wat er allemaal bij komt kijken.  Het is een mooie kans voor studenten om te zien wat het betekent om een groot bedrijf te managen en wat de uitdagingen zijn om het onder controle te houden. De ervaring leert dat er veel uitdagingen zijn en dat er nog veel verbeterd kan worden. Wij kunnen overigens nog veel van deze managers leren, want het leiden van een groot bedrijf met personeel is in Rusland en Oekraine iets geheel anders dan in Nederland. In Nederland moeten we het hebben van de details en in Rusland en Oekraïne van de massa en simpele rechttoe, rechtaan oplossingen.

Foto

 • Een blik op een perceel in Rusland vanuit MijnAkker.

Laatste reacties

 • erpelteler

  in canada was het eerste jaar van MijnAkker een teleurstelling, maar, verbetering is beloofd!

 • arnoldsteijaert

  Mooi stuk rene! gaaf om de beelden ook terug te zien de we vorigjaar gemaakt hebben! Mooie stage, voor dit jaar komt er ook vast en zeker weer iemand bovendrijven!

  succes!

 • mariahof

  Arnold,

  Ben jij de zoon/kleinzoon van Arnold, geboren in Graauw?

  Ferdy van Campen

Of registreer je om te kunnen reageren.