Boerenblog

5180 x bekeken 12 reacties

Enorme lappen grond

Hongarije heeft enorme lappen prachtige landbouwgrond en veel rijke grootgrondbezitters.

Hongarije heeft van de EU drie jaar extra respijt gekregen om zijn landbouwgronden te beschermen tegen (buitenlandse) speculanten en binnenlandse rechtspersonen. In april 2014 moet de grond vrij verhandelbaar zijn en voor iedereen beschikbaar komen. Het is nu dus de hoogste tijd voor de Hongaarse regering om de grond in de markt te zetten en te verdelen alvorens in 2014 de buitenlanders komen.
Overigens is er al veel grond in handen van buitenlanders: ofwel legaal toen het nog mocht, ofwel illegaal via stromannen. Landbouwgrond doet nu tussen de €1.800 en €3.500 per hectare. In Slowakije - het buurland, waar de grond wel door buitenlanders kan worden gekocht - steeg de grondprijs naar €10.000 tot €15.000 per hectare.

Proefballonnen beginnen te vliegen

De eerste proefballonnen worden nu opgelaten. Familiebedrijven komen als eerste in aanmerking voor de huur of aankoop van landbouwgrond. Dit geldt ook voor kleine tot middelgrote veebedrijven. In de pers wordt geschreven dat de Hongaarse regering toe wil naar een maximum aantal hectares landbouwgrond per bedrijf/familie. De regering heeft geleerd van de laatste jaren: een Hongaars privépersoon kon maximaal 300 hectare landbouwgrond op naam hebben. Logischerwijs werd de hele familie, inclusief de hond, de kat en de cavia voorzien van 300 hectare, waardoor toch weer heel veel grond in bezit kwam van de rijken.

Veel grootgrondbezitters

Een recent gepubliceerd overzicht van de uitgekeerde hectaresubsidies bevestigt dat er puissant rijke grootgrondbezitters zijn. De grootste subsidie ontvanger krijgt 704 miljoen forint, omgerekend zo’n €2,6 miljoen. Jaarlijks! Meneer Csányi, een erg bekende meneer in Hongarije en voorzitter van de Hongaarse voetbalbond, ontvangt op twee van zijn akkerbouwbedrijven in totaal €3,3 miljoen. Bizar. Grondbezitters met tienduizenden hectares landbouwgrond. Tja. Het gros van deze heren had alleen maar grond in de zandbak voor de kinderen, totdat het communisme verdween en de grond geprivatiseerd werd. Toen hadden ze de vingers op de juiste plek.

Verlaging btw

Een ander nieuwsfeit is dat de Hongaarse regering overweegt om het btw-tarief van voedingsmiddelen te verlagen van 25 procent naar 5 procent. Brood, melk maar ook vlees behoren daartoe. Op deze wijze wordt de consumptie bevorderd (of beter: minder negatief beïnvloedt) én wordt tegelijk de massale oplichting van de Hongaarse staatskas opgeheven. Immers, met 5 procent btw hoeft de Hongaarse slachterijwereld de btw-regels niet meer te verkrachten en via btw-trucs massaal vlees en varkens uit de EU te importeren. Kortom, deze maatregel kon wel eens positief uitpakken voor de Hongaarse primaire producent. Het blijft afwachten, want ook deze proefballon is zo weer lek geprikt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  De Hongaarse grondvesten hebben terecht sinds het EU voorzitterschap een nieuw woord opgeleverd : RECALCITRANT
  Een nuanse een rijke maffia die zich inkoopt in een beheersvennootsschap van een staatsbedrijf is ,,medeeigenaar" van een beheersvenootschap die vooral kwa Akkerbouw aktief is op STAATSGROND en daarop zijn ha subsidies verkrijgt. Omdat hij zich in heeft gekocht en 8000 koeien heeft laten slachten om zijn akkerbouw te redden nav het falliesement van IKR intergratie (grootste sponser...) betekend dat nog niet dat deze maffia eigenaar is van ,,staatsgrond" Dat stukje maffia is gefacineerd in imposante bedrijven (zoals dit er inderdaad een is) maar overal waar deze paseerd gebeuren er negatieve toeren zijn aanwezigheid in bedrijven is meestal maar tijdelijk.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Interessant Roland, iets te lezen over de ontwikkelingen in Hongarije en Slowakije. Spannende tijden komen eraan!!!... Het is wel erg jammer dat de kapitalistische gieren (waar ook @Patrick reeds over schreef) met grote gulzigheid, hun ''werk'' doen!!!, jammer...

 • no-profile-image

  Han

  Het hebben van land betekent niet geld verdienen. Als de Hongaren dezelfde eisen stellen als de Russen aan het hebben van land, dan komen veel landeigenaren van een koude kermis thuis. Voor de genoemde prijzen is de investering in grond maar een fractie van het kapitaal nodig om de productie mogelijk te maken. Ik vraag me al jaren af waarom het nodig is land in eigendom te hebben, als de kosten verbonden aan dit eigendom meer zijn dan het opbrengend vermogen van de grond. Is dit alleen om bij waarde stijging (inflatie) meer leen mogelijkheid te hebben bij de bank? Willen boeren zo graag fasal zijn van de Banken? Laat de grootgrond bezitters toch met hun veel te grootte eenheden tobben. De overheid moet dit tobben weer mogelijk maken door de ha toeslagen af te schaffen en weer steun verlenen per geoogst product. Wat dit product dan ook is, graan, melk natuurwaarden, bloeiende akkers doet er niet toe, maar niet meer per oppervlakte slecht behandelde akkers.

 • no-profile-image

  Patrick

  Piet dit is wel een geval appart het woord gier is te klein laat ons dat het kapitalistisch maffiotisch medium van Hongarije noemen. De man is afkomstig van een klein bergparochie( waar ik nogal wat mensen ken) uit een familie mee half zigeuner bloed was gewoon een sukkel een nietsnut. Heeft zich opgewerkt in de enige overblijvende communistische tijdperk werkende bank en vertegenwoordigd zowat alle aandelen intussen. Monopolie bank -strategien(intern) die nergens in Europa voorkomen. Dan heb ik het nog niet over de bankdiensten zelf . In Hongarije bestaat er het gezegde: Om de crisis op te lossen zijn er twee mogelijkheden : Ofwel een nieuwe en goede regering of de OTP bank samen mee Sany ophokken. De heer kruipt overal tussen waar grote subsidieinkomsten binnenkomen en investmentkapitaal nodig is en eens (meestal verkeerd) gereorganiseerd en alles leeggetrokken verdwijnt hij met de plaatselijke noorderzon.Van die subsidieinkomsten lig ik echt niet wakker we spreken hier over NV (landbouwvenootschappen) die dik 15000 ha topkwaliteitsgrond bewerken. Jammerlijk genoeg achtervolgen sommige van zijn vorige daden negatief zen huidige daden wat leid tot een zootje waar op den duur financieel alles van hem afhangt. Bestaat natuurlijk overal ING en Rabo hebben ook genoeg grond in Nederland ... hier gaat het op deze wijze daar op een andere niets meer. Heeft in de bankencrisis van 2008 wel hagelijk zijn achterste van de blaren moeten redden. Is een echte kredietverstrekkende bank en geloof mij héél wat eigendom in pand waar ING of Rabo op Nederlands grondgebied bij verwateren. Als je het zo bekijkt is hij inderdaad grootgrondbezitter.

 • no-profile-image

  Han

  Patrick als de geruchten kloppen heeft Rusland een mevrouw die het bedrag 15.000 nog met 100 weet te vermenigvuldigen tot 1.500.000 ha in prive bezit en niet als onderpand of wat dan ook. Dir nast haar bouwbedrijf, die goed van werk werd voorzien via haar man een politiek kopstuk in Moskou. Dit noem ik schrapen en stelen. Goed Putin zal zich op termijn wel weer redden met dit echtpaar. Hij is uit zijn functie ontheven.

 • no-profile-image

  Patrick

  Mijn inziens is dat alhier de zoveelste overgansfase plaatsvind van Commu tot echt Europa . Hoe meer we echt Europa worden hoe minder breedschalig deze mensen zullen gaan kunnen bewegen.
  Het geld is hier meer en meer uitputelijk daar waar dat vroeger onuitputelijk hete.
  Het is enkel een regering die zich wil appart houden topz ieder echte Europa en zo denderen deze lui nog wat verder mee hunne eigen dynamo al is het diene van hun velo. Ik jaag er mij niet in op zelden zo een rustige aanloop naar het voorjaar gekend hebben alles mooi op de plaats op enkele dingen na maar ja kan ook niet anders anders waren we niet in Hongarije

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Han om even op je reactie terug te komen alle grond huren zoals je voorstelt heeft het nadeel dat je de golven van de markt moeilijker op kan vangen en op de lange duur is eigen grond natuurlijk goedkoper waar huurprijzen toch blijven stiegen maar toegeven het is een lange adem verhaal

 • no-profile-image

  maarten

  Meneer bakker, dat is maar ten dele waar. Zolang grond maar een geringe opbrengst heeft en in de regio geen grote vraag naar landbouwgrond is dan is pachten veel voordeliger. In het voormalige Sowjet is grond veel minder van belang als onderpand bij een krediet. In de regel zijn het vrij kortlopende kredieten 3-5 jaar met een hoge rente%. Dus een krediet is alleen rendabel als kortdurende buffer bij aankoop van zaaizaad etc.
  In ons geval hoeven wij maar ca 150 euro te betalen voor ruim 100 ha. Hoe het weer in produktie te brengen is ons probleem. Anderzijds wij huren het niet officieel op onze naam. Dus hoe dit op de lange termijn uitpakt? Maar dat geldt ook voor onze bedrijfsvoering, Oekraine is democratisch niet stabiel. Han schreef al subsidie verlenen op gerealiseerde produktie is doelmatiger dan alleen op aantal ha.

 • no-profile-image

  Patrick

  Het doet deugt collega's te hebben in de Ukraine die er net zo over denken en doen zoals ik . Gelijke in Hongarije , grond heeft niet veel waarde als onderpand . Aankopen heeft maar een positieve kant dat is voor melkveebedrijven als ze uitbreiden kwa infrastructuur zijn ze mee grond in eigendom zeker van de basis van bestaansrecht Onstabile economie klimaat en onzekerheid op alles voor akkerbouw leid dat grond aankopen niet al te erg rendabel is , ik zou het kunnen want mijn vrouw heeft zowel de Belgische(sinds enkele dagen...) als de Hongaarse nationaliteit doch als onbezoldigd manager in een projectontwikkeling van akkerbouwgrond bij de Tisza heb ik zoveel geleerd dat ik wel beter weet dit vooralsnog niet te doen.

 • no-profile-image

  Han

  Ed het in eigendom hebben van grond heeft zijn voordeel. Maar ieder voordeel heeft een nadeel en in dit geval is dat; Grond kun je niet meenemen naar betere oorden je machines wel. Ik bedoel als boer met landeigendom zit je vast gebakken aan het gebied waar je woont. Er zullen dus altijd meer boeren zitten te trekken aan de vrijkomende grond, dit maakt de grond duurder dan economisch eigenlijk verantwoord. Geld in boerenland is geld in dode hand.

 • no-profile-image

  onno

  Banken in Rusland en Ukraine geven niets voor grond als onderpand. In Rusland is de grond niet altijd verkoopbaar, omdat er zo ontzettend veel te koop is. In de Ukraine krijg je niets gekocht. Landbouwgrond is niet te koop, alleen te huur. Heb je dus niets aan.
  De manier waarop een en ander gefinancierd wordt is, zoals Maarten al zei, met kortlopende leningen met onstellende rentes. Of een gedeelte staats garanties, maar dan alleen bij nieuwbouw. De gebouwen en machines, al zijn ze al 100 jaar oud dienen als onderpand en daarom zie je overal die zooi.
  In West-Europa kan grond als onderpand dienen omdat het altijd weer te verkopen is, op zijn minst tegen executie waarde. In het oosten is de executie waarde 0. Daarom heb je op dit moment niets aan grond. Investeringsfondsen kopen aldaar wel grond aan, in de HOOP dat het moratorium eraf gaat. Maar dat heb ik nu al 10 jaar gehoord. Akkerbouw is zeer leuk in de Ukraine, alleen als je de goede kontakten hebt. Anders krijg je niets voor het graan.. En juist als het leuk dreigt te worden gooien ze de grenzen dicht. Ik heb dagelijks met deze onzin te maken en kost me vermogens aan geld en haren..

 • no-profile-image

  Han

  Onno je opmerking over zooi klopt. Hierin is ook gelegen het fit van de slechte melkopbrengsten. De bank heeft aantallen koeien (runderen) in onderpand en niet mogelijk te producern liters. Het is dan ook onmogelijk je wrakke en niet drachtige koeien af te stoten en om te zetten bv.2 om 1 zodat de totaal productie omhoog gaat en de tussen kalftijd kan worden verlaagd naar normale duur. Nee de bank dwingt de boer om achteruit te boeren!! Hiermee is boeren een zeer dure hobby geworden, die alleen voor de steen rijken is weg gelgd. Zo vormen deze landen nieuw Grootgrondbezit.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.