Boerenblog

2 reactieslaatste update:15 feb 2012

Hoe landbouwgrond verdelen?

In Hongarije is een discussie gaande hoe landbouwgrond te gaan verdelen. Toen Hongarije in 2004 toetrad tot de EU is afgesproken dat buitenlanders tot 2011 géén Hongaarse landbouwgrond konden kopen.

In de tussentijd is die periode verlengd tot 2014. Maar wat mij betreft blijft dat verbod van kracht. Bovendien wordt het tijd dat de landbouwgrond die in eigendom is van de overheid eerlijk wordt verdeeld onder de mensen. Laat me dit uitleggen.

 

Na het communisme

In 1989 verdween het communisme. De grond die de communis-ten tot dan hadden gestolen van de burgers, werd in de loop van de jaren negentig zo veel mogelijk teruggeven aan de rechtma-tige eigenaren. De Hongaarse overheid bleef eigenaar van vele honderdduizenden hectares grond. In een recente weblog heb ik al vermeld dat deze grond vaak werd doorgeschoven naar ‘de politieke vrindjes’. Akkerbouwers met 1.000 hectare huurgrond zijn absoluut geen uitzondering. Ze kregen deze grond vaak voor een habbekrats in hun bezit. Vanaf 2004 komt daar jaarlijks een hectare toeslag als fantastisch cadeau bovenop. Als je 1.000 hectare grond hebt gekregen, vang je jaarlijks tonnen aan toeslagen. Dit soort figuren kunnen hun bedrijf laten groeien met middelen die ze in feite gewoon gejat hebben. Bij ons in het dorp bezitten twee mensen 90 procent van de landbouwgrond. De één zat in de privatiseringscommissie, de ander is een nog grotere jandoedel. Dit maakt de opkomst of het doorgroeien van familiebedrijven bij voorbaat een erg moeilijke zaak.

 

Prima zaak

De huidige regering is dit ook een doorn in het oog. Daarom gaat ze proberen families met meer dan 1.200 hectare grond (gehuurd dan wel eigendom) uit te sluiten van grond die in eigendom is van de overheid. Dus die families zijn kansloos bij het afsluiten van nieuwe huurcontracten. Prima zaak. Verder wil de regering er voor zorgen dat degene die nu landbouwgrond van de overheid huurt, niet per definitie de hoogste prioriteit heeft bij het verlengen van het contract. Prima zaak. De huidige regering wil meer Hongaarse familiebedrijven de kans geven een boterham te verdienen in de landbouw. Prima zaak. Tevens zal ze er alles aan doen te verhinderen dat in 2014 landbouwgrond in handen van buitenlandse investeerders valt. En dat is een prima zaak!

 

Opmerkingen

Nu zullen bij diverse lezers van deze weblog de nekharen recht overeind gaan staan. Opmerkingen als: ‘deze familiebedrijfjes zijn veel minder efficiënt dan de grote akkerbouwers’ en ‘Nederlanders kunnen veel beter akkerbouw bedrijven dan een Hongaar’. Ik ken al die opmerkingen van de superieure Nederlander. Ik hoor het ze al zeggen: “Maar Ronald, de wereldbevolking gaat groeien naar 9 miljard mensen en die moeten gevoed worden’. Ja, dat weet ik ook wel. Maar moet die Nederlander dat dan gaan doen op Hongaarse grond en vervolgens de tarwe verkopen aan de Aziaten? Nee.

 

Rare gedachte?

Verplaatst u zich eens in de beleving van de plattelands-Hongaar die graag 10, 20 of 50 hectare grond wil bewerken omdat hij daarmee zijn boterham wil verdienen. Die Hongaar wil na eeuwen overheersing (Turken, Habsburgers, communisten, vrienden-van-de-communisten) eindelijk weer zijn of haar Hongaarse grond. Waarom zou die grond anno 2014 weer aan een nieuwe overmacht -de buitenlandse investeerder met veel geld - worden gegeven? Rare gedachte van mij? Volgens mij valt dat mee, mits u zich kunt verplaatsen in de situatie van een ander.

 

Rus koopt grond in Flevoland

Denkt u zich eens in dat een steenrijke Rus die niet van voetbal houdt geen Engelse voetbalclub koopt, maar voor de gein 1.000 hectare grond in de Flevoland. Dat kan hij makkelijk. Gelukkig voor u wil hij dat niet, want de grond in Rusland is goedkoper. Bovendien is hij waarschijnlijk zo rijk omdat hij een vrindje van Poetin is en dus toch wel aan landbouwgrond komt. Maar zou dit wel gebeuren, dan zou dat toch een kleine volksopstand geven.
Ander voorbeeld. Smithfields komt naar Deurne en gaat daar een gesloten varkensbedrijf met 10.000 zeugen starten. Ik schat zo in dat Nederland op zijn achterste benen staat als dit zou gebeuren. Brabantse varkensbaronnen die in Overijssel stallen willen bouwen, worden al met pek en veren overladen de deur gewezen, laat staan een echte buitenlander. Ik bedoel maar…

De boodschap van deze weblog is: Hongaarse grond eerlijk verdelen onder de Hongaren.
Hajrá Magyarország! (= hup Hongarije!)

Laatste reacties

  • lonic

    helemaal mee eens

  • agratax1

    Ronald wij als Nederlandse boer, ja zelfs de Europese boer zal niet het eten behoeven te maken voor de Chinees. Te duur. De Chinezen organiseren via land grab (moderne kolonialisatie) hun productie gronden zo dicht mogelijk bij huis en in landen waar de verwerving eenvoudig is (Afrika bv) en laten de lokale mensen de keus,werken voor Chinese prijs of er komen Chinezen (er zijn 1,3 miljard) om de klus te klaren. Als we in Europa niet oppassen zijn wij de toekomstige kolonie (win gewest zijn we al) van Azië.

Of registreer je om te kunnen reageren.