Boerenblog

20 reacties

Land van zon, zand en boeren (5)

Geen verstand van de landbouw, maar wel een cola-distributienetwerk benutten voor boerenproducten.Slim!

Na de eerste dag alles gezien te hebben, volgt dag twee. We spitten de hele productie door onder leiding van de financieel-directeur. Hij heeft net als de algemeen-directeur een week eerder de behoefte getoond om te weten hoe je landbouw bedrijft. Beiden komen niet uit de landbouw, maar willen hun handelsactiviteiten verbreden. Hun geld komt uit de distributie van Coca Cola op 13.000 verkooppunten in het land. Ze fungeren als importeur, distributeur en transporteur. Zij kennen alle supermarkten in hun gebied en willen er naast Coca Cola nu hun eigen groenten en zuivel gaan verkopen. Naast kratjes fris kunnen immers ook kratjes groenten en aardappelen of kaas meerijden.

Open discussie

Hier tref ik geen agronoom die zich, zoals gebruikelijk, verdedigt door te zeggen dat ‘onze technologie niet past in hun klimaat’. In plaats van steeds ‘nee’ te roepen – de Russische benadering – ontstaat er een open discussie. Ik heb het gevoel dat we in korte tijd veel belangrijke informatie hebben uitgewisseld. Over de vruchtwisseling bijvoorbeeld en over de productieplanning om watertekort zo veel mogelijk te voorkomen. Waarom zou je geen pootgoed telen op die percelen waar halverwege de zomer een watertekort ontstaat? Pootgoed hoeft dan niet meer te groeien, terwijl andere gewassen dan juist hun maximale waterbehoefte hebben.

Minder behoefte aan water

Dit seizoen is de waterbehoefte gelukkig minder groot dan anders. Afgelopen week heb ik nog contact met de directeuren gehad. Ze vertelden dat het weer voor hun begrippen tot nu toe meer dan goed was; veel regen. Normaal valt er na de sneeuw nauwelijks of geen vocht meer uit de strakblauwe hemel met een immer meedogenloos brandende zon.

Melkveetak verbeteren

Nu de plantaardige productie op de rails staat en de cola-boeren de bewaring en verwerking ervan redelijk onder de knie hebben, komt volgend jaar een nieuwe uitdaging. In 2012 willen de heren de melkveetak optimaliseren. Hun filosofie is ook hier een realistische. Ze willen eerst zorgen dat ze de gezondheid en de productie van de huidige veestapel, die 70 tot 80 dieren telt, goed onder de knie krijgen. Pas daarna willen ze deze uitbouwen tot 200, 400 of eigenlijk zoveel dieren als mogelijk en wenselijk is.

Anders dan de Russen

Ook hier dus een andere benadering dan de Russen. Die investeren in grote koppels koeien met moderne stallen en machines om vervolgens tot de conclusie te komen dat er geen mensen zijn met enig gevoel voor melkkoeien en ruwvoer-kwaliteit. Je hoeft niet te raden naar wat er dan gebeurt. In een mum van tijd klapt de productie en de diergezondheid in elkaar. De tochtigheid wordt niet opgemerkt en het rantsoen maakt de dieren eerder ziek dan dat ze er melk van geven. We kennen allemaal de blogs van Bert van Lier en er is geen woord van gelogen. Gelukkig is het bij deze cola-boeren in Kazachstan anders!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Laatste nieuws uit het noorden. Gematigd klimaat deze zomer, voldoende regen en temperatuur rond 20 C. Graan oogst stevent af op ca. 2,5 ton / ha normaal 1 ton / ha. Normaal beregende gewassen zullen het niet zoveel beter doen dan andere jaren, maar de kosten zijn wel lager.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Han graag bij je reportages meer foto's .Van Bert en Arie zal je mischien al weten dat ik zeer geintresseert ben in hoe het er daar in de oude USSR toe gaat en uit ziet Han hier was in west Canada het ook niet ongebruikelijk 1 tot 2 ton per ha tarwe te oogsten maar dat is nu door kunstmest en b.v. de stikstof NH4 al in het najaar in te werken veel verbeterd 4 en 5 ton zijn geen uitzonderingen meer al blijft regen de belangrijke factor

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ed Bakker,

  Wat voor foto's zou je willen hebben. Ik woon er toch en we hebben ook wat akkerbouw erbij.
  Han mag me email ook wel aan jou geven of Doetichem als die dit lezen.

 • no-profile-image

  Han

  Ed. Niemand had in mei gedacht dat er zoveel regen zou vallen. Bemesting dus voor de gebruikelijke 1 - 1,5 ton. Vorige jaar had de grootste graanboer in de wereld, die in dit gebied ca. 800.000 ha beheert < 1 ton / ha geoogst per ha (verlies van Euro 200 / ha = ca. 1,3 ton / ha).
  Ik heb het plan om als afsluiting een foto serie te plaatsen als de redactie hiermee instemd. Anders plaats ik ze misschien wel op het web en stuur aan gegadigden het adres.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Han, jij maakt tenminste nog eens wat mee. ''s'Lands wijs s'lands eer'' zeggen wij dan, maar goed ik heb ook begrepen dat Kazachstan een land is rijk aan schakeringen/verschillen. Mogelijkheden zijn er ook, maar het klimaat is toch wel extreem he ?. Als ik op de landkaart kijk is KZ zo groot als west-Europa, maar hoeveel inwoners zijn er ?. Zijn er ook veel kleine boeren die zichzelf en nog enkele buren van voedsel voorzien ? En s'Werelds grootste Graanboer 800.000. ha akkerland, dat vergt een organisatie om bang van te worden!!!... Eerlijk gezegd gaat er veel boven mijn pet (?). @Jeroen ben je verhuist naar Rusland ?, of hebben jullie daar een Filiaal ?. groeten allemaal.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet. KZ heeft ca 15 mljoen inwoners. De grootste boer van de wereld heeft ook nog 700.000 ha in Rusland onder de ploeg (1,5 milj. ha dus). Er zijn kline bedrijven, die voor lokale markten produceren, maar hoeveel dat is in procenten ik zou het niet weten. Piet organisatie van die grote boerderij is niet anders dan van jouw bedrijf, dit bedrijf bestaat uit verschillende eenheden verdeelt over het land en met eigen directies. Vergeet niet dat tijdens de communisten er in Rusland en KZ ookal eenheden van > 100.000 ha waren, ze zijn het dus gewend om groot te denken

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Piet ben verhuisd.
  Zit nu op een tijdelijk project in Rusland.

 • no-profile-image

  koetje

  Stond die grootste graanboer van de wereld niet te koop?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Koetje boe ja ofwel hij heeft wat financiele probleempjes.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen de problemen zijn opgelost door RBS en Ing, maar vooral Rabo. Zie Rabo is lief voor boeren als ze groot zijn. Waar zit je in Rusland?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Zit 1000 km Oost van Moscow.
  Erg uitgebreid bedrijf in vele takken van sport en verwerking.
  Is een 3 maanden optie.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Han, bedankt voor de toelichting. RBS hadden die wat met ABN-AMRO, of vergis ik mij ? Tja Rabo heeft nog wat te besteden, waarschijnlijk is het land meer waard dan de certificaten van de Lehman-Brothers (?). @Jeroen, je bent een echte avonturier!!!... Een 3 maanden optie schrijf je, heeft het nog iets met de land-, en tuinbouw te maken ?. Mis je de ukrainsche dames en koeien niet???... Wanneer komt je eerste blog ?. groeten.

 • no-profile-image

  Jeroen

  3 maanden contract. Koeien,varkens,kassen,slachterij,melkfabriek,kaasfabriek,winkels,akkerbouw,restaurants. Dus de hele keten in eigen hand.
  Missen ja, maar van dat kan ik niet alleen leven :D En hier weer hele andere omstandigheden met nieuwe stallen, alles toekomst gericht.

 • no-profile-image

  koetje

  Jemig Jeroen,alles in eigen hand,die Russen lopen mijlen voor op ons hier.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dat dacht ik ook @Koetje, @Jeroen, vertel eens wat, ik wil graag nog wat leren !!!... Zoals @Han reeds vermelde dat de limonade distribiteurs hun assortiment verruimen met land-, en tuinbouwproducten. Maar wat Jeroen aangaf wordt de hele tussenhandel buiten spel gezet. Is het co-operatief of particulier Jeroen???... Het grootste voordeel in Rusland is het feit dat zij nog niet zelfverzorgend zijn. Slimme jonge mensen kunnen daar hun zakken vullen!!!...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Koetje boe, klopt wel, ze kunnen het wel.
  We hebben slachterij die van ons zelf in koopt en van andere. Melkfabriek eigen melk en van andere. Kaasfabriek volgend jaar zelde. Varkens zie slachterij>winkel>restaurant>eigen akkerbouw plus straks nieuw krachtvoerfabriek. Kassen ook voor winkels>restaurant. Straks misschien stierkalveren ook opfokken. Varkens 7.000 zeugen als ik me niet vergis plus vleesvarkens, eigen afzet. En ga maar door.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi jongens. Wie zegt dat alles in één hand meer oplevert dan onder kostprijs in kopen en daarna verwerken en verkopen in eigen winkel? Ik ken bedrijven in Rusland die met slachten en retail geld verdienen en met de varkensfokkerij geld verliezen ten opzichte van aankoop karkassen. Het alles in één hand in Rusland heeftniet alleen als doel VEEEl te verdienen. We moeten begrijpen, dat er geen fatsoenlijke verwerking is op veel plaatsen of dat je hier genaaid wordt door valse controles en te lage percentages (vet, eiwit of weeg verschil etc.) hier heb ik mooie staaltjes van gezien bij het melk onderzoek bij een russische fabriek en bij Campina zelfde melk ieder een monster en bij Campina 1 % vet en o,6 5 eiwit meer. Reken dan het verschil in melkgeld maar uit bij 6000 ltr / dag. maar ik heb een deelnemer aan een project gehad die van zijn eigen groente salades maakte en verkocht Succes. Maar het jaar daarop kocht hij de groente bij collega s dit gaf minder risico en was uit eindelijk goedkoper produceren voor hem. Ik bedoel te zeggen dat het zelf produceren niet in alle gevallen voordeliger is, als dat zo was bestond er geen boer meer in West Europa, deed de industrie het telen al lang in eigen beheer.

 • no-profile-image

  koetje

  @Jeroen,ze hebben daar wel een bedrijfsstructuur neergezet van allerhande sectoren die elkaar niet hoeven te bijten.Sterker nog ze kunnen elkaar zelfs versterken. Dat is hier wel anders.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Han, je hebt helemaal gelijk!!!... Ik spreek uit ervaring. Omdat het bloemen kweken/telen te weinig opbracht naar mijn zin, ging ik mijn producten zelf vermarkten. Om het assortiment te completeren kocht ik van andere kwekers/telers bij. Toen ik de smaak te pakken kreeg van het zelf vermarkten, verminderde de lust om zelf te produceren. Goed ik kan mij voorstellen dat in Rusland nog ruimte is om voedsel te produceren voor een redelijke prijs. Zolang zij nog niet zelfverzorgend zijn. Maar als het aanbod ruim voldoende is, heeft de HANDEL een riante POSITIE!!!... Daarom wil ik de laatste zin van @Han zijn reactie onderstrepen-----dat de handel/industrie beslist geen behoefte heeft zelf te produceren, zolang de boeren en tuinders het goedkoper doen!!!... Maar @Jeroen is het bedrijf Co-operatief of Particulier ?, waar je nu bent.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Particulier, 4 eigenaars, allemaal jong en willen vooruit. Geen miljonairs, gewoon hard werken (juiste connecties).

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.