We hebben het gewasmonitoringssysteem MijnAkker voor de Russische markt grondig aangepast. Het grote voordeel is nu de prijs en de beschikbaarheid van beelden.
Het gewasmonitoringssysteem MijnAkker is flink aangepast voor de Russische markt. We zijn overgeschakeld op een ander pixelformaat. Het grote voordeel is nu de prijs en de beschikbaarheid van beelden. Bijna elke week hebben we nieuwe opnames, waarmee je de gewassen perfect kunt monitoren. Zo krijg je heel veel informatie van wat er op het veld gebeurt. Voor sommige klanten wel eens te veel informatie.
Droogweer-excuus
Het mooiste wat ik dit jaar heb meegemaakt, was met een grote suikerbietenteler in Oekraïne met meer dan 10.000 hectare bieten. Het middelmanagement dat we bezochten, reageerde behoorlijk sceptisch op onze uitleg over de werking van het systeem. Dus maar snel naar een praktijksituatie op hun eigen velden. Toen ik aangaf dat het de uitslag van het systeem niet best was - een biomassaproductie per week van rond 600 kilo, terwijl dat minimaal 1.000 kilo moet zijn met een bladerindex van rond 2, terwijl dat rond 4 moet zijn - gaven ze aan dat ‘dat klopte, maar in juli was het erg droog en was er dus geen opbrengst’. Toen ik hen vroeg of ze dat zeker wisten en of dat de echte oorzaak was, waren ze al niet zo happy met die wijsneus uit Nederland.
Ik liet hen zien dat ze begin april een leuke biomassaproductie hadden: geen bieten, wel onkruid. Eind april was er geen biomassa, dus werd een bodembewerking uitgevoerd en gezaaid. Helaas, ze hadden pech. Eind april viel er een bak water (70 mm), dus de bodem veranderde in een modderpoel. Die modder droogde op en vormde een dikke, harde laag, waarin geen biet kon groeien. Het resultaat was dan ook dat de bieten in mei niet groeiden en het hele seizoen - ondanks een neerslagoverschot in april, mei en juni - toch een verdampingstekort lieten zien. Het water was er wel, maar het gewas kon door de beperkte beworteling niet groeien. Het klopte dat juli droog was, maar dat was niet de reden van het probleem!
De Russische heren waren zeer onder de indruk van mijn informatie, maar verwonderden zich over het feit dat zo’n mannetje hun problemen vanaf zijn kantoor in Leeuwarden kon zien. Ik was namelijk niet in levenden lijve in het veld geweest. Ook vroegen ze zich af wat die grappenmaker nog meer kon zien. Ze hebben nu echter van alles in gang gezet opdat hun baas dit niet te weten komt en het systeem niet gaat gebruiken. Droog weer in juli, dat weet iedereen. En geen opbrengst, daar komen ze nu mee weg en dat willen ze graag zo houden.
Het kan ook anders
Er zijn ook bedrijven die wel willen weten wat de problemen zijn, zodat ze deze kunnen oplossen. Met name enkele grote agroholdings zijn zeer tevreden met MijnAkker. Dit jaar hebben we een klant die met ruim 20.000 hectare mee deed. Hij heeft nu besloten met het hele bedrijf van 200.000 hectare verder te gaan. MijnAkker geeft prima data en inzicht in het proces, en mogelijkheden om vroeg in het seizoen in te schatten wat de oogst wordt. Dat is toch handig als je enkele 10.000 hectare graan hebt en die moet oogsten, opslaan en verkopen.
Met MijnAkker kan worden bijgestuurd in de teelt, zij het beperkt en vooral op lange termijn. Op korte termijn even iets aanpassen, zal niet gaan. Stel dat je dit jaar circosparose in suikerbieten ontdekt. Dat kun je met een paar tientjes oplossen. Je hebt echter 10.000 hectare, dan kost dat zomaar een paar ton. Ook middelenleveranciers kunnen in het seizoen niet leveren, want die hebben geen voorraden. Alles is op 1 mei verkocht en geleverd. Zelfs al zou je het middel krijgen, dan nog heb je geen spuitcapaciteit. Het aantal spuiten is namelijk precies gepland op basis van het aantal hectares, het aantal bespuitingen en het verwachte aantal werkbare dagen. Dan kun je niet nog een keer extra spuiten, zoals in Nederland waar een spuit bij de meeste boeren meer stil staat dan aan het werk is.
Op de lange termijn
Dit jaar zagen we in tarwe dat velden die in april regen hadden, het slecht deden tijdens de droge maanden mei en juni. Terwijl velden die in april ook te kampen hadden met droogte, het goed deden in mei en juni. In april vormt de wintertarwe zijn wortels. Als het dan regent, zorgt dit ervoor dat de tarwe lui wordt en dus geen wortels zet. Als het dan in mei en juni droog is - en dat is meer regel dan uitzondering hier - groeit de tarwe niet, ondanks dat er vaak voldoende vocht in de bodem zit. Die zwarte aarde is net een spons vol water. Nu kunnen we niet veel veranderen aan het weer, dus of we wel of geen regen hebben in april, daaraan kunnen we niets doen. Maar de wortelgroei stimuleren kan wel, door onder meer de juiste bemestingstoestand van de bodem verzorgen, de juiste groeiregulator te gebruiken ( eentje die niet ook de wortels inkort) en een goede bodembewerking zodat het water niet blijft staan.
Al met al meer dan voldoende aanknopingspunten om de teelt te verbeteren. Als je maar wilt, en niet blijft steken in droog weer in juli, dus geen opbrengst. We hebben een mooi aantal klanten die dat niveau is ontstegen en verwachten een leuk aantal projecten te kunnen uitvoeren. Daarvoor zoeken we nog studenten. Want ondanks dat we veel kunnen zien, is het essentieel dat de velden bezocht worden om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. En wat er wel of niet gedaan kan worden om de problemen op te lossen.