Boerenblog

laatste update:14 feb 2012

Donkere wolken, maar geen drup

Alweer een keuze maken: Taiwan of maralfalfa? Daarna poten en wachten op regen.

Carlos’ vader heeft een loonbedrijf dat zijn bestaansrecht voornamelijk ontleent aan land klaarmaken, zaaien en combinen. De loonwerkers hebben veel gras en rijst in de buurt gezaaid, de laatste 30 jaar zo’n 1.000 hectare. Het was me dus al gauw duidelijk wie het gras zou gaan zaaien. Hun manier van werken verschilt niet veel met die van de rest van de wereld. Het enige rare is dat ze alles met de kunstmeststrooier zaaien, terwijl ze wel een echte zaaimachine hebben staan. De pijpjes willen nog wel eens verstoppen en het resultaat met de kunstmeststrooier is veel beter, luidt hun antwoord. Een keer met de grote schijveneg, vervolgens met de kleine schijveneg, daarna met de kunstmeststrooier er overheen en vervolgens nog even licht inwerken met de kleine schijveneg.

 

Taiwan of maralfalfa?

Omdat het gras hier van een niet al te goede kwaliteit is, het komt niet in de buurt van Engels raai, wilde ik ook een maaigras planten. Zo heb ik voor de droge periode genoeg silage. Dat heeft een hogere opbrengst en een hoger eiwitpercentage. In een vorige blog schreef ik al eens over maralfalfa. Dat wil ik hier op de hogere gronden planten, want op de lagere gronden verzuipt het. Ik heb een hoekje op het land met maralfalfa, maar na de eerste oogst wil het haast niet verder groeien. De vader van Carlos vertelt me dat ik beter Taiwan kan poten. Ik heb zijn veldje bekeken en kwam tot dezelfde conclusie. Ik heb maralfalfa nog niet afgeschreven, maar nu poot ik eerst Taiwan. Dezelfde beslissing als met het gras; laat ik eerst maar iets poten wat gegarandeerd goed groeit. Taiwan is er in de kleuren groen en in paars. Groen is volgens de buurt beter resistent tegen de droogte en heeft een langer oogstmoment, terwijl paars meer eiwit heeft. Maralfalfa is in theorie beter dan Taiwan, maar ook veel gevoeliger. Om een goede productie te halen moet ik beregenen en bemesten. Maar hoeveel? Dat zal ik moeten uitproberen en dat ga ik ook zeker doen als ik eenmaal in productie ben.

 

Weersvoorspellingen

Carlos noemde zo een aantal mensen die Taiwan hebben staan en dat wel willen verkopen. Dat was in augustus. Ik was nog lang niet zo ver om te kunnen poten. Bovendien zitten we hier dan midden in de droge periode, wat niet erg bevordelijk is. Helaas kennen we El Niño en La Niña hier ook. Sinds de laatste, mischien wel drie jaar geleden, is het erg droog. Dat wil zeggen dat de droge periode langer duurt en er minder regen in de regenperiode valt. De droge periode vormt een steeds groter probleem voor de veehouders, ook in het Noorden.
Tegen de tijd dat ik wilde poten, zijn we actief gaan zoeken. Vier lange middagen rondrijden en zeker 100 liter benzine verder hadden we alleen verdroogt of door koeien vertrapt of te kort plantmateriaal gevonden. De volgende dag hadden we toch beet. We vonden een heel klein hoekje groene Taiwan, 2 are, waar redelijk tot matig plantmateriaal op stond. Het is niet genoeg, maar we kunnen beginnen. Alles leek erop te wijzen dat het aan het eind van de week zou gaan regenen. Na flink te hebben doorgewerkt, hadden we er op een zaterdag alles in zitten. Donkere wolken hingen ons al een tijdje boven het hoofd, dus die regen zou wel vallen. Helaas, pas 16 dagen na het poten heeft het geregend. In de tussentijd hadden we te maken met recordhoge temperaturen en volle zon.

 

Nog steeds geen plantjes

Na die regen kwam er iets boven de grond uit, maar op 1 hectare waren het nog geen 100 plantjes. Ik dacht dat kan opnieuw geploegd worden, de stengels zijn verbrand. Zes weken na het planten komen er nog steeds plantjes boven. Ik ben wat aan het graven geweest en er zitten nog steeds groene uitlopers onder de grond. Een goed resultaat wordt het niet, maar ik laat het niet meer omploegen. Inmiddels heb ik meer plantmateriaal gevonden. Een boer uit de buurt kwam vorige week langs en adviseerde me om te gaan poten. “Ik ga ook poten, er komt allemaal regen aan”, zei hij. Ik adviseerde hem om eerst maar die regen af te wachten. Al twee maanden kijk ik op internet en er klopt werkelijk niks van de voorspellingen.

Foto

  • Met de kleine schijveneg het land zaaiklaar leggen.

  • Gras zaaien met de kunstmeststrooier. Op de achtergrond het bos dat dient als schuilplaats voor vee en wilde dieren.

  • Plantmateriaal Taiwan. Het loof geeft veel problemen.

  • De locale transportondernemer staat alweer klaar.

  • Vervolgens wordt het gras op verschillende plaatsen op het land gelost.

  • Met een bult gras op de schouder de trap opklimmen.

  • Nog een laatste ronde palen en wortels zoeken alvorens we met het voren maken beginnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.