Boerenblog

1 reactie

Winters Burundi

Afgelopen weken was ik in Burundi voor deel twee van het plattelandsproject. Bij aankomst bleek het er veel droger dan ik had verwacht.

Burundi ligt net ten zuiden van de evenaar, in de tropen. Bij navraag bleek dat het er vroeger meer regende dan nu in de wintertijd. Maar sinds het oerwoud zo goed als verdwenen is, is het klimaat veranderd. In de acht zomermaanden regent het nog elke dag, maar in de winter is het droog en heet (meer dan 30 graden) en geen regen van betekenis.

Hakselen
Het project is opgestart. Het dorp heeft één koe gekocht met Frison-afstamming. Kosten: €1.000. Er is één hectare gras geplant met Trypsacum laxum. Kosten: €600. Per hectare worden 60.000 wortelstokjes gepoot, de rijafstand is rond 50 centimeter en in de rij 30 centimeter. Dit betekent dat de planten behoorlijk uitstoelen. Daar komt bij dat ze minstens 60 centimeter hoog worden.

Ik stel voor het gras te hakselen in hapklare brokken voor de koeien. Dit gebeurt niet, want iedereen gaat er vanuit dat de koe het wel klein krijgt. We zullen zien hoe het afloopt. Ik zal in elk geval een foto van een hakselbak uit de Nederlandse oudheid sturen. Dan zien ze maar wat ze ermee doen.

Projecten
Deze keer bezoek ik ook andere projecten van Consedi, waaronder twee resocialiseringsprojecten voor war children (oorlogskinderen) en voor door de burgeroorlog ontheemde mannen en vrouwen. Deze projecten hebben naast scholing en groepsgesprekken tot doel dat mensen via werk weer hun eigenwaarde terugvinden. Dat werk bestaat grotendeels uit het produceren van eigen eten en het maken van meubels, klein huisraad en souvenirs.

Op één van de projecten zijn 240.000 planten gekweekt om de steile heuvels te herbeplanten, zodat de erosie gestopt wordt en de hellingen weer vruchten en veevoer leveren. Al met al kost dit project €20.000 per jaar aan begeleiding en materiaal.

Palmolie winnen
Naast deze plantenkwekerij wordt er nog op heel primitieve wijze palmolie gewonnen uit palmbomen. De palmpitten worden in een oliedrum gekookt en daarna in een andere drum met uitloop verwarmd. De pitten worden net zo lang verhit en geroerd tot de olie er uit is. De Burundi gebruiken de vaste restanten van de pitten na drogen als brandstof voor de kookpotten. Bakstenen worden in de zon gebakken. Hoe economisch en CO2-neutraal wil je het hebben?

Geld verdienen
Ik weet het, er is nog geen productie van het landbouwproject. Echter, we hebben wel vast een plan gemaakt voor een plattelandsontwikkelingscoöperatie, met als doel zowel de landbouw als de ambachtelijke activiteiten in het dorp te stimuleren. Dit doen we door onder meer het gebruik van microkredieten mogelijk te maken. Hiervoor moet de coöperatie zo veel mogelijk optreden als investeerder of borgsteller, zodat de kans van slagen zo groot mogelijk is. Deze coöperatie stelt zich tevens ten doel de afzet te regelen, en wel zo dat er zo weinig mogelijk handelskanalen tussen zitten. Als boeren weten we maar al te goed wie in de keten goed geld verdient en wie op een houtje moet bijten.

Foto

  • Kookpot om palmolie uit de pitten te koken. Gestookt met afval van de palmvruchten, nadat de olie is gewonnen.

  • Zakjes worden gevuld met zand. Deze dienen als plantpotje.

  • Palmpitten zoals ze van de boom komen.

  • Door de zon 'gebakken' stenen voor huizenbouw.

Eén reactie

  • ed12345

    Han super intressant werk wat je daar doet en mooie reportage met bijbehorende foto's

Of registreer je om te kunnen reageren.