7 reacties

MijnAkker succesvol in Rusland en Oekraïne

Rene Kremers
We hebben het gewasmonitoringssysteem MijnAkker voor de Russische markt grondig aangepast. Het grote voordeel is nu de prijs en de beschikbaarheid van beelden.

Het gewasmonitoringssysteem MijnAkker is flink aangepast voor de Russische markt. We zijn overgeschakeld op een ander pixelformaat. Het grote voordeel is nu de prijs en de beschikbaarheid van beelden. Bijna elke week hebben we nieuwe opnames, waarmee je de gewassen perfect kunt monitoren. Zo krijg je heel veel informatie van wat er op het veld gebeurt. Voor sommige klanten wel eens te veel informatie.

Droogweer-excuus
Het mooiste wat ik dit jaar heb meegemaakt, was met een grote suikerbietenteler in Oekraïne met meer dan 10.000 hectare bieten. Het middelmanagement dat we bezochten, reageerde behoorlijk sceptisch op onze uitleg over de werking van het systeem. Dus maar snel naar een praktijksituatie op hun eigen velden. Toen ik aangaf dat het de uitslag van het systeem niet best was - een biomassaproductie per week van rond 600 kilo, terwijl dat minimaal 1.000 kilo moet zijn met een bladerindex van rond 2, terwijl dat rond 4 moet zijn - gaven ze aan dat ‘dat klopte, maar in juli was het erg droog en was er dus geen opbrengst’. Toen ik hen vroeg of ze dat zeker wisten en of dat de echte oorzaak was, waren ze al niet zo happy met die wijsneus uit Nederland.

Ik liet hen zien dat ze begin april een leuke biomassaproductie hadden: geen bieten, wel onkruid. Eind april was er geen biomassa, dus werd een bodembewerking uitgevoerd en gezaaid. Helaas, ze hadden pech. Eind april viel er een bak water (70 mm), dus de bodem veranderde in een modderpoel. Die modder droogde op en vormde een dikke, harde laag, waarin geen biet kon groeien. Het resultaat was dan ook dat de bieten in mei niet groeiden en het hele seizoen - ondanks een neerslagoverschot in april, mei en juni - toch een verdampingstekort lieten zien. Het water was er wel, maar het gewas kon door de beperkte beworteling niet groeien. Het klopte dat juli droog was, maar dat was niet de reden van het probleem!

De Russische heren waren zeer onder de indruk van mijn informatie, maar verwonderden zich over het feit dat zo’n mannetje hun problemen vanaf zijn kantoor in Leeuwarden kon zien. Ik was namelijk niet in levenden lijve in het veld geweest. Ook vroegen ze zich af wat die grappenmaker nog meer kon zien. Ze hebben nu echter van alles in gang gezet opdat hun baas dit niet te weten komt en het systeem niet gaat gebruiken. Droog weer in juli, dat weet iedereen. En geen opbrengst, daar komen ze nu mee weg en dat willen ze graag zo houden.

Het kan ook anders
Er zijn ook bedrijven die wel willen weten wat de problemen zijn, zodat ze deze kunnen oplossen. Met name enkele grote agroholdings zijn zeer tevreden met MijnAkker. Dit jaar hebben we een klant die met ruim 20.000 hectare mee deed. Hij heeft nu besloten met het hele bedrijf van 200.000 hectare verder te gaan. MijnAkker geeft prima data en inzicht in het proces, en mogelijkheden om vroeg in het seizoen in te schatten wat de oogst wordt. Dat is toch handig als je enkele 10.000 hectare graan hebt en die moet oogsten, opslaan en verkopen.
Met MijnAkker kan worden bijgestuurd in de teelt, zij het beperkt en vooral op lange termijn. Op korte termijn even iets aanpassen, zal niet gaan. Stel dat je dit jaar circosparose in suikerbieten ontdekt. Dat kun je met een paar tientjes oplossen. Je hebt echter 10.000 hectare, dan kost dat zomaar een paar ton. Ook middelenleveranciers kunnen in het seizoen niet leveren, want die hebben geen voorraden. Alles is op 1 mei verkocht en geleverd. Zelfs al zou je het middel krijgen, dan nog heb je geen spuitcapaciteit. Het aantal spuiten is namelijk precies gepland op basis van het aantal hectares, het aantal bespuitingen en het verwachte aantal werkbare dagen. Dan kun je niet nog een keer extra spuiten, zoals in Nederland waar een spuit bij de meeste boeren meer stil staat dan aan het werk is.

Op de lange termijn
Dit jaar zagen we in tarwe dat velden die in april regen hadden, het slecht deden tijdens de droge maanden mei en juni. Terwijl velden die in april ook te kampen hadden met droogte, het goed deden in mei en juni. In april vormt de wintertarwe zijn wortels. Als het dan regent, zorgt dit ervoor dat de tarwe lui wordt en dus geen wortels zet. Als het dan in mei en juni droog is - en dat is meer regel dan uitzondering hier -  groeit de tarwe niet, ondanks dat er vaak voldoende vocht in de bodem zit. Die zwarte aarde is net een spons vol water. Nu kunnen we niet veel veranderen aan het weer, dus of we wel of geen regen hebben in april, daaraan kunnen we niets doen. Maar de wortelgroei stimuleren kan wel, door onder meer de juiste bemestingstoestand van de bodem verzorgen, de juiste groeiregulator te gebruiken ( eentje die niet ook de wortels inkort) en een goede bodembewerking zodat het water niet blijft staan.
Al met al meer dan voldoende aanknopingspunten om de teelt te verbeteren. Als je maar wilt, en niet blijft steken in droog weer in juli, dus geen opbrengst. We hebben een mooi aantal klanten die dat niveau is ontstegen en verwachten een leuk aantal projecten te kunnen uitvoeren. Daarvoor zoeken we nog studenten. Want ondanks dat we veel kunnen zien, is het essentieel dat de velden bezocht worden om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. En wat er wel of niet gedaan kan worden om de problemen op te lossen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Rene een mooi stuk over je nieuwe bedrijfstak. Zeer interessant, nu verder uitbouwen en nu de volgende uitdaging de strakke machine planning en het feit dat de chemieboeren geen voorraad hebben de wereld uit helpen.

 • Wingssprayer

  Hallo Rene
  Mooi en duidelijk verhaal over de situaties daar. met het Wingssprayer spuitsyteem kan men enorm de efficiëntie van de bespuitingen verhogen en ook bij wind veel wind zelf op tijd spuiten. In NL goedgekeurd sinds juli met meer dan 99% minder middelen verlies. Echt een systeem voor de grootschalige landbouw. Zou je openstaan voor samenwerking, cq een bespreking daarover.
  Graag hoor ik van je
  Met vr gr.
  Harrie Hoeben
  DGA Wingssprayer B.V.
  0653226920

 • Wingssprayer

  Hallo Rene
  Mooi en duidelijk verhaal over de situaties daar. met het Wingssprayer spuitsyteem kan men enorm de efficiëntie van de bespuitingen verhogen en ook bij wind veel wind zelf op tijd spuiten. In NL goedgekeurd sinds juli met meer dan 99% minder middelen verlies. Echt een systeem voor de grootschalige landbouw. Zou je openstaan voor samenwerking, cq een bespreking daarover.
  Graag hoor ik van je
  Met vr gr.
  Harrie Hoeben
  DGA Wingssprayer B.V.
  0653226920

 • Jan Zonderland

  Rene, als jij mijn teeltadviseur zou wezen en met de boodschap zou komen dat mijn bieten last hebben van 'circosparose', dan zou ik je gelijk ontslaan. Naar mijn weten bestaat die ziekte niet maar jij bedoelt waarschijnlijk Cercospora.
  Wat mij verbaast is dat je met jou programma zou weinig op korte termijn kunt doen maar dat hangt uiteraard ook saamen met, om bij het bietenvoorbeeld te blijven, samen met de beschikbaarheid van middelen en spuitcapaciteit. Echter maakt het m.i. niet uit of je nu 10 ha bieten teelt of 10.000. In beide gevallen moet je toch voorbereid zijn op een evt ziekteuitbraak en zul je jezelf moeten verzekeren van middelen en machines om op het juiste moment (wat jou programma dan aan moet geven), een bespuiting uit te voeren. Als ik na 1 Mei geen middelen meer kan kopen dan zorg ik er wel voor dat ik die middelen voor die tijd op voorraad heb, of ik ze nu nodig heb dat jaar of niet. En of dat nu voor 10 ha of voor 10.000 ha is, maakt niet uit. Het gaat uiteindelijk om de kosten en opbrengsten per ha.

 • agropak

  Hallo Dhr Hoeben, wat zijn jullie ervaringen in gewassen zoals uien en aardappelen. Lijkt mij moeilijk om de juiste hoogte boven z'n gewas te handhaven. Wij Agropak zijn aktief in kazachstan en verkopen daar oa Vermorel spuiten, dit zijn van oorsprong Franse spuiten die we in roemenia laten bouwen.
  Mocht u belangstelling hebben neem dan even kontakt met ons op info@agropak.nl

 • CropdusterNL

  Bijna elke week nieuwe opname's lijkt me sterk Satellietdata is afhankelijk van het weer..Bewolking is dus al een probleem.Voorts kan er maar 1 opname per maand worden gegarandeerd wegens te weinig Satellieten.. Bedrijfsmanagement kan hierdoor behoorlijk in de knoei komen...

 • agroforte

  Hallo Rene,
  We hebben de indruk dat je meer georienteerd bent op Oost Europa maar ik zou graag van je weten of je misschien geinteresserd bent MIJNAKKER uit te breiden tot Brazilie.We beboeren op redelijk hoog technisch niveau 3500 ha in de deelstaat Mato Grosso do Sul met twee volledige oogsten per jaar (zomer soja en winter mais) agro.forte@hotmail.com

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.