Boerenblog

3 reacties

Land van zon, zand en boeren (1)

Voor machinefabrikant APH en om vakantie te houden ben ik in Kazachstan. Velen denk bij dit land aan zon, zand, hitte en winterse kou. Deels klopt dit en deels niet.

Almaty, de oude hoofdstad van Kazachstan en bekend van zijn hooggelegen schaatspiste, ligt in een dal omgeven door bergen met eeuwige sneeuw. Deze gletsjers beheersen het klimaat in de vallei, evenals de vochtvoorziening. Her en der liggen stroompjes en riviertjes die voldoende water aanvoeren voor bevloeiing. Er zijn zelfs spontane bronnen die voor irrigatiewater zorgen. Dit micro-klimaat maakt van deze vallei een mooie, groene oase, waar alles kan groeien. Dit voorjaar was tot eind juni irrigatie nog niet nodig, zodat boeren een goede oogst tegemoet kunnen zien zonder extreme irrigatiekosten.

Totale herstructurering

Zo'n 15 jaar geleden is Almaty gedegradeerd tot financieel centrum van het land. Astana is sindsdien de nieuwe hoofdstad. De promotie tot hoofdstad betekende een totale herstructurering. Anders gezegd: nagenoeg de hele stad ging tegen de vlakte en werd volgens de laatste architectonische inzichten herbouwd en voorzien van wegen aangepast aan het moderne autoverkeer. Ruim dus met voldoende parkeergelegenheden en een minimum aan verkeersobstakels. Vooral de enorme hoeveelheid woontorens valt op. In een land met zoveel ruimte zou je meer laagbouw verwachten, waarbij de huizen op een redelijke lap grond staan. De omgeving van Astana is vlak steppeland, braak of ingezaaid met graan zover het oog reikt.

Bedrijfsbezoek

Het grootste landbouwbedrijf ter wereld, Ivolga met 1,5 miljoen hectare, bevindt zich ook in Kazachstan. Het staat te koop vanwege de enorme verliezen die het de afgelopen jaren heeft geleden. Gelukkig heb ik met dit bedrijf geen bemoeienissen. Mijn reis naar het land heeft als doel het bezoeken van enkele klanten van APH om te onderzoeken wat de toekomstige behoeften van deze bedrijven zijn. Daarnaast vier ik enkele weken vakantie om het land te verkennen en vrienden te bezoeken.

De bedrijven liggen alle drie op redelijke afstand van Almaty, zo was me gezegd op kantoor. Eenmaal in Kazachstan blijkt echter dat er maar één vlakbij Almaty ligt, op 130 kilometer afstand. Het tweede bedrijf ligt 300 kilometer ten noordwesten van Astana, dat op zijn beurt weer 1.000 kilometer van Almaty ligt. Het derde ligt weer 800 kilometer ten zuidwesten van Almaty, onder de rook van Turkistan.

Verschillende landschappen

Ik heb dan ook genoeg gelegenheid de verschillende landschappen van dit grote land te zien. Naar Astana gaat het per vliegtuig. Daarna 300 kilometer per taxi naar Kokshetau, het stadje waar het (oud-collectieve) bedrijf van 3.000 hectare is gevestigd waaraan APH de nodige machines had geleverd.
Het bedrijf vlakbij Almaty ligt boven het stuwmeer ten noordoosten van de stad. Om hier te komen, moeten we eerst het Kazachstaanse Las Vegas passeren. Want ja, in de woestijn hebben de Kazakken hun eigen casinostad. In Almaty zijn geen verderfelijke gokpaleizen, maar in een verlopen industriestadje aan de rand van een stuwmeer is het geen bezwaar. Alles om er hier nieuw leven in te blazen.
Het derde bedrijf telt 6.000 hectare en is verdeeld over verschillende locaties van 1.000 tot 3.000 hectare in de woestijn rond Turkistan. De enige voorwaarde: waterbronnen en geen stenen.

Foto’s: Han van Riel

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Hr v Riel wat is APH voor een bedrijf ,het is misschien voor iedere nler bekend maar ik ben al ruim 36 jaar weg uit nl dus voor mij is dit niet allemaal zo logisch
  Door de vele contacten met de hr. Maas en de hr v. Lier had ik al een indruk van de beide steden en het land Het bedrijf wat te koop staat is dat van de Duitse fam. of dat van de Rus Fijne vacantie gewenst

 • no-profile-image

  Jeroen

  <>

  Samenwerkings groep voor akkerbouw vannuit Nederland.

 • no-profile-image

  arie maas

  hallo han

  ondertussen is er wel het e.a veranderd in de vallei rond almaty. het is hier gort droog met temperaturen tussen de 35 en 40 graden. heb mijn aardappelen al verschillende keren beregend

Of registreer je om te kunnen reageren.