Boerenblog

5 reacties

Invasie van Nederlanders

Over enkele weken komen elf tijdelijke medewerkers, van wie acht Nederlanders, vanuit Europa meehelpen met de wintergraanoogst. Indien we niet met oponthoud te maken krijgen, verwachten we in drie weken tijd 8.000 hectare te oogsten.

8.000 hectare in drie weken oogsten komt neer op gemiddeld 100 hectare per dag per maaidorser. Zoals gebruikelijk in de praktijk zal het wel wat langer duren, want de oogstmaand is hier ook de regenmaand. Het kan dus best dat we net als in 2010 met kerst nog aan het oogsten zijn.

Nieuwe, onervaren groep
Het is altijd spannend om met een nieuwe, onervaren groep naar het te oogsten perceel te rijden. Sommige jongens hebben nog nooit op een maaidorser gereden. Tot mijn verbazing doet een onervaren iemand het na een paar dagen soms beter dan iemand met ervaring. Maar eigenlijk is het logisch. Sturen hoeft niet op de maaidorser, dat gaat al jaren hoofdzakelijk met gps. Afstellen gaat in principe met het standaard computerprogramma, waarna de fijne afstelling op advies van een ervaren persoon aangepast wordt.

Goed voorbereid
Dit jaar hebben zich ook twee Duitse jongens aangemeld. Die doen het natuurlijk ´grundlich´. Nadat ze te horen kregen dat we met New Holland-maaidorsers werken hebben ze via de school gereld dat ze een cursus bij New Holland konden volgen.

Te weinig bekwame monteurs
Goede lokale monteurs vinden is hier een ramp. De mensen die goed willen verdienen zijn allemaal in het binnenland bij de mijnen aan het werk. Zodoende is een reparatie door een dealer vlak bij een hachelijke zaak. Je weet nooit wanneer en hoe gerepareerd wordt. Vorig jaar oktober zou de John Deere-dealer even onze John Deere-trekker met problemen in de versnellingsbak repareren. Hij had echter zoals veel mechanisatiebedrijven te weinig monteurs en werd de reparatie week na week uitgesteld. De trekker was ondertussen niet te gebruiken.
Pas na vijf maanden had de dealer tijd om er aan te beginnen. Nadat de monteur de versnellingsbak uit elkaar gehaald had, kon hij niets abnormaals vinden. Er zat niets anders op dan de versnellingsbak weer in elkaar zetten en afwachten of het probleem verholpen was of een geheel nieuwe monteren. Met tegenzin hebben we voor een nieuwe gekozen. Indien ik dat had voorzien was het goedkoper geweest een monteur uit Europa te laten overvliegen. Bovendien was de kans dan groter dat hij de fout had kunnen vinden.

Goede naam
Nederlandse bedrijven beginnen hier een goede naam te krijgen. Vorige week had de Condor-spuitmachine, geleverd door een bekend bedrijf uit Steenwijk (Ov.), een probleem met een oliekoeler. Zoiets gebeurt natuurlijk op vrijdagmiddag. Na een telefoontje naar Steenwijk konden we echter al op maandagmorgen de oliekoeler in Brisbane in ontvangst nemen. Die Condor moet hier wel wat harder werken dan op de meeste plaatsen in Nederland. Met een gebruikelijke rijsnelheid van 20 tot 25 kilometer per uur schiet het goed op.

Foto

Laatste reacties

 • ed12345

  Gerrit hoe ziet bij jouw de oogst eruit niet te droog of te nat geweest Hier bij ons in oost canada is het over het algemeen een erg droge zomer geweest met heel goede graanopbrengsten en ik schat gemiddeld 80% oogst voor soya en mais Hoe gaat het met je zelf hopelijk alles goed bij ons gaat alles goed al beginnen de jaartjes toch wel te tellen Hoop weer gouw iets van je te horen

 • Aukevw

  Waar is dit ?

 • G. K.

  Ed
  Na de overvloedige regen in begin van seizoen verwachte ieder een super opbrengst, echter vanaf juni heeft het niet meer geregend en nu is de verwachting een gemiddelde opbrengst van omstrekks 3 ton tarwe/ha . er zijn echter ook grote gebieden met geen opbrengst door vorstschade begin September.Deze zijn nu meestal gemaaid voor hooi.
  Met mij gaat het goed, echter het blijft een angstig idee dat je leven afhangt dat ingeplante chipje. Echter de specilisten gaven me mijn rijbewijs en vliegbrevetten snel weer terug. 'No worries mate'
  Auke: de boerderijen liggen omstreks 500 km zuidwest van Brisbane en 50 km Noord van Moree NSW

 • j.p.rijpma@hotmail.com

  Hallo Gerrit,

  Hoe bevalt de Condor spuit? Is de machine robuust genoeg voor hoge rijsnelheden? In Rusland rijden we ook 20-30 km/u met zelfrijders en wij zijn op zoek naar een alternatief voor JD en Challenger... en Rusland is niet zo vlak als uw landerijen.

  gr, Jan Pieter

 • van Giessen Plants

  Gerrit,

  nog de allerbeste wensen voor het komende jaar!
  ik ben onder de indruk van jou enorme bedrijvigheid, een van mijn vrienden is bij jou aan het werk geweest en had heel wat te vertellen door de telefoon.
  het is dat zelf een aarbeienplantenkwekerij heb, anders had ik zeker ook een seizoen bij jullie willen meedraaien. ik kom zeker nog een keer bij je kijken als de mogelijkheid zich voor doet, stuur Nico snel weer naar Nederland als bij jullie het werk klaar is want al mijn werknemers vragen waar onze Nico gebleven is!
  veel succes met het komende groeiseizoen

  Jan-Willem van Giessen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.