Commentaar

4 reacties

Gun zetmeelteler extra premie

Top up bovenop flat rate, mét herkoppeling; da’s het best voor zetmeel- én fritesteler.

De zetmeelaardappelteelt is per 2012 ontkoppeld. De telers moeten nu voor de vrije markt gaan telen. Dat wordt wennen. Tot en met 2013 behouden ze een bedrijfspremie, maar die vervalt na 2013 als het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) ingaat. Dan wordt een flat rate ingevoerd. Bedrijfspremies vervallen en de subsidiepot voor Nederland, €760 miljoen, wordt over 1,8 miljoen hectare verdeeld. Omdat ook geld naar andere projecten gaat, resulteert dat in een hectarepremie van €198 tot €283. Een gemiddeld zetmeel-aardappelbedrijf gaat er volgens een LEI-studie gemiddeld €27.000 op achteruit.

 

Zetmeeltelers balen, en eisen een overgangsregeling met een top up bovenop de flat rate tot 2020, met als tegenprestatie een herkoppeling. Telers in West- en Zuid-Nederland met frites-, poot- en tafelaardappelen gaan volgens Ciolos’ flat rate-plannen meer premie cashen. Op thema-avonden over het nieuwe GLB reageren veel kleitelers afwijzend op extra geld voor hun noordelijke collega’s. „Geld uit het noorden wordt overgeheveld naar ons. Daar kunnen we toch niet op tegen zijn.”

Als ze slim zijn, gunnen ze zetmeeltelers hun top up en nemen ze genoegen met een lagere flat rate. Mét als eis: herkoppeling. Anders is het maar de vraag of de noordelijke teler zetmeelaardappelen blijft telen. Frites-aardappelen kan ook, zeker als McCain, Lamb/Weston Meijer, Farm Frites of Aviko meer betaalt dan Avebe.

 

Als in Noord-Nederland 10 procent van de zetmeeltelers overschakelt op consumptieaardappelen, betekent dat een areaalstijging van 4.000 hectare. Zeker in een EU-aardappelmarkt waar in gemiddelde jaren al een structureel klein overaanbod van aardappelen bestaat, betekent nog eens 4.000 hectare extra een compleet verziekte markt met niet-kostprijsdekkende prijzen.

Dus, fritesteler, gun uit zelfbehoud de zetmeelteler na 2013 z’n steun, mét als eis herkoppeling. Een hoge marktprijs is meer waard dan extra tientjes hectarepremie.

Laatste reacties

 • fendtvario308

  Dan teel je toch wat anders. Iedereen moet zijn eigen broek ophouden. Straks gaat het weer slecht in de zetmeelsector en dan gaan deze boeren als nog een ander gewas telen of een variant op deze teelt (subsidie eerst wel beuren natuurlijk). De boeren die kunnen rekenen hebben de laatste jaren geinversteerd in bietenqoutum. Die verdienen daar een goede boterham mee. Die in uien niet en verzieken nog meer de uienmarkt wat overigens niet verboden is. De grondprijs is ook lager dus ze kunnen in dit gebied ook goedkoper produceren. Enz enz. red u zelf aub

 • agratax1

  Stel AVEBE kan de huidige prijs van de frites industrie niet evenaarden en de AVEBE telers gaan over tot frites aardappelen dan is deze markt in één jaar overvoerd en stort de prijs volkomen in. Het inkasseren van de ha toeslag op frites aardappelen in de kleigebieden, lijkt een leuke instrooi maar slaat op termijn als een bom in bij de consumptie telers en dan geeft de prijsdaling vele malen meer nadeel dan die paar honderd euro subsidie per ha. Laten de consumptie boeren eerst goed nadenken voor ze dit paard van Troje met gejuich binnen halen. Mijn visie is gun AVEBE deze paar euro's zodat hun leden zich verre houden van de consumptie markt.

 • Veenkloede

  Red uzelf aub. Precies. Het is meteen duidelijk wat de oorzaak is dat de akkerbouwers allemaal een andere kant op willen. Zo bereik je dus niets. Om op topgrond in de polder zonder er iets voor te doen van ca nul euro per ha naar 300 euro te gaan heeft in ieder geval niets te maken met 'red uzelf'.
  De herverderling van steun uit Brussel geeft gewoon enorme verschuivingen die nergens goed voor zijn. In normale boerentaal: diefstal.

 • martens02120

  AVBE boeren consumptie aardappelen telen??????
  Dat wordt spannend

  stöver Agrarfrost

Of registreer je om te kunnen reageren.