Boerenblog

9 reacties

Innovatie in onze maisteelt (2)

Na veel wikken en wegen willen we onze maisteelt in 2011 echt gaan innoveren. We zaaien drie verschillende typen mais voor drie doeleinden.

De afgelopen jaren hebben we korrelmais geteeld voor veevoer. Dit jaar gaan we ook waximais en suikermais telen.
Voor de voedergranen zaaien we voornamelijk weer DeKalb-rassen met fao 475. Via onze relatie met een teler-veredelaar hebben we een zending zaaizaad hiervoor zoals gewoonlijk binnengehaald voor €54 per 70.000 zaadjes.

Waximais voor humane voeding

Waximais is een maissoort die geschikt is voor humane voeding. Deze mais wordt net als de voedermais gedorst met een combine en na het dorsen gedroogd. Deze maisteelt is het buitenbeentje in de Hongaarse maisteelt. Het zijn vooral de grote coöperatieve bedrijven die ermee aan de slag zijn en het zijn Pioneer-rassen. Die teelt is dan verbonden aan leveringscontracten. Het is een soort gesloten business, vergelijk het met de teelt van pootgoedrassen op basis van leveringscontracten met bv. LambWeston.
Voor zo’n leveringscontract verwacht men een levering van minstens 500 ton. Dat kan ik best aan, maar dan ben je wel veroordeeld om met onbekende rassen en fao-nr’s te werken. En als je een Pioneer A22 neemt, krijg je een ras met 380 fao. Geloof mij, vorig jaar was 380 fao-mais niet een echte topper. Dus om zo maar even alles op dat waxipaard te gaan zetten, leek mij te risicovol.
Dat deze soort mais zo gevoelig lag in Pioneer-kringen, had ik niet gedacht. Toen ik me aanmeldde bij de vertegenwoordiger om waxi te gaan proefzaaien (al gaat die proef weg voor voedermais), steigerde hij. Zelfs één zak kon er niet af. Hij bedreigde mij: ofwel alles Pioneer ofwel niets Pioneer. Hij sloeg zo’n toon aan en taal uit! De Hongaren in mijn buurt huiverden mee, wat een ongekende verkoopagressie. Hij zal wel slecht geluimd geweest zijn. Ik weet wel dat weinig mensen in onze streek Pioneer willen zaaien. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat het aan die verkoper ligt.

Achterdeurtje biedt perspectieven

Via een goede vriend en maisteler die 300 hectare waxi zaait, hebben we de zaak wel rondgekregen. We gaan eerst eens 4,5 hectare zaaien als proef op onze beste grond met 39 bodempunten. De oogst kunnen we bij hem aanleveren. Hij droogt en verkoopt die dan voor ons. Het mes snijdt dan aan twee kanten, want we ontlasten zo ook ook onze eigen droger, die nét niet voldoende capaciteit heeft voor het drogen van alle mais.
Waximais brengt ongeveer €26 per ton meer op dan voedermais. Daarmee verdienen we snel de extra droogkosten terug als we weer zulke extreem natte mais zouden hebben als in 2010. Toen kwam onze voedermais met 28 procent vocht de schuur in. Helaas is het zaaizaad wel wat duurder. Voor 60.000 zaden tel je al gauw €145 neer.
We verwachten veel van de resultaten én van de samenwerking met een goede Hongaarse vriend.

Suikermais

Wie in de zomer al eens in Hongarije is geweest, zal wel gezien hebben dat de groentewinkels hier vol liggen met maiskolven. Het lijkt wel alsof de mensen mais eten als koeien. Regelmatig wordt hiervoor vroeg gezaaide silomais gebruikt met een lage fao. Maar dat zijn nu niet de hiervoor meest geschikte rassen.
Om deze zomer al vroeg inkomsten te hebben, leek mij het leuk om eens één hectare suikermais te gaan uitproberen. Slechts één hectare? Ja, geloof mij, het is ook niet alles. Want je moet suikermais met de hand oogsten en dan de kolven klaarmaken voor verkoop. Ik heb er al visioenen van: een meute vrouwen in de schuur tussen de kolvenbladeren bij temperaturen boven de 30 graden. Met een zaaigoedprijs van 1,8 forint per zaadje is de kostprijs niet niks, meer dan acht keer zoveel als voor DeKalb-graanmais. We zaaien het ras Mirus F1 van het Hongaarse groenten-zaadhuis ZKI. Je moet eens wat proberen toch?

Bekijk hier de video van zaaien en grondbewerking die Patrick Feliers inzond.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patriek, daar is ie dan :)
  Ben je klaar met het zaaien?
  Hier druk gaande en nu regelmatig wat regen,dus veel belovend.
  Je kan de luzerne hier horen groeien :-)
  Nu maar hopen, dat ze de planning wel goed hebben en dat ik een eerste super snee krijg.
  Kan je niet naar een andere pionier figuur gaan?

 • no-profile-image

  Patrick

  Jeroen ,

  Ja bijna klaar nog 10 ha en dan zit er alles in . Morgenavond nog de aardappelen gaan opruggen nadien een flitsbezoek aan mijn madame en volgende week beginnen mee spuiten.
  Een opkikker alle moerasgebieden zijn verdwenen en hervormt tot droge poedergrond. Nu en dan een beetje regen maar te plaatselijk een veld van 32 ha heeft ervan geprofiteerd een ander van 11 op zandgrond nou net niet.
  en >> is ie :) is zolang de gevolgen van de Doetinchse koffiemadam haar praktijk(en) niet in ere worden hersteld was ie :) Die Pinoneer we zien wel soms is een oplossing in Hongarije tussen vrienden meer resultaatgevend dan officeel .

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dus even tijd voor reisje Belgie.
  Blijven lachen Patrick om Madam :-)
  Inderdaad onderling kan je sneller resultaat halen soms, arrogant lijkt me zo figuur.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Patrick als je suiker mais zaait ga naar een veel lager aantal zaadjes per ha want je wilt mooie kolven meer als kilo's
  ik heb hier ook verschillende jaren suikermais geteeld en dat was mijn ervaring ongeveer 50.000 per ha
  Groeten ed

 • no-profile-image

  onno

  @Patrick. Heb je ook wintergranen gezaaid? Hoe staat dat ervoor? In Oost-Duitsland, en Ukraine staat het een beetje dunnetjes. Het een door droogte het andere door de winter..

 • no-profile-image

  Patrick

  Jeroen ! Blijven lachen ? Mee die madame ja maar mee die van mij , Je hebt zo van die verhaaltjes van overspel terwijl de mobiel aanstaat en de echte vrouw meeluistert . Vandaag stond de Skype nog aan (wat ik niet wist ) en mijn madame luisterde mee naar de grappen van 2 mannen ivm Russische vrouwen op bestelling ... Toen ik even later het huis verliet kreeg ik de ene sms na de andere ivm de besproken onderwerpen ...Gelukkig kon ze er nog om lachen. Een vrouw (en zo heb ik er maar één )dient om graag te zien . Ze zijn natuurlijk niet allemaal mijn vrouw >:-)

 • no-profile-image

  Patrick

  Onno , Wat de wintergranen betreft vind die gewoon goed staan niet slecht gewoon , in Belgie en duitsland is het wat anders , in mijn streek is daar veel zomertarwe gezaaid en dat word niets .
  Koolzaad heeft hier eerder geleden door de droogte . De lentegewassen zien eerder af van de nog te koude nachten men voorspelt terug 0 graden .
  Ik heb geen wintergranen . Enige uitbreiding in verschiet zijn in 2012 Zonnebloemen en daarachter mogelijks wintergranen.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Patrick vorige blog erg kort want ik moest weg zodoende.
  Hele mooie fotos van u fendt met de zaaibedcombinatie ziet er uit dat het goed werkt Hier zit er nog niets in de grond op de lichtere zandgronden is hier en daar een heel klein beetje gezaaid het regent hier vaak en veel en daar wordt de struktuur van de klei ook niet beter op vorig jaar zaten de granen er al een maand in en zo rond de 10e mei begonnen we aan de soya zo ziet het er dit jaar niet naar uit
  Verder hopelijk voor u een goed seizoen
  groeten ed

 • no-profile-image

  Patrick

  Ed , Alhier is bijna alles gezaaid maar veel te koud spreken terug van temperaturen van 0 graden. Ontkieming ging of gaat snel maar eens boven gaat alles in de rem.
  Heb het gehoord dat het bij jullie zo loopt dit zal ongetwijfeld lijden tot opgaande prijzen (?)
  Ed Wat die 50.000 zaadjes betreft wij hebben er 60000 gezaaid heb je een idee hoeveel er zouden van in de handel gaan

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.