Boerenblog

4 reacties

Land van zon, zand en boeren (4)

Uit eten bij hoogwaardigheidsbekleders in Kazachstan is een belevenis op zich: wodka, zang en dans.

Voor ik mijn reis vervolg nog even terug naar het diner bij de burgemeester. Voor het eten kregen we de gelegenheid onze handen te wassen. U denkt natuurlijk dat dat gewoon is. Dat klopt, maar hier is geen kraan of emmer met water. Nee, hier staat iemand met een gietertje water en een stukje zeep. Naast hem staat de handdoekdrager.
Voor alle zekerheid ga ik toch ook nog maar even naar het toilet. Ben ik daar aangekomen, denk ik: was er maar een dikke boom, dat zou hygiënischer zijn. Onderweg naar de plee achter in de tuin, kom ik langs de douchecel. Dat is niet meer dan een vierkant zwart plastic met een plastic jerrycan met water. Alles werkt op zonne-energie, goedkoper kan niet. In de winter is er geen warm water, maar dan is er ook geen stof en hitte en is de noodzaak om te douchen minder groot.

Dansen op wodka en muziek

Na de maaltijd gaan we weer op weg naar het volgende perceel met water in de woestijn. Tegen zonsondergang volgt er nog een afscheidsdiner in het populairste établissement van Turkistan. In dit deel van de wereld betekent avondeten lekker op het terras zitten met een biertje. En, zo was ik gewend uit andere projecten, geen diner gaat hier voorbij zonder muziek en dans. Ja, u leest het goed, deze mannenclub ontkomt niet aan een dansje met de vriendinnenclub van de eigenaresse van dit restaurant. Zij heeft iets te vieren en ze raakt hem dan ook goed. Aan haar tafel vloeit de wodka rijkelijk.

Werk aan de winkel

Nu maar weer terug naar waarvoor ik in dit land ben. De volgende boerderij, Kokshe-Kulager, ligt in Kokshetau, een kleine stad 300 kilometer ten noordwesten van Astana, de nieuwe hoofdstad van Kazachstan in het noorden. Van Almaty moet je dan eerst twee uur vliegen en daarna drieëneenhalf uur per taxi verder. Dit betekent dat ik in de vroege ochtend mijn hotel bereik. Al na een paar uur slaap staat mijn gastheer voor de deur. Werk aan de winkel. Ik heb per slot van rekening maar twee dagen om met de directie het bedrijf door te nemen. Voor zover mogelijk in zo'n korte tijd, spui ik dan hier en daar nog wat opbouwende kritiek.

Westers materieel

Dit bedrijf omvat ‘maar’ 3.000 hectare goede grond en werd doorsneden door een beekje. Net voldoende water om irrigatie mogelijk te maken. Naast de gangbare gewassen als graan, gras en luzerne, worden er consumptieaardappelen, uien, wortelen, rode bieten en sluitkool geteeld.
Om zeker te zijn van een goede oogst zijn voor alle vollegronds-groenten nieuwe West-Europese machines aanwezig en voldoende beregeningsapparatuur. Zo hebben ze op dit bedrijf een container met daarin de elektrische pompunit. Dieselpompen zijn hier namelijk verboden om milieuvervuiling te voorkomen. Voor de beregening zijn drie haspels met een regenboom van 50 meter aanwezig. Sinds dit voorjaar is er ook een Amerikaanse centralpivot van TL met een straal van 500 meter.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han,

  Vind je er een groot verschil tussen Rusland en Kazachstan in werkomstandigheden en opvolgen van advies?

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen, mijn bescheiden ervaring in KZ is zo ik schreef totaal anders. Met het managment in KZ is te praten en de meesten zijn leergierig. Het gaat immers over hun bedrijf en hun geld en ze weten dat het nemen van besluiten beter gaat als je ook weet hoe landbouw werkt. Zij willen zich niet laten ringeloren door een ouderwetse zoötechnitian of agronoom. Werkomstandigheden voor landarbeiders is voor zover ik gezien heb niet overdreven goed. Heel veel land- handwerk wordt gedaan door gastarbeiders tegen zeer lage lonen, wat dat betreft wijkt KZ niet af van Rusland of Nederland. Ik heb het gevoel dat over de hele wereld de voedsel productie de sluitpost is van de economie. Ga er maar van uit dat de man in de stad een veeloud verdient van wat de trekkerchauffeur en melkster krijgt. Daar komt nog bij dat er alleen per gewerkt uur / dag wordt betaald, geen werk geen loon (dagloners).

 • no-profile-image

  maarten

  Dag Han en Jeroen. Het klopt dat veel werknemers alleen betaald worden als er werk is, dag of stukloon. Regen of ziekte is hun probleem. Bij ons verdient het personeel netto ongeveer net zoveel als de stad, maar ze werken normaal 6 dagen in de week en daardoor hebben ze op die manier een hoger netto loon. Hier in de stad zijn met de laatste economische crisis ca 3 jaar terug, de lonen netto gehalveerd, dus helemaal geen voordelen meer, half pensioen en minder rechtszekerheid over werkgelegenheid.
  Groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wij hebben veel mensen uit Uzbekistan aan het werk, de locale Rus wil niet en hun wil graag werken.
  Betalen per gedaande werk. Bijv: Voeren duurt 8 uur en alles ervoorbij is hun zorg en die 8 uur is makkelijk te halen. Salaris is vergelijkbaar met de stad.Maar veel mensen (jonge) gaan richting Moscow.

Of registreer je om te kunnen reageren.