2 reacties

Gemiste kans

agd.media
Aardappeltelers voelen weinig voor het aardappelprijsinfor-matiesysteem API.

Dat blijkt uit een peiling door akkerbouwvakbond NAV onder de eigen achterban. En ze zijn niet een klein beetje tegen; driekwart van de ondervraagden ziet zo’n systeem dat meer transparantie in de markt moet bewerkstelligen niet zitten.

Dat is jammer. Al jaren is er onvrede over de prijsvorming bij aardappelen. Die is ondoorzichtig waardoor het lastig is voor telers om goede verkoopbeslissingen te nemen. Bovendien is de teler bijna altijd de zwakste partij op de markt, met de slechtste informatiepositie.

Het API is een serieuze poging om de markt inzichtelijker te maken. Vooral voor telers zou dat juist heel goed zijn. Natuurlijk, het heeft zijn beperkingen. Zo is er kritiek op het feit dat de gegevens vooral door handel en industrie worden aangeleverd. Dat zou een eenzijdig en te laag prijsbeeld geven. Maar daar staat tegenover dat het een geavanceerd systeem is dat onderscheid maakt naar partijgrootte en ras, en bovendien nog verder ontwikkeld kan worden.

Er zijn al vaker pogingen om de aardappelmarkt gezonder te laten functioneren, in schoonheid gestorven. Maar dit keer gaat het om een te vroege dood. API verdient een kans, telers zouden het kans moeten geven in de vorm van een serieuze testfase.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dekker

  Dat de API niet word geaccepteerd door de producenten is een gevolg van de goede prijs die de afgelopen tijd is betaald, als ondernemers deze prijs op deze hoogte willen houden moet er voor een overschot, welke er is met een dalende prijs,een pool gevormd worden door alle telers. Zodat er bij een te lage prijs producten uit de markt genomen kunnen worden en deze aan bv. rundvee of vergisting worden geleverd . hiermee leggen we een bodem in de markt.We moeten door onze hoge productie een structuur bedenken om de overproductie van vaak maar een half procent van de markt weten te nemen,zo halen we de monopolie positie van de grote inkooporganisaties waarvan er maar enkele zijn de wind uit hun zeilen.
  Nu denkt de teler dat hij de opbrengstprijs bepaald ,dat is een fabeltje. Het aanbod doet dat, en daar ligt het probleem.

  Overschotten moeten uit de markt worden gehaald en een heel andere bestemming krijgen.Zie als voorbeeld de witvlees productie, bij een overschot worden er minder dieren opgezet en stabiliseerd de prijs.Als er niets word ondernomen gebeurd er ook niets,dus aan de slag en veel sucses .

 • no-profile-image

  Dekker jouw voorstel doet denken aan het oude veilingidee. Mnimum prijs zetten en daaonder niet verkopen. Nee jij gaat verder en wil een (eventueel) overschot uit de markt nemen. Helaas dit station heeft de landbouw via het anti monopolie beding van de NMa om zeep geholpen. Zolang er nog een markt is ookal is de prijs te laag, kan er niet over een overschot gesproken worden. Uit de markt nemen kan alleen iedere boer op vrijwillige basis zelf doen, hij is baas over zijn product, maar georganiseerd kunnen we vergeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.