Commentaar

15 reacties

Triomf van de zelfrijder

Succesvolle bunkerrooiers op rupsen en goede hectaresaldi dwingen tot nadenken over volgende rooier.

De laatste weken van de aardappeloogst in Noordwest-Europa waren zwaar. Terwijl percelen niet begaanbaar waren, moesten boeren en loonwerkers er toch aan de slag. De kans op kou en vorst wordt immers met de dag groter. Hier en daar zijn huzarenstukjes verricht, waarbij een tweede trekker voor de kipper nog wel het minste was. Soms kwam ook voor de rooier een extra trekker en voor een halve kipper aardappelen stonden er soms wel drie. Maar regelmatig moest zo vaak worden schoongestoken of kwam zoveel grond in de kipper dat stoppen de enige optie was.
Tegen deze achtergrond tekent zich een triomf af van de grote zelfrijdende vierrijïge aardappelrooiers op rupsen. Die gingen door waar kleinere, getrokken machines het lieten afweten. Zeer langzaam weliswaar, vaak haalden ze 2 kilometer per uur niet, en met regelmatig stoppen voor reiniging, terwijl de oogst doorging.
Misschien is begin december een goed moment om als akkerbouwer naar die rooiers te kijken. In de modder staan ze hun mannetje en ook onder normale omstandigheden verdichten ze minder dan een getrokken tweerijer de bodem. Het effect is dan minder zichtbaar, maar als de grond droger is maken ze minder en minder verdichte sporen. Ook is geen naast rijdende kipper nodig. Een toenemende groep boeren ziet het belang van een gezonde, niet verdichte bodemstructuur voor goede gewasopbrengsten.
Nu er na het betrekkelijk goede akkerbouwjaar 2012 ruimte is om te investeren is het goed na te denken over de vraag wat de betere optie is: de afgeschreven getrokken wagenrooier vervangen door een nieuwe, eventueel met aangedreven wielen, of investeren in een inschuurlijn die de output kan verwerken van een ingehuurde vierrijer op rupsen.
Veranderingen in bedrijfsvoering, beschikbare mensen, zorg voor de grond kunnen zodanig zijn dat loonwerk van €400 à €500 per hectare per saldo aantrekkelijker is dan doorgaan met de eigen getrokken tweerijer.

Laatste reacties

 • mtsnelissen

  'Ook is geen naast rijdende kieper nodig'. Er zijn ook getrokken bunkerrooiers, welke, wanneer ze in verstek rooien, een tractor toelaten die op 'normale' banden staat. Wanneer de rooier dan ook nog is aangedreven, kun je hiermee naar onze ervaring ook erg ver, zo niet verder, komen dan met een zelfrijder.

 • sjaakhoo

  Het is nog niet zolang geleden dat de boerderij schreef over samen werken met machines. Zoveel mogelijk rooien met 1 machine. Bijna elke week werd er wel een artikel of column over geschreven. Nu op eens na 2 natte najaren zijn ze bij de Boerderij om als een blad aan de boom. We moeten nu als boer niet zelf een rooier nee we moeten een zelfrijder op rupsen.
  Hoe gaat dat spreekwoord ook weer van de beste stuurlui!?

 • Bison

  met machines samenwerken werkt niet al te goed sjaakhoo,d'r trekken er altijd een paar aan het kortste eind.

 • Noordam2

  wel eens van voortschrijdend inzicht gehoord mannen?
  mijn ervaringen met een 4 rij bunkerrooier zijn heel goed, behalve een grote capaciteit geeft het ook een stuk rust.bedrijven groeien explosief en de mechanisatie groeit mee en zo hoort het. het is ook niet meer te vergelijken met 15 jaar geleden, toen waren de rooiers klein, klein tractortje ervoor op smalle bandjes, weinig capaciteit maar dat was gewoon, echter dat kan niet meer
  daarom heeft een getrokken 4 rijer m.i. ook geen toekomst op de klei,
  moet een beer van een tractor voor liefst op 6 banden en dat komt dan voor het rooimachanisme , moeilijk!!!!
  ik ben er van overtuigd dat 4 rij bunker de standaard wordt

 • jan10

  Indedaad Noordam,als ik om mij heen hoor dat er toch nog loonbedrijven zijn die serieus naar 2r.zelfr.kijken schud ik met mijn hoofd.Wat een verspilling van arbeid, tijd en kapitaal.Jaarlijks trugkerende kwelling en dat gelt in minderematen ook voor 6r.bietenrooiers.

 • Mels

  Wat een gezwets,18 ha pootgoed weer gerooid met een rooier 2 rijig uit 1987,je moet wel rooien als het kan en niet meer willen dan de machine aankan.Al moet ik toegeven dat ik eind November in de prut bij een collega niks meer klaarmaakte omdat de zelfrijder niet langzaam genoeg kon en de de Wulf bunkerrooier wel.Het is een teken aan de wand dat er enorme bedragen uitgegeven worden voor deze machines en niemand die zich er druk over lijkt te maken.Ik kan het niet in de plus rekenen.ook niet in een samenwerking.

 • Noordam2

  dat is een kort door de bocht opmerking Mels
  wij snappen ook wel dat als je 18 ha pootaardappelen (vroeg) moet oogsten dat je dan geen grote rooiers in hoeft te zetten. bedrijven worden echter groter en is regeren niet vooruitzien??????????

 • agri2

  De aardappelen zijn dit jaar te duur om in de grond te laten, daarom hebben wij ook de loonwerker met 4 rijige rupsenrooier ingeschakeld. Maar op sommige plekken kan de rooier meer dan de grond aan kan, het zal een aantal jaar duren voordat dat weer hersteld is.

 • wbrooymans

  die kleine rooiers mogen dan voor sommige niets meer voorstellen, in de tijd dat er nog niet anders was kwamen wel ieder jaar bij iedereen de aardappelen achter de planken. en waarom toen begon je in september met rooien en was je half oktober klaar. nu begint men pas half oktober en tientallen mm regen verder omdat we zonodig de laatste kilo aardappel willen hebben. Dit soort jaren geeft gewoon aan dat plannen belangrijker is dan groot tuig in de schuur en dat je niet alles moet willen.

 • jan10

  Het weer veranderd nu een maal dus moet de teler ook mee veranderen,zeker nu de bedrijven groter worden met minder mensen moet je zorgen dat je gesteld staat,diegene die dat niet doet brand aan.Vroeger werd het land met een 2schaar geploegd,nu het zelfde land met een 4 schaar en daar hoor je niemand over. En over alles er uit rooien ,zijn we 1998 vergeten???? met onze geweldige 2 rijers.

 • Mels

  Noordam2,natuurlijk is het kort door de bocht en ik weet echt wel hoe het werkt maak je niet ongerust,mijn opmerking is waar maar de ractie van wbroymans enz daar is het mij om te doen,de discussie aanzwengelen,mensen na laten denken over de problemen die de schaalvergroting in NL vooral met zich meebrengt,het is namelijk niet eenvoudig om 100ha of meer cons.aardappels uit de klei te vissen ergens tussen half okt en half november,volgens mij is dat bij voorbaat vragen om eens in de zoveel jaar een bak ellende.Ik denk dat daar veel fout gaat,de lat van de financieringen ligt dusdanig hoog dat het risico wel genomen moet worden.Maar niemand heeft gezegd dat het zo moet,men wil het zelf.

 • Noordam2

  Mels je hebt gelijk dat, als je in oktober pas gaat oogsten
  je problemen kan verwachten. wij oogsten ong. 170 ha en beginnen in juli en streven ernaar voor oktober de laatste te oogsten. Bewust telen we nauwelijks late rassen, door de 4 rij bunkerrooier ( loonwerker) kan het wel met weinig mensen. ieder heeft zo zijn eigen systeem

 • mientje

  Het zijn machtige machines hoor die 4 rijers op rupsen, maar ze walsen de grond zo vast dat er geen druppel water meer weg wil zakken!!
  Je ziet overal water staan op het land of nu al op de ploegsnede.
  Geef mij maar een 2 rijer, die weegt ten minste 15 ton minder.

 • jan10

  Het is net als bij de bieten ,schelden op de rooier maar waar de kipper heeft gereden met ploegen een tandje trug.
  En Mientje ,ik ben blij dat het bij jouw niet onderwater staat maar hier in het gebied met alleen 2 rijers is het 1 grote bende.

 • Leo Tholhuijsen

  Zie ook: <> / Akkerbouw / Discussies / 'Na bietenrooier nu de aardappelrooier/ 'en dan op Filmpje clicken.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.