Stabielere prijzen graszaad

agd.media
Graszaadbedrijven doen er goed aan langdurige relaties op te bouwen met hun telers door de minimumprijzen stabieler te houden over de jaren heen.

De Nederlandse akkerbouwers kunnen kwalitatief goed graszaad telen. Maar als de minimumprijzen met de helft dalen en daarna met meer dan de helft stijgen, haken ze af. Dan kiezen ze liever voor een gemakkelijke teelt als tarwe.

In 2008 moesten de graszaadbedrijven hogere minimumprijzen betalen vanwege de gestegen graanprijzen. Daarna zakten de minimumprijzen. Dit jaar krijgen de telers een nabetaling en voor de oogst van volgend jaar stijgen de minimumprijzen weer 50 tot 100 procent.

Dergelijke prijsschommelingen zijn funest voor een duurzame relatie tussen telers en afnemers. Het is niet voor niks dat het areaal graszaad sinds 2005 is gekrompen van 27.650 hectare naar 10.000 hectare dit jaar. De markt dwingt de graszaadbedrijven tot deze grote prijsschommelingen.

Maar door de zuinigheid van de laatste jaren hebben ze nu te weinig graszaad, dat ze tegen goede prijzen hadden kunnen verkopen. Als deze trend doorzet verdwijnt de graszaadteelt uit Nederland.

De vlassector kan er over meepraten. Een sector kan zo sterk krimpen dat herstel nauwelijks meer mogelijk is. De graszaadbedrijven moeten dat voorkomen. Een stabielere prijs voor de telers helpt hierbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.